reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC sestavy: prosinec 2013

16.12.2013, Jan Vítek, návod
Doporučené PC sestavy: prosinec 2013
V našem pravidelném seriálu s doporučenými sestavami se i tento měsíc podíváme na námi doporučené konfigurace, jež jsou vhodné pro různá využití. Začneme levným kancelářským počítačem, přehoupneme se přes domácí a herní až po high-end.

Základní otázka: PC či notebook?


Mnoho lidí přemýšlí, zda zvolit standardní počítač, nebo notebook. Opravdu potřebujete mobilitu? Opravdu chcete tahat notebook na dovolenou? Nestačí pro vyřízení nejnutnějších věcí mobilní telefon? Pokud ano, je vhodnější klasický stolní počítač. Pokud jste např. student, co každý týden/čtrnáct dní jezdí přes půl republiky vlakem, notebook oceníte. Také ve škole je notebook výhodný, protože si můžete např. hned zjistit, zda jsou v knihovně skripta, nebo si od kamaráda stáhnout potřebné podklady pro semestrálku.

Zajímavou variantou je využití stolního počítače a tabletu, který může sloužit jako poznámkový blok, přenosné médium pro dokumenty a ve škole pro prohlížení zadání, kontrolu výsledků atd. Na hlavním/velkém počítači budete na koleji, či doma už pracovat. Vyvstává ovšem otázka, jakou kombinaci zvolit. Pro výběr tabletu navštivte náš server Svět mobilně. Pro výběr počítače je tu dnešní článek.





Pokud zvolíte notebook jako hlavní počítač, je dobré dbát hlavně na ergonomii. Na cestách asi těžko vyřešíte, že notebook je nízko a musíte se nad ním hrbit. Pokud si jej ale usadíte na svůj stůl, bylo by dobré jej mít alespoň trochu podložený či dokonce zdvihnutý, aby horní okraj obrazovky byl v úrovni očí, resp. lehce pod. Možnou variantou je dokoupení klasického LCD monitoru a klávesnice, kterou hned po položení na stůl do notebooku zapojíte. Tím se notebook promění v téměř plnohodnotnou pracovní stanici pro kancelářské použití. Pokud ale plánujete např. renderovat 3D grafiku, na notebook se nespoléhejte. Notebook není stavěn na dlouhodobou zátěž procesoru na 100 % a pokud např. přes noc pustíte render, může se stát, že notebook už neprobudíte. Notebook není pracovní stanice.



Trendy a obecný přehled



Ceny


Pokud se podíváte na vývoj cen, pak ty v poslední době poznamenala Česká Národní Banka, která rázem zhoršila kurz Koruny k Euru. Výsledkem je, že musíme při koupi sestav sáhnout hlouběji do svých kapes. Například takový procesor Core i7-4770K se dal ještě na začátku listopadu koupit za 7050 Kč, ovšem dnes si musíme připravit minimálně o 700 Kč více, čili jde o cca 10procentní zdražení.


Microsoft stále hledá nového šéfa: seznam kandidátů se zkracuje


To, že Microsoft hledá nástupce za Steva Ballmera, asi všichni vědí. Doposud byl jako nejvhodnější kandidát, respektive ten s nejvyššími šancemi viděn Stephen Elop z Nokie, ovšem v poslední době své šance ztrácí.





Jeho jméno tak ustupuje do pozadí a místo něj se více mluví o Alanu Mulallym, stárnoucím šéfu Ford Motor Company a pak je tu také Satya Nadella (viceprezident, Cloud and Enterprise group, Microsoft). Naposledy se objevilo o jméno Steve Mollenkopf, což je Chief Operating Officer (COO) ve firmě Qualcomm. Nicméně bychom se měli už brzy konečně dozvědět, koho si komise v Microsoftu vybrala a spekulacím bude konec.
 

AMD vstoupí do světa ARM a nechystá nástupce Vishery


Minulý měsíc se mluvilo o tom, že Intel hodlá vyrábět procesory na architektuře ARM, ovšem pro další firmy než pro sebe. To AMD dle nejnovějších zpráv stále chystá 64bitové procesory ARM, jež budou určeny pro serverové nasazení. O tom aspoň mluví nejnovější roadmapy, z nichž jsme se také dozvěděli, že procesory Vishera, čili AMD FX pro AM3+, nebudou v příštím a ani přespříštím roce nahrazeny žádným nástupcem. AMD ale možná chystá něco jiného, co provede se značkou FX a možná půjde o ještě výkonnější APU, než budou chystané Kaveri.


Windows 8.1 je tu, těšíme se na 8.2


Velkým tématem posledních dní je chystaný operační systém Windows 8.2 "Threshold". Ty slibují velké změny, vedle nichž vypadá tolik omílaný návrat Start Menu jako malichernost. Microsoft prý vážně uvažuje o tom, že bude zdarma distribuovat své Windows Phone a RT (které Windows 8.2 nejspíše spojí v jeden systém).





Ostatně kódový název Threshold, čili práh, slibuje, že se dočkáme nějakého milníku. Tím by mělo být i to, že se sjednotí nejen Phone a RT, ale všechny systémy Windows. Šlo by tak o Windows 8.2 pro mobilní zařízení, pro počítače běžných uživatelů a pro firmy.


Ultra HD - konečně i cenově dostupné monitory?


Nakonec nesmíme zapomenout na zprávu AU Optronics slibuje levné panely s Ultra HD, která slibuje snižování cen monitorů s vysokým rozlišením. S touto zprávou sice novinka o levných monitorech Dell s Ultra HD nesouvisí, ovšem to je jen dobře, neboť se tak potvrzuje trend poklesu cen panelů s vysokým rozlišením. Možná tedy příští rok přinese opravdový zlom a nástup monitorů, které zastíní stále drtivě převládající rozlišení Full HD.


Konec sestavy Foto/Video/3D


Od tohoto dílu už neuvádíme sestavu zaměřenou na Foto/Video/3D, jelikož požadavky na taková užití jsou natolik individuální, že bude lepší, když si každý vybere konfiguraci dle svých preferencí. Její poslední konfigurace byla před měsícem následující:


Ikona Odkaz na databázi
Produkt
Popis
Orient. cena
Základní deska
Intel H87, socket 1150, 3xPCIe x16, 4x DDR3, 6x SATA, eSATA, 1x LAN
2 555 Kč
Procesor
4jádrový s 8 vlákny, 3.4 GHz
(Turbo 3.9 GHz)
7 443 Kč
Chladič
heat-pipe, 1300 rpm
1 028 Kč
Operační paměť
1600 MHz, CL11, Corsair, DDR3, 1,5V
3 850 Kč
Grafická karta
2x DVI, HDMI, DisplayPort,
1137 MHz GPU, 7010 MHz RAM
8 305 Kč
Zvuková karta
integrovaná
Ikona Odkaz na databázi
0 Kč
SSD disk
240GB, SATA 6Gb/s
4 660 Kč
Pevný disk
SATA 3 Gb/s, 2TB, 64MB cache, provoz 24/7
2 569 Kč
Čtečka karet
Interní USB
178 Kč
DVD
DVD-R/RW
457 Kč
Skříň
middletower, černá
2 461 Kč
Zdroj
520W, 80+
1 670 Kč
OS
CZ 64bit OEM
3 222 Kč
Cena sestavy s DPH
38 369 Kč


Někdo razí teorii, že stačí dobrý herní počítač. Je to trochu pravda, protože i hry jsou grafika, ale grafické programy často vyžadují specifický hardware a i pomalejší grafická karta, ale podporovaná softwarem, urychlí práci s grafikou neuvěřitelným způsobem. Protože nelze zohlednit všechny grafické programy, zaměříme se na střední proud, tedy hlavně aplikace od Adobe a Autodesku. Pokud hledáte sestavu pro CAD software Catia, podívejte se na podporované grafické karty a dle nich si vyberte. Pokročilí grafici již vědí, co jejich software vyžaduje, a těm ani radit nechceme.

Základem je výkonný procesor a rychlé datové úložiště. Pro rendering platí, že čím více jader/vláken, tím lépe. Nemá smysl se bavit o procesorech od AMD, které sice mají 8 fyzických jader, ale i 4jádrové procesory Intel s 8 vlákny je překonávají, nemluvě o 6jádrových (12 vláken) Intel i7. Ideální je Intel Core i7-4770, nebo Intel Core i7-4770K s odemčeným násobičem pro lepší taktování. Ale protože u graficky náročných aplikací je hlavní stabilita, obvykle taktování neprovádíme (způsobuje více problémů než užitku). Počítač může být otestován ve dvoudenní 100% zátěži jako stabilní, ale 5 dní už přežít nemusí. V sestavě je jeden klasický disk a jedno SSD. Profesionálové si dokoupí druhý pevný disk stejného typu a zapojí oba do RAID (buď zvýší výkon, nebo bezpečnost).


Trendy a obecný přehled – listopad

Ceny


Pokud se podíváte na vývoj cen, najdete jediné. Zdražování, a to prakticky všeho, co se elektroniky týče. Na svědomí to má Česká Národní Banka, která rázem zhoršila kurz Koruny k Euru. Co je za tímto krokem u ČNB pátrat nebudeme, to je na jiných novinářích a finančních analyticích. Pro nás to ovšem znamená fakt, že budeme muset z peněženky za sestavy a komponenty vytáhnout o něco více.


Mantle


V poslední době se hodně mluví o novém rozhraní pro počítačové hry. Jistě znáte DirectX (nebo OpenGL). Pod tímto API běhá většina dnešních her pro osobní počítače. Teď přišlo AMD s novým rozhraním příznačně nazvaným Mantle. Oproti OpenGL či DirectX má tu výhodu, že je blíže k hardwaru a tím pádem má i vyšší výkon. Mantle má být otevřený pro volné použití, a tak by si jej mohl nasadit klidně i Intel a NVIDIA. Zda to udělají, je ovšem zatím ve hvězdách. Více si o tom můžete přečíst v našem článku.





Microsoft hledá nového šéfa: seznam kandidátů se zkracuje


To, že Microsoft hledá nástupce za Steva Ballmera, asi všichni vědí. Většina z vás také ví, že jedním z kandidátů je Stephen Elop z Nokie. Málo se ovšem ví, že seznam se nyní velmi zkracuje a v současné době má už jen 5 jmen.





Intel se vrhne na ARM?


Hodně se mluví o tom, že Intel hodlá vyrábět procesory na architektuře ARM. Tento trochu bulvární titulek se objevil téměř všude. Ten, kdo si dal tu práci a aktualitu na serverech alespoň rozkliknul, se ovšem dozvěděl, že Intel nepřesedlává na ARM. Jde jen o to, že využije jeho továren firma Altera, která patří mezi dodavatele výpočetní techniky pro automobilový průmysl, různá měřící zařízení (např. i družice) atd. Takže žádné spotřební zboží. Tím se vše vysvětluje. Rozhodně nepřijdete do obchodu a nebudete moci říci. "Prosím Intel ARM s 2 GHz". Naše aktualita to dále vysvětluje.


"Nové" grafické karty od AMD a reakce NVIDIE


Je to už nějaký ten pátek, co AMD vydalo nové grafické karty. V podstatě jde sice o oživené předchozí modely, ale přesto mají co nabídnout, díky svému taktování a ceně. NVIDIA proto odpovídá na nejvýkonnějšího konkurenta Radeon R9 290X svou grafickou kartou GTX 780 Ti, která je zajímavá tím, že za cca 17 000 Kč získáte herně nejvýkonnější kartu, jež předčí i GTX Titan. Ten je sice určen pro trochu jiný trh, ale to až tak nevadí, jelikož zcela výpočetní karty jsou až TESLA. Celkově z této menší války profitují zákazníci. Konečně si lze koupit skutečně výkonnou jednočipovou kartu. Není to nádhera?


Trendy a obecný přehled – říjen

Intel stále roste, ale posunuje vydání nových desktopových procesorů


Je tu konec 3. kvartálu, a tak Intel oznámil své finanční výsledky. Firma prodala méně čipů pro desktopy a mobilní počítače (zde ji stále lehce drtí ARM) o cca 3,5 %. Naopak 12% růst produktů pro datová centra je jistě potěšující. Intel také oznámil, že je spokojen s procesory Haswell. Aby také ne, když prakticky nemají konkurenci.





Bohužel nové desktopové procesory Broadwell, které mají přijít s 14nm výrobním procesem, se o cca 3 měsíce zpozdí. Na vině je právě onen nový výrobní proces, který továrny zatím příliš dobře nezvládají. Takže čekejme na nové procesory o dalšího čtvrt roku déle.


Valve odhalil SteamOS


Na první pohled by se mohlo zdát, že odhalení SteamOS není nic převratného. Ale z pohledu domácností to může být hodně zajímavé. Díky tomuto novému operačnímu systému (postavenému na Linuxu) se může i obyčejný počítač proměnit v konzoli.





Navíc si k němu připojíte gamepad také z díly Valve. Je toto další důvod, proč nekupovat nové konzole? Možná to Gabe z Valve myslí opravdu vážně a PS4 a Xbox One jsou posledními konzolemi, jak je známe. Ale nepředbíhejme.


Trendy a obecný přehled – září

Microsoft a Nokia


Největší událostí tohoto měsíce se stalo ohlášení Microsoftu, že kupuje mobilní divizi Nokie (Devices & Services). Vzhledem k významu jsme tomu věnovali sérii článků, které tímto doporučujeme pro více informací:

Microsoft a Nokia: manželství z rozumu, či nutnosti?
Windows Phone a Nokia: nekončící trnitá cesta
Microsoft, Intel a desktop PC: přežijí spolu?
Microsoft, Intel, AMD a mobilní počítače: je na čase spěchat





Trendy a obecný přehled – srpen

Když si kopírka vymýšlí


Celkem velký skandál zažívá Xerox. Jeho kopírky (a možná i jiné - zatím však nepotvrzeno) při určité velikosti textu pozměnují číslice. Konkrétně jde o číslici 6 a 8. Na vině je algoritmus JBIG, který dle Wikipedie je "beztrátový". Ale jak se zdá, tak to tak úplně nebude. Celý figl resp. chyba vznikne docela komicky. algoritmus JBIG totiž rozdělí dokument na malinké čtverečky a ty mezi sebou porovnává. Pokud se najdou dva a více stejných, tak si zapamatuje jen jeden a ostatní zahodí a pamatuje si jen pozici. Bohužel rozeznávací algoritmus není asi moc přesný a sem tam zkrátka zamění 6 a 8. Tím kopírka v klidu místo 6 vytiskne všude 8.

Chyba vzniká ovšem opravdu u malých textů. Pokud kopírujete klasický text s velikostí 10 a větší, tak se nic takového nestane. Každopádně uvidíme jak se k celé záležitosti postaví Xerox a jak dlouho bude trvat oprava. Také bude zajímavé sledovat, které další kopírky mají stejnou chybu vlivem chyby ve velmi rozšířeném JBIG.


Nové APU od AMD až příští rok!


Šuškanda se potvrdila. Dokonce přímo AMD potvrdilo, že nové APU se zpozdí a neuvede jej tento rok, ale až příští. Očekávané datum uvedení je přelom prvního a druhého čtvrtletí. Zdroj také uvedl, že architektura jako taková je hotová a pouze se ladí marketingová strategie.





AMD tím možná trochu naštvalo nejednoho příznivce, protože toto APU tu mělo již dávno být a místo toho se objevil pouze vylepšený Trinity. Ostatně ani Intel s uvedením novinek v poslední době nijak nespěchá. Doba závodů o každý MHz navíc je už za námi. Dnes se hraje na to, aby procesor nějakou tu dobu vydržel a byl úspěšný na více trzích, což znamená jak desktop, tak mobilní sféra.


Konec PC? Určitě ne!


V poslední době se hodně mluví o stagnaci prodejnosti osobních počítačů. Spousta serverů, novinářů to hlásá. Ovšem zdá se, že jde hlavně o nějakou obecnou náladu společnosti než o nějaký podložený fakt. Počítače ovšem zažívají jinou situaci. Dnes totiž valné většině uživatelů stačí prakticky cokoli co koupí.





Procesor s dvěma či čtyřmi jádry dokonce většina ani nevyužije. Na kancelářskou práci zkrátka stačí i postarší PC. Ovšem stále je tu nadšenecká skupina PC hráčů. Ti stále vývoj osobních počítačů táhnou kupředu.


Bývalý zaměstnanec NVIDIE odsuzuje PhysX a CUDA


Do NVIDIE se pustil její bývalý zaměstnanec, který prohlásil, že CUDA a hlavně PhysX jsou technologie, jež nemají budoucnost. Průmyslové odvětví prý nemá rádo uzavřené systémy. V případe CUDA se to zdá jako trochu odvážné tvrzení, protože ta stále ještě lidově řečeno "jede". Ovšem v případě PhysX s ním nelze než souhlasit. Dokonce v našem článku ohledně vývoji fyziky ve hrách autor nastínil prakticky to stejné. Otevřené standardy v podobě Open CL se začínají protlačovat i do programů jako jsou Adobe (od verze CC lze využívat akceleraci v Photoshopu, Premiere a After Effects pomocí Open CL). Pokud si však dnes koupíte grafickou kartu s podporou CUDA, máte vyhráno na obou frontách. Open CL karty umějí také a CUDA je dnes stále jistota. Ale to se může za 2 roky změnit a je dost možné, že CUDA zcela zmizí a zůstane jen podporována výrobcem.





Bohužel v případě PhysX je situace daleko složitější. Zde nějaká otevřená alternativa prakticky neexistuje. A to je opravdu škoda. Právě proto je nejspíš bržděn vývoj fyziky ve hrách.


Trendy a obecný přehled – červenec

Konec Atomu?


Zcela nejnovější zprávou je šuškanda ohledně procesorů Intel Atom. Tyto SoC procesory nemají u uživatelů valnou pověst. Oproti konkurenci nejsou zrovna rychlé, mají relativně vysokou spotřebu atd. Zkrátka ARM architektura je v tomto ohledu dál a pro mobilní segment se zkrátka hodí lépe.





Intel ovšem chystá velké změny a nové "Intel Atom" budou již možná daleko více konkurence schopné. Firma si však nechce podřezat větev ještě před uvedením a rovnou se rozhodla (tedy zatím neověřené informace) že značku Atom zabalí a nahradí ji například Pentium. No nezní to pěkně, mít telefon s Pentiem?


Nové konzole zrychlují


Ač nejsou nové konzole ještě ani v prodeji, tak výrobci vylepšují jejich hardwarovou stránku. Obecně jde o drobné změny ve stylu zvětšení velikosti RAM apod, ale značí to jednu velmi důležitou věc. Nové konzole jsou opravdu obyčejné počítače a možnost modifikace ze strany výrobců je velká.



Je také docela možné že za rok či dva se dočkáme inovované konzole, co bude výkonnější a bude zvládat například vykreslovat hru do větší vzdálenosti, nebo do vyššího rozlišení. Nakonec budou nové konzole opravdu jen obyčejný počítač v hezké krabičce.


5GHz procesor od AMD


AMD pomalu začíná distribuovat procesory taktované na 5 GHz, což je pro nejnáročnější uživatele příjemná zpráva. Mají totiž možnost si koupit procesor, který je v základu tak rychlý, že téměř nemá konkurenci. V některých aplikacích může být sice konkurence od Intelu na nižší frekvenci rychlejší, ale 5 GHz je 5 GHz.




Očekávání Windows 8.1


S příchodem Windows 8 si Microsoft znepřátelil velkou část uživatelů. Absence drobností jako je tlačítko start, či moderní dlaždicové UI někteří uživatelé zkrátka nepřijali. Windows 8.1 přidá tlačítko Start zpět, dlaždice sice zůstanou, ale půjdou více přizpůsobit.



Z našeho pohledu je absence tlačítka Start tak neuvěřitelná drobnost, že trochu nechápeme rozhořčení uživatelů. Po doslova pár hodinách si na absenci tlačítka Start zvyknete. Navíc ten, kdo pracuje pomocí klávesových zkratek (což je základ rychlé práce), stejně ani ve Windows 7 tlačítko myší téměř nepoužíval. Pokud mohu připojit svůj osobní názor, absenci tlačítka naopak vítám, jelikož na panel se tak vejde o jeden program více.

Update na Windows 8.1 bude k dispozici zdarma prostřednictvím Windows Store (tedy ne přes Windows Update) a to koncem prázdnin.


Trendy a obecný přehled – červen

Největší událostí posledních dnů či týdnů je nástup nových procesorů Haswell. I v našich sestavách se s nimi samozřejmě setkáte. Jejich ceny jsou totiž prakticky shodné s předchozí generací a poskytují o nějaké to procento výkonu navíc. Takže proč toho nevyužít?



Dále se pochlubila NVIDIA novou grafickou kartou GeForce GTX 780. Jde vlastně o "ořezaný" GTX Titan. Jeho cena je o více jak 8 tisíc nižší, ale jeho výkon je nižší pouze o nějakých 10 %. Takže pokud nepožadujete opravdu ultimátní výkon, tak GTX Titan postrádá smysl. Smysl má pouze v případě že chcete grafickou kartu výhradně na CUDA/OpenCL. Tam totiž GTX 780 ztrácí dech.





Také proběhla výstava Computex, kde bylo jako vždy představeno mnoho novinek. Obecně se jedná o drobnosti ve stylu nových zdrojů, vylepšeného rozhraní Thunderbold 2 apod. Neobjevila se však žádná velká novinka či překvapení. Hodně prostoru bylo věnováno novým deskám pro procesory Haswell (ten totiž změnil patici), a tak toho výrobci náramně využívají.






Trendy a obecný přehled – květen

Google I/O


Ve dnech 14.5. - 17.5. 2013 proběhla konference Google I/O, na níž Google představil své novinky. Ty se sice do našich doporučených sestav nijak zásadně nepromítají, ale díky nim vlastně víme, jakým směrem se ubírá celý počítačový trh. A v návaznosti na ně se mohou sestavy lehce poupravit.





Například docela zajímavé je sledovat, jak se celá grafika Google aplikací pomalu, ale jistě proměňuje do dlaždicového stylu, který vymyslel Microsoft. Dá se tedy očekávat, že i nová zařízení od Googlu budou ovladatelná podobně jako ta od Microsoftu.


AMD Radeon HD 7990


Nová grafická karta od firmy AMD dokázala odpovědět na GeForce GTX Titan, resp GTX 690. Podle zahraničních testů se zatím zdá, že tato dvoučipová grafická karta bude o cca 50% rychlejší než jednočipová GTX Titan. Navíc nemá prozatím moc vyřešené ovladače a hry se často na chvilku zasekávají (microstuttering). Ale vyřknout nad touto novou grafickou kartou ortel je prozatím brzo. Až se objeví více testů, tak se jistě dozvíme více. Každopádně pro zájemce o ultimátní grafický výkon se jeví jako jasná volba.





Ostatně není nic lepšího, než sledovat například náš stále aktualizovaný článek o přehledu desktopových grafických čipů.


Trendy a obecný přehled – duben

Očekávání Haswellu


V poslední době se doslova vyrojily jako včelky na jaře i informace o nových procesorech firmy Intel s označením Haswell. Je tu například velmi zajímavá informace, že procesory tohoto druhy by měly jít velmi dobře přetaktovat. Dále se na IDF Intel pochlubil novinkou v podobě L4 cache. Ta by mohla výrazně urychlit chod integrovaného grafického jádra. Pro notebooky s integrovanou grafikou by to mohlo znamenat opravdu velkou revoluci.





Windows Blue (8.1)


Kolem nových Windows 8 se vytvořila skupina uživatelů, co je zavrhují a říkají prakticky jediné "Nechceme na desktop dotykový styl ovládání!". Nové Windows s kódovým označením Blue budou nejspíše změřeny právě na tuto skupinu uživatelů. Zatím jde opravdu jen o zvěsti, ale je docela možné, že tento "servicepack" například přidá možnost přihlásit se přímo do desktopu, dlaždice půjdou lépe přizpůsobit apod. Docela zajímavá by také byla automatická detekce dotykového ovládání (což není problém, umějí to i Windows 7) a podle toho by se uživatel přihlašoval, ale to je jen spekulace. Každopádně mohou být nová Windows 8.1 příjemnou vzpruhou pro korporátní sféru. Uvidíme.




Obrázek je pouze ilustrativní


Trendy a obecný přehled – březen

Titan na skladě


Největší novinkou je postupné naskladňování grafické karty od Nvidie s označením jednoduše Titan. Tato grafická karta přináší jakožto jednočipová karta nejvyšší výkon. Proto ji zařazujeme do TOP sestavy. Je sice zatím poměrně drahá, ale v TOP sestavě je zkrátka pro ni místa až až.

Dále se začínají objevovat první testy procesoru Haswell od Intelu. Zatím to vypadá, že bude mít o nějakých 10-15 % navrch oproti IvyBridge. Uvidíme až se objeví vícero testů a teprve poté se rozhodneme zda jej zařadíme do našich sestav. A samozřejmě musíme počkat, až se začne prodávat.


Trendy a obecný přehled – únor

Ticho po pěšině, drby a benchmarky


Začátek roku byl ve znamení výstavy CES. Únor však přinesl jednu překvapivou novinku. No, ona to vlastně není ani novinka jako spíš oznámení firmy AMD, že v tomto roce neuvede žádnou novou grafickou kartu. V podstatě si musíme vystačit s tím, co má v nabídce nyní po celý rok. To je trochu hrůzná představa. Už jen z důvodu, že celý rok vlastně můžeme doporučovat jednu a tu samou grafickou kartu. Výrobci samotných grafik však jistě přijdou s různými edicemi již existujících karet, a tak se nějaké ty drobné novinky jistě objeví. Každopádně je to nepříjemná zpráva.

Naopak NVIDIA je na tom jinak. Zvěsti či kachny o nové grafické kartě "Titan" začínají být až moc reálné a hlavně se objevují i nějaké ty testy. Pokud bude vše pravda, nová grafická karta "Titan" poskytne téměř dvojnásobný výkon (jak v jakém benchmarku) oproti dnešním GTX 680. To by znamenalo docela velký posun kupředu a vlastně by tak jednočipová karta měla výkon dvoučipové. Což jak jistě uznáte, není vůbec špatné. Ale jsou to zatím opravdu jen zvěsti.

Další novinkou jsou dva zcela nové benchmarky pro grafické karty. První je již obligátní 3DMark (bez čísla), který se přeorientoval i na mobilní segment. Jeho grafickou podobu jsme rozebírali v samostatném článku. Další je Unigine Valley benchmark, který by mohl být opravdu pěkný.


Trendy a obecný přehled – leden

Ohebné displeje


Výstava CES ukázala spoustu novinek. Hodně zajímavou a dle nás asi nejzajímavější je demonstrace funkčního ohebného OLED displeje. Sice je to zatím záležitost pouze na demonstraci, ale časem se jistě ohebné displeje dostanou i do masové výroby. Ale na to si chvilku počkáme. Co s takovým displejem půjde v budoucnu udělat je jen na vaší fantazii. Předpokládáme, že se objeví telefony s výsuvným stavovým displejem pro rychlé čtení SMS, e-mailů a zpráv ze sociálních sítí. Díky "obalování" ohebným displejem samotného zařízení získáte docela atraktivní design. Uvidíme, co přinesou další roky.



Komentáře ke komponentám


Procesory


Dnešní střední proud znamená 4 jádra od Intelu, jež mají z hlediska poměru ceny a výkonu v klasických aplikacích stále navrch oproti procesorům AMD, u kterých je fyzicky třeba i 8 jader. Ne že by procesory AMD neměly žádný potenciál, ale pokud chcete mít počítač na obecné použití, jsou modely od Intelu výhodnější. Jsou zde i výjimky jako levný 6jádrový AMD Vishera FX-6300, který ukázal ostatním v dané kategorii záda díky příznivé ceně. Obecně doporučujeme procesory s architekturou Intel Haswell, protože jde o to nejlepší, co lze dnes do nového počítače dát (než dojde k nahrazení Broadwellem).


Chlazení


Výrobci se dnes u chladičů jen předhánějí, kdo bude mít větší a o ždibínek účinnější. V pasivní části se toho už moc nemění, na rozdíl od lopatek ventilátorů, u nichž se setkáte s různými výstupky, dvojím profilováním apod., čehož efekt bez testu nelze poznat. Volbu vám tak usnadní naše recenze chladičů. V testech ventilátorů se zaměřujeme i na rozptyl vzduchu, aby bylo zřejmé, co ventilátor ve skříni udělá. Bude foukat správným směrem, nebo jen vířit vzduch? Více v naší metodice testování ventilátorů popř. v článku o ventilátorech Noctua.


Operační paměti


U operačních pamětí vždy platilo pravidlo: lepší je více paměti, přestože pomalejší. Tedy v případě běžné kancelářské činnosti. S nástupem SSD a integrovaných grafických čipů do procesorů již toto pravidlo platit nemusí. Pokud chcete využít grafický čip v procesoru, je dobré dbát na to, aby operační paměť měla alespoň 1600 MHz. Na výkon ve hrách to má výrazný vliv. Navíc jsou zde SSD disky, jež umožnily výrazné zrychlení načítání dat a menší operační paměť tak už nemusí tolik vadit jako dříve. Velikost operační paměti je dnes diskutabilní. Na běžnou kancelářskou práci a na dnešní hry obvykle stačí i 4-8 GB. Jakmile však potřebujete pracovat v něčem náročnějším, je 16 GB téměř nutnost a dobrý základ. Kolik osadíte do své sestavy tak hodně záleží na využití.


Skříně


Trendem poslední doby je co nejvíce strohý design. Důkazem je skříň Fractal Design Define R4, která se stala hitem. Zatím to vypadá, že tyto skříně budou i nadále populární. Extravagantní skříně patří hlavně do herních sestav. Pro kancelářské sestavy se dnes hodí malé skříně. Velkou skříň si užijete doma a pro pracovní stanici, ale v kanceláři bude z velké části prázdná, což je zbytečné.


Zvuková karta


Obvyklý přístup ke zvukové kartě je dnes "neřeším, je na základní desce". Pokud nejste opravdový hudební fajnšmekři či nepotřebujete speciální zvukovou kartu, ta integrovaná obvykle dostačuje. Obvykle má 7.1 zvuk, podporu operačního systému na 100 % a hry dnes už také nezpomaluje. Pokud však máte lepší repro, je dobré se poohlédnout po nějaké té lepší zvukové kartě. Je totiž škoda degradovat reproduktory s cenou kolem 6 000 Kč integrovanou zvukovkou. Např. Asus Xonar DX poskytuje perfektní odstup signálu od šumu, ale už není tolik vhodná na hraní her, kde jsou lepší zvukové karty Creative Sound Blaster X-Fi. Pro opravdové fajnšmejkry je tu např. externí DAC Audiolab M-DAC.


Pevné disky a SSD


Platí důležité pravidlo: SSD pro operační systém a HDD pro data. Tím se prakticky vyhnete čekání při spouštění programů (u náročných programů bude prodleva samozřejmě stále znatelná). V redakci máme názor, že je lepší ušetřit na procesoru nebo příslušenství a investovat do SSD, čímž se odezva počítače výrazně zrychlí. Jaké SSD zvolit je otázka financí. Ideální kapacita je 128 GB. Dnes se hodně skloňují Samsung SSD 840 EVO díky nízké ceně a dle našich testů jsou i slušně rychlé. Pokud jste hráč a máte stále nainstalováno mnoho her, poohlédněte se po 180/240/250GB verzi. Pro levné sestavy dobře poslouží i levnější SSD. Pořád je lepší nějaké SSD než žádné. Naopak pro výkonné sestavy je vhodný aspoň 180GB model, a to nejlépe od Intelu, který vykazuje vyšší životnost a menší zpomalení v čase.


Periferie


Někomu může stačit obyčejná klávesnice a myš za 300 Kč, někomu nebude stačit příslušenství za 10 000 Kč. Je třeba si uvědomit, co k počítači opravdu potřebujete a co chcete. A nejvíce investovat do toho, co používáte nejčastěji. Určitě je dobré investovat do kvalitní klávesnice i myši a koupit si klávesnici, která vám bude vyhovovat rozložením kláves. Pokud bude jiné, než na které jste zvyklí, prostě si na něj hned nezvyknete. Pracujete-li v noci, je dobré si zvolit podsvícenou klávesnici. Píšete hodně textu? Pak se poohlédněte po mechanické klávesnici, jež jsou ale obvykle výrazně dražší.


Software


Coby operační systém doporučujeme Windows 8.1 až na výjimku v podobě kancelářské sestavy, kde jsou stále Windows 7, aby se administrativní pracovníci nemuseli učit nové prostředí. Windows 8 nabízí lepší správu paměti, rychlejší start a celkově svižnější a stabilnější systém. Investice do antivirového programu se s ohledem na dobrý balík od Microsoftu (Security Essentials) zdá být už zbytečná. Doba drahých antivirových programů je pryč a pokud používáte zdravý rozum a neklikáte bezhlavě na všechny odkazy, co kde vidíte, nemá drahý antivir už moc velké opodstatnění.





Další software je už vaše volba. Např. pokud potřebujete jen základní psaní dokumentů, asi není třeba se poohlížet po velkém balíku Microsoft Office, ale může vám stačit i Libre Office (dříve Open Office), a to i přes jeho těžkopádnost v ovládání. Také u editace fotografií můžete často slyšet, že Photoshop je to pravé. Ano, obvykle je to pravda. Ale je to to pravé i pro vás? Nestačí si při výběru příslušenství zjistit, zda nedodávají např. Photoshop Elements jako bonus? Například koupíte-li si grafický tablet, může být Photoshop Elements už přibalen. Také existují bezplatné varianty typu Gimp či Paint .NET. Ty sice poskytují buď koncepčně zastaralé a krkolomné ovládání (Gimp), nebo nedostatečné funkce (Paint .NET), ale tyto výtky jsou platné z pohledu profesionálů. Pokud potřebujete jednou za týden upravit dva obrázky, může vám bezplatná varianta bohatě stačit.

Je dobré myslet i na katalogizaci fotek. V téměř každé rodině je už aspoň 1 digitální foťák, jenž produkuje neuvěřitelné množství snímků. Existují opět placené programy stylu Adobe Lightroom, ale pro běžné použití dostačuje (a někdy je i lepší, navíc je v češtině) Zoner Photo Studio (viz naše recenze verze 16), který za svou cenu poskytuje opravdu mnoho. Pro domácí použití jde o nepřekonatelný nástroj.


Čeho se vyvarovat


U softwaru je dobré se vyvarovat hlavně různých drobných prográmků slibujících zlepšení výkonu počítače. Paradoxně obvykle jen brzdí počítač. Také různé utilitky předinstalované v noteboocích jsou spíše na škodu. Pokud si nevíte rady, je dobré svěřit notebook na pár okamžiků někomu zdatnějšímu, kdo vám jej rychle vyčistí. Nebojte se toho! Dělba práce je přirozená a každý se vyzná v něčem jiném. Onen kamarád, co vám vyčistí notebook, např. nebude umět spočítat daně, nebo nabrousit kotouč na pile.


Možnost zakoupení sestavy


Jelikož se námi doporučované sestavy těší velkému zájmu a mnozí z vás se jimi při sestavování počítačů skutečně inspirují, dohodli jsme se s jedním z největších českých online prodejců počítačových komponent, se společností CZC.cz, že bude námi doporučené sestavy skládat a umožňovat jejich koupi za zvýhodněnou cenu a se všemi výhodami, které na své počítače standardně poskytuje.





Cena sestav by měla být typicky jen o něco málo vyšší (někdy dokonce i nižší) než průměrná cena samostatných komponent v českých e-shopech a v takové podobě bude platná po dobu 1 týdne, v kterém konfigurace sestav oznámíme (stane se tak vždy ve stejný den u nás i na CZC). Koupit je bude možné s operačním systémem nebo i bez něj.

Zakoupením sestavy jako celku získáte oproti vlastnímu složení následující výhody:
  • spolehlivost celé sestavy
  • odborné sestavení techniky CZC.cz včetně instalace OS
  • záruku na sestavu jako celek (a to bez pečetí, abyste mohli kdykoli upgradovat)
  • nízkou cenu tvořenou pouze zvýhodněnými cenami komponent = za sestavení neplatíte
  • technickou podporu

Řadu těchto počítačů poznáte podle názvu CZC Světhardware.cz.

Aktuální sestavy budou vždy na této adrese: www.czc.cz/czc-svethardware-cz/produkty

  

Doporučené fotoaparáty

 
Vybíráte nový fotoaparát? Na Digimanii je pro vás testujeme a na základě toho každý měsíc přinášíme přehledný souhrn s doporučenými modely z jednotlivých kategorií s odkazy na naše vlastní vyčerpávající recenze pro podrobné informace: www.digimanie.cz/doporucene-fotoaparaty
reklama