reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC sestavy - listopad 2010

11.11.2010, Miroslav Jindra, návod
Doporučené PC sestavy - listopad 2010
Blíží se Vánoce a pokud přemýšlíte o koupi nového počítače, rozhodně začněte vybírat a objednávat už nyní. V půlce prosince už v obchodech seženete jen to, co nikdo nechtěl. Potřebujete pomoci s výběrem? Naše doporučení najdete uvnitř článku.

Co že to chcete?


Před nákupem nového PC si ujasněte, co vůbec od nového stroje potřebujete, nebo co od něj potřebuje Váš potomek. Opravdu si chcete koupit na práci doma netbook jen proto, že vypadá tak pěkně? Skutečně potřebuje Vaše dítě do primy na střední škole notebook? Inu, odpověď je nasnadě. Snažte se nepodlehnout jakési módní potřebě být mobilní za každou cenu vždy a všude, pokud tuto mobilitu opravdu nepotřebujete. Notebook je totiž dost velký kompromis.

Ergonomie posezu a psaní na notebooku je poměrně strašná, displeje jsou malé (17" notebooky zase mají omezenou mobilitu) a o snižování mužské plodnosti při práci s notebookem na klíně raději ani nemluvím. Pokud Vám notebook bude nakonec jen ležet na stole nebo v posteli, zvažte, zda pro Vás není lepší mít stolní počítač s normální klávesnicí, normální myší a normálním - skutečně velkým - kvalitním monitorem. Opravdu musí mít patnáctiletá dcera růžový netbook, aby mohla machrovat ve škole před kamarádkami, jak "ťufí" hračku má? Další variantou malého a schopného mobilního zařízení může být i chytrý mobil s navigací, wi-fi a foťákem, ale těm se tady věnovat nebudeme.





Kategorie sestav


Sestavy jsou rozčleněny do kategorií podle využití. Cenové stropy nejsou striktně omezeny, abych se vyhnul nesmyslnému "vecpávání" sestav do umělých limitů. Pokud za 600 Kč navíc dostanete o 30% více výkonu, který se v dané kategorii hodí, pak bude mé doporučení tuto sumu investovat. Funguje to i naopak. Když se dá sestavit stejně výkonná sestava za 25 tisíc nebo za 23 tisíc, pak nebudu do 25 000 korun uměle dávat nesmyslné komponenty, jen abych vyplnil limit. Budu psát stručně a jasně, což bude šetřit Váš čas při čtení.


Spotřeba


Snažím se, aby sestavy nespotřebovávaly zbytečně moc energie. Jsou použity kvalitní zdroje s vysokou efektivitou. V dnešní době úsporných režimů se bude reálná úspora peněž počítat hodně těžko. Sestavu má celoročně na 100% vytíženu jen málokdo. Vzhledem k rozdílným definicím TDP (Thermal Design Power) u Intelu i AMD je tento údaj spíše orientační. Procesor s TDP 45 W bude patrně spotřebovávat méně než procesor s TDP 95 W. Pokud využíváte naplno své PC 8 hodin denně, pak snížení spotřeby například o 30 W přinese úsporu necelých 400 Kč za rok. Otázka je, jestli opravdu PC na 8 hodin denně zatížíte, nebo jestli 6 hodin prohlížíte web, vyřizujete poštu, koukáte na filmy a večer 2 hodiny hrajete. Tolik ke spotřebě a šetření.

Rozhodně nebudu doporučovat komponenty s nerozumně vysokou spotřebou, ale ani nebudu nijak extrémně tlačit na pilu. PC stejně za první rok ztratí na ceně poměrně velké procento ze své ceny, takže řešit 500 Kč za elektřinu u sestavy za 30 000 Kč, která za rok ztratí na hodnotě 10 000 Kč, mi přijde jako relativně nevýznamné. U levnějších sestav jsou pak slabší komponenty obvykle s nižší spotřebou.



Skutečně superúsporné platformy tak jsou jen Intel Atom a Via Epia, jenže pak zase dostanete velmi kompromisní výkon. S nižší spotřebou se samozřejmě pojí i menší zahřívání, není třeba tak drahé chlazení a sestava bude velmi tichá i s malými náklady.
reklama