reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC sestavy - září 2011

19.9.2011, Miroslav Jindra, návod
Doporučené PC sestavy - září 2011
Před dvěma týdny začal nový školní rok. Je na čase rychle dokoupit poslední sešity, tužky a případně i počítačové sestavy. Většina sestav se moc nezměnila, došlo však k mírnému nárustu cen některých komponent.

Sestavu nebo notebook?


Základní notebooky dnes seženete už pod 10 tisíc, což je dost lákavé, protože dostanete za relativně malé peníze kompletní řešení. Taky je toto řešení ale hodně kompromisní, zejména po stránce výkonu a ergonomie. Největší zlo je ale malý displej s nízkým (zejména vertikálním) rozlišením, na kterém se nedá rozumně pracovat. O ergonomických úskalích práce na notebooku si můžete přečíst v našem článku a v diskuzi k němu.

Také produktivita práce při používání touchpadu nebo trackpointu je poměrně nízká. Pokud budete notebook používat i doma, máte reálnou šanci, že si časem dokoupíte i monitor, klávesnici, myš, chladicí podložku. Pokud chcete hrát na notebooku hry, bude notebook kvůli kompromisnímu chlazení hlučný, dost tepelně namáhaný, možná i docela těžký, a to všechno nehledě na fakt, že bude stát hodně peněz. Osobně na notebooku pracuji v práci a bez externího monitoru, klávesnice a myši by moje produktivita byla mnohem horší.

Než si koupit notebook za 25 tisíc a doma trpět špatným displejem i nízkým výkonem a na cestách trpět jeho vysokou hmotností, je dost možná na místě zvážit třeba sestavu i s monitorem za necelých 15 tisíc (např. Basic s Radeonem 5670 nebo 6670 a obyčejné 24" LCD), k tomu notebook za 13 tisíc, a dopřát si tak solidní komfort.

Běžný 15,4" nebo 15,6" notebook váží včetně brašny a nabíječky obvykle přes 4 kg a jeho nošení na rameni je dost nepříjemné a namáhavé i pro celkem silné muže. Pokud notebook máte a musíte ho nosit, je lepší mít na něj batoh. Osobně mám dobré zkušenosti s batohy Deuter, pro notebooky nabízejí řadu "Giga".

Koupi notebooku si určitě dobře promyslete, spoustu funkcí už dnes provizorně zastane i lepší mobilní telefon resp. smartphone.

O svoje názory na toto téma se můžete s ostatními podělit v této diskuzi.


Kategorie sestav


Sestavy jsou stále rozčleněny do kategorií podle využití. Cenové stropy nejsou striktně omezeny, abych se vyhnul nesmyslnému "vecpávání" sestav do umělých limitů. Pokud za 300 - 600 Kč navíc dostanete o 30 % více vhodného výkonu nebo podstatně tišší komponentu, pak bude mé doporučení tuto sumu investovat. Funguje to i naopak. Když se dá sestavit stejně výkonná sestava za 25 tisíc nebo za 23 tisíc, pak nebudu do 25 000 korun uměle dávat nesmyslné komponenty, jen abych vyplnil limit. Tím ovšem nechci říci, že jsem zastáncem vyloženě nejlevnějšího zboží na trhu. Budu psát stručně a jasně, což bude šetřit Váš čas při čtení. U některých sestav jsou poznámky ohledně alternativní konfigurace, kterou někteří z Vás zvolí raději.

Nechci se zavděčovat úzkým skupinkám fanatických příznivců nějaké značky. V každé kategorii tedy najdete to, co je podle mě optimální řešení, občas bude navržena alternativa. Rozhodně zde nenajdete "dvojitá" řešení na různých platformách, z nichž je jedna na první pohled naprosto nevýhodná nebo je vhodná jen pro určitá velmi specifická použití. Snažil jsem se pokrýt typické potřeby různých uživatelů, takže dále v článku najdete sestavy od ryze kancelářských a domácích až po pracovní a herní stroje.

Konfigurací může být samozřejmě celá řada a není účelem článku pokrýt úplně všechna možná upotřebení počítače. Komu nebude vyhovovat ani jedna sestava, najde třeba alespoň inspiraci. Některé zajímavé konfigurace zmíním třeba jen několika slovy jako alternativy. V orientaci by Vám měly prospět i rozšířené popisy sestav.

Doporučuji nekupovat PC tzv. "na více let dopředu". U domácích a kancelářským strojů není morální zastarání tolik patrné, ale u pracovních a herních strojů je patrné docela dobře. Kupte vždy to, co právě potřebujete, za rok si můžete třeba vyměnit grafickou kartu za výkonnější a poměr cena/získaný výkon bude mnohem lepší.

Pro tentokrát chybí kategorie HTPC, objeví se až v příštím díle.


Spotřeba


Snažím se, aby sestavy nespotřebovávaly zbytečně moc energie. Jsou použity kvalitní zdroje s vysokou efektivitou. V dnešní době úsporných režimů se bude reálná úspora peněz počítat hodně těžko. Sestavu má celoročně na 100 % vytíženou jen málokdo. Vzhledem k rozdílným definicím TDP (Thermal Design Power) u Intelu i AMD je tento údaj spíše orientační.

Procesor s TDP 45 W bude ale patrně spotřebovávat méně než procesor s TDP 95 W nebo 125 W. Pokud využíváte naplno své PC 8 hodin denně, pak snížení spotřeby například o 30 W přinese úsporu necelých 400 Kč za rok. Otázka je, jestli opravdu PC na 8 hodin denně zatížíte, nebo jestli 6 hodin prohlížíte web, vyřizujete poštu, koukáte na filmy a večer 2 hodiny hrajete. Tolik ke spotřebě a šetření.





Rozhodně nebudu doporučovat komponenty s nerozumně vysokou spotřebou, ale ani nebudu nijak extrémně tlačit na pilu. PC stejně za první rok ztratí na ceně poměrně velké procento ze své ceny, takže řešit 500 Kč za elektřinu u sestavy za 30 000 Kč, která za rok ztratí na hodnotě 10 000 Kč, mi přijde jako relativně nevýznamné. U levnějších sestav jsou pak slabší komponenty obvykle s nižší spotřebou.

Skutečně superúsporné platformy tak jsou jen Intel Atom, AMD Brazos a Via Epia, jenže pak zase dostanete velmi kompromisní výkon. S nižší spotřebou se samozřejmě pojí i menší zahřívání, není třeba tak drahé chlazení a sestava bude velmi tichá i s malými náklady na chlazení.

V některých populistických článcích můžete najít rady typu - kvůli spotřebě si kupte notebook, zhasněte světla atd. Inu, přijde mi jedno, jestli budu mít notebook a topení si nastavím na 6 nebo jestli budu mít sestavu a topení nastavím na 3, protože mám 200 W odpadního tepla z PC. V létě se dá efektivně větrat, takže nás troška tepla trápit nemusí. Pokud započítáme ztrátu hodnoty sestavy nebo notebooku, nestojí ty "úspory" ani moc za řeč.

Ruku v ruce se spotřebou jde však i zahřívání a tím pádem i chlazení. U levnějších sestav stačí standardní chladiče kolem 500 korun, pro ty výkonnější je potřeba počítat i s pořádným chlazením.


Chlazení


Klasické vzduchové chlazení mají v PC nejen skalní fanoušci starých Porsche 911 a Tater 613, ale drtivá většina lidí. Náročnost stavby a cena vodního chlazení se do středních sestav obvykle naprosto nevyplatí. Proto je třeba myslet na umístění sestavy. Zcela nevhodné místo pro počítač je úplně na zemi, dejte pod něj alespoň 15 cm sokl, jinak bude fungovat jako velmi efektivní vysavač. O nevhodnosti přítomnosti prachu uvnitř netřeba polemizovat, ať už způsobí nárůst teplot, zadření menších větráčků nebo zvýšení hlučnosti. Pro prostory s běžnou prašností je lepší mít podtlakový systém (větší výfuk) s filtry, pro velmi prašná prostředí doporučuji přetlakový systém (větší nasávání) s filtry, které bude potřeba často měnit.






Možnost zakoupení sestavy


Jelikož se námi doporučované sestavy těší velkému zájmu a mnozí z vás se jimi při sestavování počítačů skutečně inspirují, dohodli jsme se s jedním z největších českých online prodejců počítačových komponent, se společností CZC.cz, že bude námi doporučené sestavy skládat a umožňovat jejich koupi za zvýhodněnou cenu a se všemi výhodami, které na své počítače standardně poskytuje.





Cena sestav by měla být typicky jen o něco málo vyšší (někdy dokonce i nižší) než průměrná cena samostatných komponent v českých eshopech a v takové podobě bude platná po dobu 1 týdne, v kterém konfigurace sestav oznámíme (stane se tak vždy ve stejný den u nás i na CZC). Koupit je bude možné s operačním systémem nebo i bez něj.

Zakoupením sestavy jako celku získáte oproti vlastnímu složení následující výhody:
  • spolehlivost celé sestavy
  • odborné sestavení techniky CZC.cz včetně instalace OS
  • záruku na sestavu jako celek (a to bez pečetí, abyste mohli kdykoli upgradovat)
  • nízkou cenu tvořenou pouze zvýhodněnými cenami komponent = za sestavení neplatíte
  • technickou podporu

Řadu těchto počítačů poznáte podle názvu CZC Světhardware.cz.
reklama