reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC sestavy: prosinec 2014

15.12.2014, Jan Vítek, návod
Doporučené PC sestavy: prosinec 2014
I tento měsíc si představíme námi doporučené konfigurace, jež jsou vhodné pro různá využití (od levných a malých nettopů až po herní a vysoce výkonné sestavy). Počínaje tímto dílem také upravujeme koncept těchto článků.

Základní otázka: PC či notebook?


Opravdu potřebujete mobilitu? Opravdu chcete tahat notebook na dovolenou? Nestačí pro vyřízení nejnutnějších věcí mobilní telefon? Pokud ano, je vhodnější stolní počítač. Pokud jste např. student, co každý týden/čtrnáct dní jezdí přes půl republiky vlakem, notebook oceníte. I ve škole je notebook výhodný, protože si můžete např. hned zjistit, zda jsou v knihovně skripta, nebo si stáhnout potřebné podklady pro semestrálku. Zajímavou variantou je využití stolního počítače a tabletu, který může sloužit jako poznámkový blok, přenosné médium pro dokumenty a např. ve škole pro prohlížení zadání, kontrolu výsledků atd. Na hlavním/velkém počítači budete doma už pracovat.





Pokud zvolíte notebook jako hlavní počítač, je dobré dbát hlavně na ergonomii. Na cestách asi těžko vyřešíte, že notebook je nízko a musíte se nad ním hrbit. Pokud si jej ale usadíte na svůj stůl, bylo by dobré jej mít alespoň trochu podložený či dokonce zdvihnutý, aby horní okraj obrazovky byl v úrovni očí, resp. lehce pod. Možnou variantou je dokoupení LCD monitoru a klávesnice, kterou hned po položení na stůl do notebooku zapojíte. Tím se notebook promění ve stanici pro kancelářské použití. Pokud ale plánujete např. renderovat 3D grafiku, na notebook se nespoléhejte, jelikož není stavěn na dlouhodobou zátěž procesoru na 100 % a pokud např. přes noc pustíte render, může se stát, že notebook už neprobudíte. Notebook není pracovní stanice.



Trendy a obecný přehled


Letošní podzim by se dle předpokladů výrobců měl nést v duchu oživení platformy PC, čemuž nahrává také menší zájem o tablety, jejich prodeje se přestaly zvyšovat a nyní přinejlepším stagnují. Svou měrou ale přispěla také společnost Intel a její nové procesory Core M, které nabízí velmi slušný výkon při nízké spotřebě, ovšem tyto procesory jsou určeny pro dražší zařízení, neboť samy o sobě stojí stejně jako některé tablety pro OS Windows. Jak se zdá, závěr roku je z hlediska prodejů PC skutečně příznivý, pokud tedy budeme spokojeni s tím, že prodeje sice dále klesají, ale zdaleka ne takovým tempem, jaké bylo ještě před několika měsíci očekáváno. Jsou tu ale i další témata posledních dnů.


Upravený koncept článků s doporučenými sestavami


Namísto 12 článků pro každý měsíc bude pouze jeden pro celý rok, který bude každý měsíc aktualizován a objeví se tak i na homepage, jako by šlo o nový článek. U každé sestavy bude pod tabulkou s výčtem komponent rozbalovací sekce se změnami z předchozích měsíců. To samé se bude týkat části o trendech a obecném přehledu v 1. kapitole a také 2. kapitoly o nettopech. Tímto způsobem už byly upraveny doporučené sestavy pro rok 2014 (tzn. tento článek) a 2013, a proto jejich prosincové díly obsahují změny z předchozích měsíců.


Stále větší desktopové monitory


I nadále se na trhu rozmáhají velké monitory s vysokým rozlišením. Za všechny můžeme zmínit třeba Philips BDM4065UC s rozlišením 4K, což už není žádná pozoruhodnost, ale tento monitor má úhlopříčku 40", kterou už disponují spíše televizory.





Výrobci se v poslední době snaží zaujmout nejen velikostí a rozlišením. Takové EIZO FlexScan EV2730Q má sice pouze 1920 pixelů, ale to horizontálně i vertikálně, takže jde o čtvercovou zobrazovací plochu. Tématem jsou pak i nové monitory, které budou podporovat technologii AMD Freesync, ovšem ty přijdou až v novém roce.


Nové paměti: revoluce v grafických kartách?


Společnost SK Hynix se pochlubila svými nejnovějšími paměťmi HBM, které budou určeny pro další generace grafických karet. Vedle nich byly představeny i 8GHz moduly GDDR5, přičemž dnešní karty spoléhají spíše na 7GHz moduly.





Jde ale především o paměti HBM, které jsou tvořeny vrstvením jednotlivých čipů DRAM na sebe, díky čemuž takové moduly zabírají méně místa, respektive nabízí vysokou hustotu dat. Pro grafické karty se 4 GB RAM tak postačí čtyři tyto čipy, od nichž ale také můžeme očekávat několikanásobně vyšší datovou propustnost, a to díky širšímu paměťovému rozhraní. Teď už jen můžeme čekat na to, na jaké kartě se HBM poprvé objeví.


Intel v příštím roce uvede dvě nové generace Core


Desktopové procesory ale byly odsunuty na okraj zájmu, tedy alespoň v nedávné prezentaci chystaných procesorových novinek. Ta totiž mluví především o nových Core M, jež již patří do páté generace Core "Broadwell". Jde o mobilní čipy pro dražší tablety a notebooky, přičemž na jaře mají dorazit mobilní verze procesorů Core i3 a jiných a v druhé polovině roku čipy Braswell, čili opět mobilní CPU navazující na dnešní Silvermont a nakonec nastoupí další, již šestá generace Skylake.





Uvidíme tedy, zda Intel v dohledné době opravdu nabídne nějaké nové desktopové procesory. Očekává se alespoň to, že přijde několik odemčených modelů, jež doplní nabídku výkonných Haswell Refresh, ovšem jinak by se Intel měl soustředit spíše na další generaci.

Intel také čeká odpověď na jeho snahy o proniknutí do výsostných vod čipů ARM. Firma Qualcomm, úspěšný výrobce mobilních SoC, se totiž rozhodla, že začne Intelu konkurovat na poli serverů. Budeme tedy moci sledovat, jestli se Qualcommu podaří to, co se Intelu v mobilním světě moc nedaří. Ten totiž nedávno zrušil samostatnou mobilní divizi a připojil ji k PC divizi, a to kvůli miliardovým ztrátám a velmi nízké úspěšnosti.


#GOP vs. Sony Pictures


Velkým tématem uplynulých týdnů je hackerský útok skupiny #GOP, což má být zkratkou pro Guardians of Peace, na firmu Sony Pictures. Z její sítě byly stáhnuty terabajty různých dat a počítače byly následně zablokovány, kvůli čemuž byly zaměstnanci v prvních dnech po útoku odkázání na papír a tužku.





Z #GOP nakonec vypadlo, že hlavním požadavkem je zastavit promítání filmu The Interview, jehož tématem je zavraždění Kim Čong-una, což tedy ukazuje na Severní Koreu jako strůjce útoku, i když její vedení to popírá. Zanedlouho po útoku byly zveřejněny první informace a data, mezi něž patří dva dosud nepromítané filmy, velmi citlivé osobní údaje pracovníků Sony Pictures i herců, firemní hesla, scénáře, informace o soudních sporech, atd. Jisté tedy je, že cílem skupiny #GOP je poškodit Sony Pictures a její zástupci uvádí, že ve zveřejňování odcizených dat bude pokračovat do té doby, než Sony Pictures vyhoví jejich požadavkům.


Windows 10 chystány až na podzim, Microsoft směruje do cloudu


Téma chystaných Windows 10 je stále velmi živé, přičemž nejzajímavější informace o tomto systému i nové cestě Microsoftu se objevilo před několika dny. Jednak jsme se dozvěděli, že tento operační systém by nakonec měl dorazit až na podzim 2015, i když dříve se mluvilo o jaru.





Vedle toho ale Microsoft přiznal, že musí hledat nové cesty k výdělku. Je totiž zřejmé, že unifikací jednotlivých platforem s pomocí systému Windows 10 nemůže zachovat stávající způsob prodeje. U velmi levných tabletů, notebooků a také u chytrých telefonů není možné vydělávat na prodeji systému stejným způsobem jako u dražších desktopů a notebooků, čili u zařízení s úhlopříčkou 9" a menší budou Windows zdarma.

Nemůžeme ale očekávat, že budeme moci nové Windows používat na našem stolním počítači, to by dle Kevina Turnera (COO, Microsoft) nebylo pro firmu udržitelné. Není tedy jisté ani to, zda budou Windows 10 zdarma pro majitele Windows 8 a 8.1, o čemž se v poslední době mluvilo jako o hotové věci. Zatím ale není jasné, jaké nové cesty chce firma využít pro zajištění svých výdělků, ovšem nasnadě jsou především placené služby jako Office 365 nebo OneDrive. Nakonec jsme se dozvěděli jednu podstatnou věc, a sice to, že budoucnost systémů Windows je v cloudu, čímž by se tento OS přiblížil dnes používanému Chrome OS od Googlu. Více se dozvíme v příštím roce.


Torrenty: budoucnost webu, nebo obět razií?


Nakonec tu jsou dvě zprávy, které se týkají odlišných událostí, ale spojuje je jedno - torrenty. Nejdříve jsme se dozvěděli, že policie podnikla razii na The Pirate Bay, při níž zabavila počítačové a jiné vybavení. Kvůli tomu se stránky The Pirate Bay staly dočasně nedostupné, ale už zanedlouho byly zprovozněny pomocí serveru umístěného v Kostarice. Policie totiž mohla zabavit jen server starající se o front-end vyvažování a samotné jádro systému umístěné v cloudu nemohlo být takovou akcí postiženo. Někteří pak za touto akci vidí následek zveřejňování dat ukradených ze sítě Sony Pictures, které se objevily právě i na torrentech.





Následně se objevila zpráva o Project Maelstrom společnosti Bittorrent. Jde o alfaverzi webového prohlížeče, jenž neumí tahat obsah webových stránek pouze z hlavního serveru, ale také stylem P2P od ostatních uživatelů zapojených v projektu. Firma si od toho slibuje jednak rychlejší načítání stránek, což by mohlo vyřešit občasné problémy se zahlcením serveru, ale především pak decentralizaci, díky níž by bylo kontrolování obsahu ze strany státních institucí značně ztíženo. Zkrátka by šlo o web, který by tvořily ne jednotlivé servery, ale samotné počítače koncových uživatelů, tedy přesně ve stylu klasické koncepce P2P sdílení dat.


Trendy a obecný přehled – listopad

Letošní podzim by se dle předpokladů výrobců měl nést v duchu oživení platformy PC, čemuž nahrává také menší zájem o tablety, jejich prodeje se přestaly zvyšovat a nyní přinejlepším stagnují. Svou měrou ale přispěla také společnost Intel a její nové procesory Core M, které nabízí velmi slušný výkon při nízké spotřebě, ovšem tyto procesory jsou určeny pro dražší zařízení, neboť samy o sobě stojí stejně jako některé tablety pro OS Windows. Uvidíme tedy, zda závěr tohoto roku skutečně bude pro Intel a ostatní výrobce PC příznivý. Co se týče firem AMD a NVIDIA, pak spokojena může být především NVIDIA, jíž se dle posledních výzkumů podařilo uzmout část podílu na trhu s grafickými čipy, a to právě od AMD. To je nyní na tahu.


Souboj v disciplíně levných herních základních desek


Především společnosti Gigabyte, MSI a Asus v poslední době soupeří o to, která na trh přinese nejlevnější herní základní desku. Zde už jde o stokorunové rozdíly, přičemž v případě desek s čipovou sadou Intel Z97 by už v podstatě mělo být dobojováno. Objevují se ale nové herní základní desky vybavené starší generací čipových sad, jako je třeba Gigabyte H81M-Gaming 3. Ta je tedy vybavena sadou Intel H81 a už od pohledu nepatří mezi ty nejlépe vybavené desky, však nabídne pouze dva porty SATA 6 Gbps (zbylé jsou 3 Gbps) nebo PCI Express x16 verze 2.0. Ovšem to může leckomu stačit, a to včetně faktu, že do této desky nebudeme moci dát procesory Intel Broadwell.





Však dle různých zdrojů mají Intel Broadwell být pouze jakýmsi krátkodobým předělem mezi Haswell či Haswell Refresh a Skylake, za což může především neplánovaně pozdní nástup 14nm výrobního procesu. Desktopové Broadwell se tedy mají objevit především (či pouze?) v odemčených verzích pro nadšence, a to navíc nedlouho před nástupem procesorů Skylake, jež budou stejně kvůli použití nového socketu LGA 1151 v každém případě vyžadovat novou desku. Generaci Broadwell tak nejspíše budeme moci klidně přeskočit, a tak se stalo, že procesory Haswell a jejich původní sady 8 Series jsou aktuální i dnes.


Microsoft pokračuje s vývojem Windows 10


Po vypuštění Windows 10 Technical Preview se objevují stále nové informace o vývoji tohoto systému, jak neustále přicházejí nové funkce v nových buildech. Těšit se můžeme na nová gesta nebo Action Center, což je notifikační centrum zobrazující zprávy, události z kalendáře, upozornění, atd.





Microsoft se tak snaží zásobovat veřejnost o nových funkcích svého systému, přičemž uživatelé mohou dříve než kdy jindy využívat nové buildy systému, pokud se tedy rozhodnou stát se součástí užšího okruhu testující veřejnosti. Je také už známo, že Windows 10 budou společné pro všechna zařízení, tedy jak desktopy, tak mobily a právě jako mobilní systém budou zdarma pro všechny majitele telefonů Lumia s Windows Phone 8. I toto je indicií, že Windows 10 by mohly být zdarma i pro majitele počítačů nejen s Windows 8.x, ale také Windows 7 či Vista. Touto cestou se ostatně vydal také Apple se svým OS X.


IBM předalo Global Foundries své továrny


Společnost IBM oznámila své rozhodnutí stát se tzv. fabless společností, což tedy znamená, že se zbavý svých továren. Ty přejdou pod křídla společnosti Global Foundries a zajímavé na této transakci je to, že IBM své továrny neprodá. Global Foundries je získají zdarma a ještě od IBM dostanou 1,5 miliardy dolarů.





To ovšem není tak překvapivé vzhledem k faktu, že továrny jsou pro IBM ztrátové a nyní je musí dotovat právě částkou 1,5 miliardy ročně. IBM se tedy zbaví koule na noze a ještě na oplátku dostane možnost exkluzivního využití 22nm, 14nm a pak i 10nm procesu v příštích 10 letech a Global Foundries také poskytnou své know-how.


HP se obouvá do 3D tisku


Hewlett-Packard představila tiskárnu HP Multi Jet Fusion, která znamená počátek její éry jako firmy zabývající se 3D tiskem (když tedy nebudeme počítat předchozí nesmělé pokusy). HP slibuje rychlý a velmi kvalitní tisk, jehož plné možnosti budou odhaleny až s nástupem nových materiálu v budoucnosti.





Technologie 3D tisku firmy HP by tak měla mít potenciál tvořit rovnou celá hotová zařízení, a to právě díky schopnosti využívat různé materály. Nyní se HP zatím zaměřuje na prosté objekty tisknuté z barevného plastu a také na vývoj systému Sprout, jenž pomůže s tvorbou modelů pro 3D tisk.


Zalman zkrachoval, ovšem pouze ve zpravodajství


V prvním listopadovém týdnu se objevila zpráva, že společnost Moneual poslala svůj Zalman ke dnu. Vedení Moneualu totiž mělo zfalšovat údaje o dodávkách na zahraniční trhy, aby si následně na základě toho zařídilo půjčku ve výši 3,2 bilionu korejských wonů (přes 66 miliard korun). Výsledkem měla být neschopnost dostát svým závazkům a ve výsledku i bankrot Zalmanu. Jeho prezident se však ještě týž den ohradil.





Zalman se prý skutečně dostal vlivem machinací své mateřské společnosti do potíží, ovšem dle ujištění Mina Parka, prezidenta firmy, má k bankrotu daleko. I nadále bude pokračovat ve výrobě i podpoře, takže zákazníci by ani neměli nic postřehnout.


Novinky AMD a NVIDIA


NVIDIA má na trhu nové výkonné GeForce s čipy Maxwell, ale to samozřejmě neznamená, že teď bude odpočívat. Naopak, na řadě má být jednak výkonnější GeForce TITAN II a pak naopak slabší GeForce GTX 960. Obě novinky budou dle všeho postaveny také na nových čipech Maxwell, přičemž GTX 960 má vycházet ze stejného jádra, které používá i GTX 970 a GTX 980.





Spíše se ale nyní čeká na to, co předvede společnost AMD, která také chystá karty zbrusu nové generace. Půjde o modely Radeon Rx 300 "Fiji" a nejdříve snad tedy Fiji PRO a Fiji XT, které budou určeny pro karty AMD Radeon R9 390 a R9 390X. U těchto výkonných modelů se má uplatnit hybridní vodní chlazení, takže je velkou otázkou, s čím AMD nakonec přijde, neboť NVIDIA sama se vydala cestou snižování spotřeby, respektive nabídla nové karty s výrazně vyšší energetickou efektivitou, zatímco AMD má nabídnout vodní chlazení u jednočipové karty, což by značilo poněkud odlišný přístup.

Trendy a obecný přehled – říjen

Zkušební verze nových Windows dorazila, ale chceme ji?


Microsoft na samotném konci září skutečně oficiálně představil nové Windows, ovšem ne Windows 9, nýbrž Windows 10. Hned poté se pak objevila i první veřejná verze, čili ono Technology Preview, které si každý může nainstalovat na svůj počítač. Připravme se ovšem na to, že naše aktivita na takovémto počítači bude Microsoftem ostře sledována.





Je zřejmé, že Microsoft vypustil veřejnou zkušební verzi především kvůli tomu, aby mu široká základna uživatelů pomohla tento systém otestovat. Sluší se ale upozornit na to, co všechno může Microsoft dle licenčního ujednání na počítači s Windows 10 Technology Preview sledovat. Je to v podstatě veškerá naše aktivita včetně zadávaného textu, využívaných aplikací, způsobu ovládání, komunikace, atd. Pokud si tedy chcete nové Windows vyzkoušet, nebude zrovna vhodné si z Technology Preview udělat svůj hlavní systém.


NVIDIA hrozí výkonnými i úspornými Maxwelly


Společnost AMD za poslední týdny stihla představit nové GPU Radeon R9 285 "Tonga" založené na architektuře GCN 1.2, přičemž NVIDIA kontruje hned zbrusu novou generací výkonných GeForce GTX 980, GeForce GTX 970, které se ukázaly navíc jako energeticky velmi efektivní.





S oficiálním představením GeForce GTX 900 přišla také doba zrušení prodeje karet GTX 780 Ti, GTX 780, GTX 770, respektive teprve přijde, protože dostupnost nových GeForce GTX 900 byla po celý měsíc po jejich vypuštění velmi problematická a teprve v polovině října se u nás začaly objevovat první karty, které byly skladem, tudíž k dispozici. Zrušení staré generace je logické, protože její čipy jsou oproti novým větší, a přitom jsou vyráběny stejným 28nm procesem, takže jsou i dražší na výrobu. Navíc se výsledné karty prodávají přinejmenším za stejné ceny, ale spíše nižší v porovnání s novou generací, na níž tak NVIDIA může více vydělávat a uživatelé budou i tak spokojeni s výkony a také se spotřebou či hlučností.

AMD měla na tento vývoj reagovat značným snížením cen svých nejlepších jednočipových Radeonů, ale jak se nakonec ukázalo, pokud někdo nějaký pokles cen zaznamenal, šlo to na vrub výrobců karet a především firmy EVGA. AMD popřelo, že by ceny svých Radeonů v reakci na příchod GeForce snížilo a zástupce firmy poukázal i na to, že hrubý výkon pořizované karty (či poměr výkon/spotřeba) není jediným faktorem, dle nějž se zákazníci rozhodují. Jinými slovy, AMD má ještě API Mantle a nabídku her zdarma v rámci programu Never Settle. A je pravda, že takovéto výhody jsou velmi důležité, protože ve světě AMD, NVIDIE a grafických karet stále platí, že každý chvilku tahá pilku.


AMD prosazuje FreeSync, levnější alternativu G-Sync


Technologie NVIDIA G-Sync je známá již přibližně rok, přičemž je na trhu a funguje. Nicméně je vyhrazena pouze pro karty GeForce a vyžaduje, aby monitor využíval dodatečný hardware rovněž vyráběný firmou NVIDIA, což se prodražuje.





AMD však ve spolupráci s VESA připravilo standard FreeSync, který se již stal součástí nejnovějších specifikací rozhraní DisplayPort 1.2a. Jde tedy konkrétně o Adaptive Sync, na němž je FreeSync založený. Potíž je ta, že monitory pro FreeSync ještě nedorazily na trh; to by měly až v příštím roce, takže pokud chcete mít sychronizovaný obraz bez trhání a bez lagu, jedinou možností je G-Sync od firmy NVIDIA.

Ta se také evidentně brání podpoře rozhraní FreeSync, a to zatím tak, že její nejnovější grafické karty GeForce GTX 900 nepodporují rozhraní DisplayPort 1.2a, ale starší DisplayPort 1.2. Nicméně už jsou hotovy specifikace DisplayPort 1.3, jimž se NVIDIA už nevyhne, neboť by její karty přišly o tolik potřebnou výhodu ve zvýšené propustnosti. Ale třeba si NVIDIA najde jinou cestičku k tomu, jak nástup technologie FreeSync ztížit.


Internet of Things: velké téma současnosti, realita budoucnosti


Již dlouhá léta se mluví o tom, že zařízení budoucnosti budou schopna mezi sebou komunikovat a uživatel je bude moci ovládat, sledovat jejich stav, apod. Prozatím to byla záležitost spíše výstředních jedinců, kteří si stavěli chytré domy a pod kůži si nechali vložit čip, s jehož pomocí mohli dům řídit. Nicméně s rozvojem levných a dostatečně výkonných procesorů se počítá s tím, že chytrá zařízení propojená přes síť budou k dispozici pro masy, což má dle Intelu a spřízněných firem nastat již v horizontu několika let.





Napomoci k tomu má třeba nová platforma ARM mbed a generace procesorů ARM Cortex-M7, jež bychom si mohli jako součást výsledných produktů zakoupit již v příštím roce. Uplatnit se mají ve spotřební elektronice, vozidlech, automaticky řízených dronech nebo i v lampách pouličního osvětlení. Můžeme se nechat pouze překvapit, jaká zařízení nakonec dorazí na trh a co budou umět. Otázkou je také bezpečnost a výrobci se opravdu snaží nás ujišťovat, že o tu bude velmi dobře postaráno, i když bulvární titulky hlásají i to, že ještě v tomto roce Internet of Things poslouží ke spáchání vraždy a prostředníkem bude nějaké zdravotní či bezpečnostní zařízení.


Internet v roce 2016: první zetabajt uložených dat


Společnost Seagate může být pro nejbližší roky klidná, neboť po celém světě roste poptávka po úložných zařízeních a již v roce 2016 má být na síti uloženo přes zetabajt dat. Jde o miliardu terabajtů (1021 bajtů), z čehož mají většinu tvořit videomateriály, pak různá webová data a dále sdílená data.





Nicméně co se týče celkového objemu uložených dat na celém světě, do čehož se tedy počítají i ta, která nejsou k dispozici na síti, pak už jsme hranici zetabajtu dávno překročili. Už v minulém roce bylo totiž dle odhadů po celém světě uloženo 4,4 zetabajtů dat.

Trendy a obecný přehled – září

Haswell-E nový výkonný hi-end, Core M zase úsporný hi-end


V srpnu se zvedla vlna nových základních desek s čipovou sadou Intel X99 a socketem LGA2011-3. Výrobci se tak předháněli, kdo nabídne lepší desku pro procesory Intel Haswell-E, čili novou generaci HEDT procesorů, jež dorazily na konci srpna.





My jsme si již vyzkoušeli Gigabyte X99-SOC FORCE a dva Haswell-E v akci. Procesory Haswell-E jsou velmi výkonné, ovšem za předpokladu, že uživatel dokáže využít potenciálu jejich šesti či osmi jader s podporou Hyperthreadingu. Dají se také slušně přetaktovat, pokud jim tedy poskytneme kvalitní chlazení a dle očekávání jde o velmi drahé procesory i platformu, což platí pro základní desky a paměti DDR4.





Z produkce Intelu nesmíme zapomenout na procesory Core M, což jsou vůbec první Broadwelly, jež byly oficiálně představeny. Jde o mobilní procesory určené především pro tablety a zaujmout mají velmi dobrým poměrem ceny a výkonu. Označujeme je za úsporný hi-end, protože v žádném případě nepůjde o nástupce generace Bay Trail, ale o čipy, v jejichž ceně si dnes můžeme pořídit i celý tablet. Určeny tak budou i pro drahé podnikové modely, což dokládá výkonnější Core M-5Y70, jenž patří mezi procesory vPro.


Zkušební verze Windows 9 očekávána na konci září


Nový OS Windows 9 "Threshold" by měl na konci září, či alespoň v prvních dnech října dorazit v podobě Technology Preview, čili první veřejné zkušební verze. V posledních týdnech se objevily nové podrobné informace o chystaných funkcích, jako jsou třeba virtuální plochy a sjednocené notifikační centrum.


Microsoft již potvrdil, že Windows 9 budou oficiálně představeny 30. září a očekává se vypuštění oné první zkušební verze. Podívat jsme se už mohli také na video, kde se ukázalo staronové Start menu v akci. Dobrou zprávou pro konzervativce je, že si uživatel bude moci vytvořit Start menu, které bude velmi připomínat nabídku ve Windows 7. Jinak si ale budeme moci do něj natahat i živé dlaždice jako zástupce aplikací napsaných pro Metro, jež budou fungovat i v oknech.


Tonga vs. Maxwell: souboj AMD a NVIDIA se oživuje


Společnost AMD za poslední týdny stihla představit nové GPU Radeon R9 285 "Tonga" založené na architektuře GCN 1.2, zlevnit svůj hi-end v podobě dvoučipového Radeonu R9 295X2 o plných 500 dolarů a už mírnější snížení cen čekalo také jednočipové R9 290 a R9 290X.





Nyní se však mluví především o firmě NVIDIA, která na trh tento měsíc uvádí nové karty GeForce GTX 980, GeForce GTX 970 a možná i model 960. Ty, ačkoliv stále vyráběny dlouho používaným 28nm procesem, slibují výrazné snížení spotřeby, zatímco jejich výkon bude přinejmenším odpovídat protějškům z předchozí generace. Můžeme se tedy těšit na to, až TSMC konečně odladí svůj 20nm výrobní proces a AMD s NVIDIÍ budou moci přijít s novou generací karet, která posune hranici výkonu o výrazný krok kupředu. V to alespoň doufáme.


Evoluce pevných disků: chystají se i 10TB modely


V poslední době nás také zaujaly společnosti Seagate a WD, které si připravily představení svých nových vysokokapacitních pevných disků. Co se týče firmy Seagate, ta začala na trh dodávat své první 8TB pevné disky, o nichž se tedy s ohledem na specifikace moc nerozpovídala. Nejspíše využívají technologii Shingled Magnetic Recording (SMR), ale jinak o nich zatím moc nevíme. Ale na druhou stranu, normálního uživatele bude zajímat pouze jediné, zda je jejich disk spolehlivý, což se stejně nedozví. Při porovnávání výkonu dnes mluvíme hlavně o SSD.





Nedlouho po Seagate se vyjádřil i WD, který ohlásil 8TB a 10TB disky plněné heliem, jež slouží především k dosažení nízké spotřeby a zahřívání. Tyto disky již zcela jistě využívají zápisu SMR, jenž by měl být ještě nějaký ten rok aktuální. WD totiž počítá s tím, že díky němu nabídne v roce 2020 pevné disky s kapacitou 20 TB.


Zmrtvýchvstání AMD Vishera


Málokdo by asi očekával, že se dočkáme ještě nových procesorů AMD Vishera, ale ejhle, máme je tu. Máme tu jednak nový FX-8370, který však nabídne pouze mírné zvýšení maximální frekvence, což není nic úžasného.





Zajímavějšími kousky jsou dva osmijádrové modely FX-8370E a FX-8320E, které jsou první a asi poslední Vishery s označením E. Jde o úsporné procesory, které mají maximální frekvence poměrně vysoké, ale sníženou základní frekvenci, a díky tomu TDP 95 W oproti standardním 125 W. Situaci tedy bude zachraňovat především turbo.


UniDIMM usnadní přechod na DDR4, jak doufá Intel


Intel chystá nový typ modulů operační paměti, UniDIMM, jak vyplynulo z jeho prezentace popisující plány do budoucna. Snahou bude umožnit hladší přechod z pamětí DDR3 na paměti DDR4, i když je otázka, zda přitom Intel myslel více na koncové uživatele, nebo na výrobce pamětí a jejich sklady plné DDR3.





UniDIMM totiž bude zcela nový typ modulů nekompatibilních se současnými DDR3 DIMM. Budou ale moci hostit moduly UniDIMM s paměťmi DDR3 nebo DDR4, přičemž zákazník si pak vybere moduly podle své potřeby a jejich ceny. Očekává se, že postupně se s útlumem výroby sklady DDR3 vyprázdní, ceny srovnají a postupně se rozšíří DDR4. Jen je otázkou, zda by nebylo lepší použití DDR3 nebo DDR4 ponechat na výrobcích základních desek. Chystané procesory Skylake (nástupci za Broadwell) totiž mají podporovat DDR3 i DDR4, takže výrobci desek by měli být schopni nabídnout třeba levnější modely pro DDR3 a hi-end pro DDR4. Zákazník by si mohl svobodně vybrat a především by měl možnost využít i své staré moduly DDR3.

Trendy a obecný přehled – srpen

LCD monitory: větší rozlišení, úhlopříčky a synchronizace


V této době se konečně rozhýbaly letité ledy na trhu s počítačovými monitory, kde dlouho vládlo rozlišení Full HD. Objevuje se tak stále více velkých panelů s vysokým rozlišením, přičemž herní modely sází na synchronizaci, ať už s použitím NVIDIA G-Sync nebo jiné technologie.





Konkrétně můžeme zmínit model AOC u3477Pqu (na obrázku), který patří mezi velké širokoúhlé modely, pak tu je nový herní monitor Asus Swift PG278Q s G-Sync a pak je třeba poukázat na EIZO FlexScan EV323. Ten nabízí rozlišení 4K a je vhodný pro hry i CAD/CAM.


Intel X99 a paměti DDR4: očekává se příchod Haswell-E


V srpnu se rovněž zvedla vlna nových základních desek s čipovou sadou Intel X99 a socketem LGA2011-3. Výrobci tak připravují trh na příchod procesorů Intel Haswell-E, čili nové generace HEDT procesorů, jež mají dorazit ještě v tomto měsíci.





Příchod těchto procesorů znamená ještě jednu věc, a sice nástup pamětí DDR4, přičemž jedny z prvních dostupných modelů budou například ADATA XPG Z1. Tyto paměti bezpochyby postupně nahradí již letitou technologii DDR3, ovšem to bude ještě nějakou dobu trvat. Třeba AMD zatím vůbec nepočítá, že by DDR4 v příštím roce nasadilo, protože se očekává vysoká cena, jež by se vedle spíše levných APU nevyjímala zrovna dobře.


Zkušební verze Windows 9 již brzy?


Od Microsoftu se obecně očekává, že stejně jako v případě předchozích systémů vypustí do světa veřejnou zkušební verzi nového OS Windows 9 "Threshold". Dle nejnovějších zpráv by se tak mohlo stát už příští měsíc, tedy na konci září, kdy se má objevit "Technology Preview", čili volně stažitelná verze Windows 9.





Pokud se ji ale rozhodnete nainstalovat, musíte se připravit také na případné problémy, protože právě k vychytání much bude tato verze sloužit. Budou tu také povinné automatické aktualizace, což je vcelku logické. Těšit se pak můžeme na staronové Start menu a celkově větší přívětivost GUI k uživatelům pracujícím s klávesnicí a myší.


AMD FX ještě neřekly poslední slovo


Procesory AMD FX do socketu AM3+ už jsou na trhu dlouho, a to včetně své nejnovější inkarnace v podobě modelů Vishera. AMD ve svých plánech nemá žádné nástupce, a tak se očekávalo, že nabídka těchto procesorů zůstane už bezezměny. Nicméně AMD se rozhodlo představit tři nové modely FX, které tedy teprve uvede na trh a při té příležitosti budou sníženy ceny těch stávajících.





Nejvíce má zlevnit AMD FX-9590, čili nejvýkonnější model FX, jehož cena spadne o 22 procent, tedy téměř o 1500 Kč. To jsou ale nezaručené informace a my si musíme počkat do září, zda se potvrdí.


AMD se pustilo do SSD


Další novinkou od AMD jsou zbrusu nová SSD Radeon R7, které tato firma vytvořila ve spolupráci s OCZ Storage Solutions, čili i její mateřskou Toshibou.





AMD se tak snaží vytvořit celistvou platformu, kde SSD Radeon jsou dalším dílem do skládačky. Jde tedy o modely využívající technologie firmy OCZ a paměti Toshiba, jež nabídnou slušný výkon a vcelku normální ceny. Nepatří tedy mezi ty nejlevnější modely na trhu, jako spíše do střední třídy, čemuž ostatně odpovídá i označení Radeon R7. Uvidíme, zda se časem neobjeví i nějaké Radeon R9, jež by mohly přijít s rozhraním M.2 nebo SATA Express, neboť rozhraní SATA 6 Gbps by jim neposkytlo moc možností ke zvýšení výkonu.

Trendy a obecný přehled – červenec

VR headsety stále v oblasti zájmu


Lavina odstartovaná firmou Oculus VR se stále ještě nezastavila a nabalují se na ni nové a nové produkty a nápady. Jedním z posledních je Google Cardboard, čili velmi jednoduchý VR headset, který si za několik desítek korun může sestavit každý. Stačí k tomu papír, pak především ty pravé čočky a pak nějaké drobnosti.





Především je ale nutné mít vhodný chytrý telefon i software, přičemž nápad pro jeho využití ve VR headsetu nepochází od Googlu. Již dříve se totiž objevilo Virzzmo založené na stejném principu, ale na rozdíl od jeho polských tvůrců to Google se svým Cardboard jistě nemyslel vážně. Nicméně pro názorné předvedení virtuální reality to může dobře posloužit a právě o to jde, neboť jinak si takovou vě lze představit jen těžko.


AMD A10-7800 a ostatní: "Kaveri Refresh"


Na jaře přišel Intel s procesory Haswell Refresh, které tvoří přechod mezi starou a novou generací, čili až na Devil's Canyon veskrze nejde o nic nového. Podobné to je i s novou vlnou procesorů AMD Kaveri, takže můžeme s nadsázkou také mluvit o Kaveri Refresh. A asi nejzajímavější z nich bude procesor AMD A10-7800.







A10-7800 obsahuje čtyři procesorová jádra x86 Steamroller pracující na 3,5 až 3,9 GHz, dvakrát 2 MB L2 cache a dále nabídne procesorové jádro Radeon R7 s 512 shadery architektury GCN s podporou DirectX 11.2 a AMD Mantle, které pracují na 720 MHz. Zajímavé je na něm tedy především to, že oproti A10-7850K nabídne jen o trošku slabší frekvence procesorových jader, a přitom spotřebu má výrazně sníženou z 95 W na 65 W. V porovnání s A10-7700K však má vyšší frekvenci jader a navíc 512 shaderů oproti 384 shaderům v grafickém čipu, přičemž 7700K má stále 95 W. Mohl by se z něj tedy stát nejzajímavější procesor své řady a doplnit jej mají nové modely A8-7600 a A6-7400K.


Nové Start Menu se ukáže asi již letos


Často se říká, že OS Windows zaznamenává u uživatelů střídavou oblibu. Jednoznačným úspěchem byly Windows XP, následovaly vlažně přijaté Windows Vista, pak daleko úspěšnější Windows 7 a nyní jsou aktuální Windows 8 či 8.1, jež opět nevyvolaly velkou vlnu zájmu. Dle tohoto vývoje tedy můžeme předpokládat, že Windows 9 zaznamenají úspěch a možná že jim k tomu bude stačit něco tak (v podstatě) banálního, jako návrat Start Menu a dalších oblíbených prvků z GUI Windows 7. Však už s příchodem Windows 8.1 se Microsoft začal postupně obracet a více zohlednil uživatele pracující s klávesnicí a myší.

Není divu, když oproti přáním Microsoftu a Intelu v PC světě nenastala dotyková éra, kterou nastartoval Apple a vedoucí pozice se později ujal Google se svým Androidem. Tablety a telefony s OS Windows jsou stále ještě na chvostu prodejů a ve světě desktopů a notebooků dále vládne klávesnice s myší.





Operační systém Windows 9 "Threshold" by se tedy měl ukázat již v tomto roce v podobě veřejně dostupné zkušební verze, kterou pak někdy s koncem prvního čtvrtletí příštího roku nahradí ostrá verze. Je tedy zřejmé, že na hlavní změny nebudeme muset čekat tak dlouho.


AMD FreeSync: otevřený rival pro NVIDIA G-Sync


V minulém roce NVIDIA přišla na svět s technologií G-Sync pro dokonalou synchronizaci monitoru s výstupem grafické karty, která má být mnohem lepší než klasický V-Sync. Jde však o patentovanou technologii vyžadující karty GeForce a speciální monitor se speciální hardwarovou výbavou.





Firma AMD však velmi ráda vymýšlí k technologiím NVIDIE i jiných společností otevřené alternativy a takovou bude i FreeSync. Zapotřebí nebudou monitory vybavené speciálním hardwarem a technologie bude přístupná i pro firmu NVIDIA, pokud tedy ta o ni bude mít vůbec zájem. Jisté zatím je, že FreeSync budou podporovat dnes dostupné generace karet Radeon i APU, a to konkrétně R9 290X, R9 290, R7 260X a R7 260 a Kabini, Temash, Beema a Mullins.


Čeká nás oživení trhu s PC?


Už v druhé polovině tohoto roku očekávají analytici i výrobci hardwaru oživení poptávky po PC hardwaru, na niž si již řada firem brousí zuby a spřádá plány, jak jí co nejlépe využít. Těšit se může také Intel, jemuž se mohou nastartovat prodeje nových 14nm procesorů Broadwell, jež se uplatní v nových generacích především mobilních počítačů.





Nakonec uvidíme asi až na konci tohoto roku, zda se přání a předpoklady firem vyplnily. Konec konců prodeje počítačů PC už mnoho kvartálů vytrvale klesají a je třeba si uvědomit, že dnes nám svým výkonem může stačit i pět let staré PC. Otázkou pak je, jak se projeví ukončení podpory systému Windows XP, která by mohla už startovat proces výměny starých PC za nové, a to především v podnicích či různých organizacích.

Trendy a obecný přehled – červen

NVIDIA GeForce TITAN-Z dorazila, nepřekvapila


Na konci března NVIDIA představila svou dosud nejvýkonnější grafickou kartu, a to GeForce TITAN-Z a zanedlouho ji následovalo AMD se svým Radeon R9 295X2. Ovšem Radeon se zanedlouho po oznámení dostal na trh, kdežto NVIDIA se svou GeForce stále otálela. Mluvilo se o tom, že se NVIDIA snaží na poslední chvíli vylepšit ovladače pro TITAN Z, ovšem především se probíraly spíše slabé specifikace této karty, které neodpovídaly dvěma plnohodnotným kartám TITAN. A bohužel, tyto specifikace karta nakonec opravdu nabídla.





Nakonec GeForce GTX TITAN Z na konci května opravdu dorazila a díru do světa neudělala. Však karta, která stojí tolik co tři karty TITAN Black, a přitom nenabídne výkon ani dvou těchto karet, se nemůže stát zrovna prodejním trhákem. Můžeme ji tedy brát spíše jako demonstraci toho, že NVIDIA je dnes také schopna vměstnat dva své hi-end grafické čipy na jednu kartu. NVIDIA však na samotném konci května přišla ještě s jednou grafickou kartou, která je ale z opačného konce výkonnostního spektra. Jde o low end v podobě GeForce GT 740.


Windows 7 stále s vyšším podílem, Windows 8.1 překonal starší verzi


Microsoft by byl velmi rád, kdyby jeho nejnovější operační systém byl zároveň nejrozšířenější, ale i když v současnosti sečteme podíly Windows 8 a 8.1, dostaneme se přesně na polovinu podílu systému Windows XP, který už má ukončenou podporu. Nejrozšířenějším systémem pak je stále Windows 7, jehož podíl navíc roste a poprvé překročil hranici 50 procent.





Tři ze čtyř počítačů PC tak využívají operační systém Windows XP nebo Windows a nevypadá to, že by se to mělo v příštích měsících nějak výrazně měnit. Otázkou však je, jak se projeví ukončená podpora Windows XP a k čemu se zákazníci případně přikloní. Microsoft se bude snažit, aby to byly především Windows 8.1.


Intel Haswell Refresh a 9 Series


Jedním z hlavních tématů posledních týdnů je nástup nových základních desek s čipovými sadami Intel 9 Series, které jsou určeny pro téměř ve stejnou dobu představené procesory Intel Haswell Refresh a také procesory Devil's Canyon. Potvrdilo se, že procesor Core i7-4790K se stal prvním desktopovým modelem od Intelu, jenž nabídl základní frekvenci 4 GHz, čili ne Turbo.





A právě procesor Core i7-4790K je asi nejzajímavější model z nové várky Haswell Refresh, ovšem vedle něj se objevilo také výroční Intel Pentium 20th Anniversary Edition G3258. To by bylo naprosto stejné jako ostatní Pentia, kdyby však u něj Intel nenabídl otevřený násobič, jaký mají jinak pouze procesory série K. Jde tedy o procesor vhodný pro přetaktování a uvádí se, že z frekvence 3,2 GHz bychom jej mohli dostat i na 4,8 GHz.


AMD se dělí na dvě skupiny


Společnost AMD oznámila, že v souladu se svou dlouhodobou strategií se interně rozdělí na dvě skupiny. Bude to jednak Computing and Graphics Business Group, která se postará o klasický hardware pro PC včetně grafických karet, a to i těch profesionálních (FirePro). Tuto skupinu povede John Byrne, dosavadní Chief Sales Officer, a nás tedy budou do budoucna zajímat produkty od této poloviny AMD.





Druhou skupinou bude Enterprise, Embedded and Semi-Custom Business Group, která bude vyrábět především servery, integrovaná řešení a různá jiná. Povede ji Dr. Lisa Su.


Mobilní Kaveri a FX konečně přichází


AMD také v červnu představilo mobilní verze APU Kaveri, mezi nimiž vyniká model FX-7600P. Je zřejmé, že AMD chce i nadále využívat značku FX, která ale asi již nebude určena pro čistokrevné procesory bez grafického jádra, jako jsou čipy Bulldozer nebo Piledriver. AMD vidí budoucnost především v heterogenní architektuře využívající CPU a GPU v APU, které vidí jako výpočetní jednotky.





Na trhu se tedy objevilo devět nových mobilních APU Kaveri s TDP od 17 do 35 W, přičemž grafické jádr v APU FX-7600P, tedy nejlepším novém modelu, má mít asi o polovinu vyšší výkon v porovnání s Intel HD Graphics 4000 v procesoru Core i7-4500U.

Trendy a obecný přehled – květen

NVIDIA GeForce TITAN-Z stále v nedohlednu


Na konci března NVIDIA představila svou dosud nejvýkonnější grafickou kartu, a to GeForce TITAN-Z a zanedlouho ji následovalo AMD se svým Radeon R9 295X2. Ovšem Radeon je již dostupný, zatímco GeForce se stále na trh nedostala, i když dle distributorů a prodejců je připravena na skladech.





Dle zpráv z posledních dnů se NVIDIA snaží na poslední chvíli vylepšit ovladače pro TITAN Z, aby vylepšila její výkon, neboť ten byl dle prvotních testů zhruba na úrovni dvoučipového Radeonu, což je špatný výsledek, když jde o kartu s dvojnásobnou cenou. Uvidíme tedy, jak to nakonec dopadne.


Finanční výsledky firem Intel a AMD


Společnostem AMD a Intel se vesměs daří i z finanční stránky. Intel ohlásil, že za poslední kvartál dosáhl zisku 2,5 miliardy dolarů, což je slušný výsledek, který ale kazí výsledky mobilní divize. Její tržby za poslední kvartál jen mírně přesáhly 400 milionů dolarů, přičemž ztráta je 700 milionů, přičemž za celý předchozí fiskální rok činila více než tři miliardy. Ztráty mobilní divize se tedy postupně snižují, ale i tak jde o velkou přítěž.





Tržby firmy AMD za poslední kvartál byly meziročně o 28 procent vyšší a předčily očekávání. To především díky dobrým prodejům konzolí Xbox One a PlayStation 4, do nichž AMD dodává svůj hardware. AMD také ohlásilo, že se dále hodlá zaměřovat daleko více na procesorovou architekturu ARM, pro niž si chystá řadu novinek. Samotná firma to nazývá termínem Ambidextrous Computing.





Intel Haswell Refresh a 9 Series


Jedním z hlavních tématů je nástup nových základních desek s čipovými sadami Intel 9 Series, které jsou určeny pro téměř ve stejnou dobu představené procesory Intel Haswell Refresh a později budeme moci do těchto desek nainstalovat také nové procesory Broadwell, které již mají být vyráběny pomocí 14nm procesu.





Haswell Refresh, tedy alespoň ty běžné modely, nejsou příliš zajímavé a oproti původním Haswell nabídnou jen drobný výkonnostní nárůst. Ovšem Intel si také na červen chystá vypuštění dvou procesorů, které známe jako Devil's Canyon. Jedná se o modely Core i7-4790K a Core i5-4690, přičemž Core i7 jako první nabídne základní frekvenci 4 GHz a maximum až 4,4 GHz, takže v jeho případě nejde jen o nicotných 100 MHz navíc. Slibuje nám ale také ještě kvalitnější teplovodivý materiál pod heatspreaderem, a tedy i lepší možnosti pro přetaktování. Mluví se o tom, že bude možné snadno dosáhnout 5GHz frekvence i se vzduchovým chlazením.


SATA Express nastupuje, ale zatím pomalu


Nové základní desky slibují nabídku nových rozhraní a vedle M.2 pro SSD v podobě dlouhých karet tu je také nové rozhraní SATA Express, či spíše spojení klasických rozhraní SATA a PCI Express. Moc nových modelů SSD s tímto rozhraním jsme dosud neviděli. Vhodný produkt nabídne třeba společnost Asus, jejíž HyperXpress však není klasické SSD, ale spíše adaptér. Patří do něj dvě SSD s rozhraním mSATA, která budou pracovat v režimu RAID 0, díky čemuž poskytnout o poznání vyšší výkon.





Oculus, Facebook a vůně peněz


Pokračující sága, v níž hrají hlavní role firmy Oculus VR a Facebook, se přehoupla do právní roviny. Společnost ZeniMax Media totiž obvinila Johna Carmacka, který od ní přestoupil právě k Oculusu, z ukradnutí klíčových technologií využitých v headsetu Oculus Rift.





To Carmack kategoricky odmítá a říká, že za vším stojí jen to, že ZeniMax přilákala vůně peněz poté, co Facebook ohlásil koupi firmy Oculus VR za dvě miliardy dolarů. Do kauzy byl zatažen také Palmer Luckey, zakladatel firmy Oculus VR, jenž měl ZeniMaxu podepsat jistý dokument o nešíření obchodních tajemství. Toto ujednání však ZeniMax dle Oculusu vědomě překrucuje. My se prozatím můžeme bavit tím, jaké všemožné způsoby využití se pro Oculus Rift najdou. Zmínit můžeme třeba Birdly, čili ptačí simulátor.

Trendy a obecný přehled – duben

NVIDIA GeForce TITAN-Z vs. AMD Radeon R9 295X2


Na konci března NVIDIA představila svou dosud nejvýkonnější grafickou kartu, a to GeForce TITAN-Z a zanedlouho ji následovalo AMD se svým Radeon R9 295X2. Tyto karty mají společné to, že využívají dvě nejsilnější herní GPU, jaká obě firmy dokáží nabídnout, ovšem rozdíl je ten, že GeForce stojí 3000 dolarů, zatímco Radeon pouze polovinu této částky.





Rozdíl je také ten, že NVIDIA se doposud nedostala do nabídek našich obchodů, zatímco Radeon se tam usídlil zanedlouho po svém oficiálním představení, a to s cenou mezi 37 a 38 tisíci korunami s daní. Z toho vyplývá, že cena TITAN-Z bude kolem 75 000 Kč. Tato částka snad ani nepotřebuje komentář.





Microsoft ohlásil vývoj DirectX 12


V tomto roce začal být Microsoft velmi aktivní, alespoň co se týče ohlašovaných změn, z nichž některé jsou velmi radikální. Na jednu věc jsme ale čekali už dlouho a je možné, že bychom čekali ještě déle, kdyby se neobjevilo API Mantle od AMD. Onou věcí je nová verze API DirectX 12, která tedy ještě není za rohem. Mluví se o předvánoční sezóně příštího roku. Však je jasné, že nestačí pouze vypustit do světa nové API, ale také se musí objevit nové hry, aby nám vůbec k něčemu bylo.





Microsoft ale pochopitelně nezačal pracovat na nových DirectX 12 teprve letos, ale vyvíjí je již delší dobu společně s firmami NVIDIA a AMD. Mohli jsme se tak již dozvědět nějaké podrobnosti, jako že se dočkáme lepšího využití potenciálu vícejádrových procesorů (viz obrázek), celkově vyššího výkonu a přitom ani nebude zapotřebí nejnovější hardware. DirectX 12 budou pracovat na architekturách NVIDIA Fermi, Kepler a Maxwell a AMD Graphics Core Next (GCN), takže za rok a půl nebude téměř nikdo řešit to, zda jeho karta bude pro DX12 vhodná.


Virtuální realita jako blízká budoucnost hraní?


Velkým tématem posledních měsíců je virtuální realita. Mluví se především o headsetu Oculus Rift, jehož výrobce Oculus VR byl koupen Facebookem. Vedle toho tu je projekt Morpheus firmy Sony, pod nímž se také ukrývá VR headset, ovšem určený výhradně pro PlayStation. Velkou novinkou je pak True Player Gear Totem, jenž byl vytažen na světlo světa právě jako reakce na akvizici firmy Oculus VR a má naprosto srovnatelné, možná i lepší specifikace než Oculus Rift.




Totem


Velkým hitem se mohou stát také nové typy ovladačů, jež nás mohou do herního světa vtáhnout ještě více a navíc si díky nim i zacvičíme. Jde o šlapadla Cyberith Virtualizer, k němuž existuje alternativa v podobě Virtuix Omni, která se začne prodávat již v září. A vůbec nejlepší na tom všem je, že VR headset by měl stát už kolem 300 USD a šlapadlo by mělo přijít na cca 500 USD. Není to samozřejmě pakatel, ale vzhledem k tomu, co bychom za své peníze měli dostat, jde o akceptovatelné částky. To platí především pro headset, který nám bude pro některé typy her stačit samotný.


Platforma AM1 dorazila na trh


Už v předchozím článku o doporučených sestavách jsme zmiňovali přicházející platformu AMD AM1 pro nízkospotřebová APU Kabini. My jsme si ji již vyzkoušeli v praxi, a to konkrétně APU Athlon 5350, které nabízí přívětivou cenu, což tedy platí především pro příslušné základní desky. Kabini totiž na sebe berou veškerou práci čipových sad, takže žádné nejsou potřeba, díky čemuž mohou být základní desky jednodušší, a tedy i velmi levné. AMD si také uvědomuje, že taková platforma bude určena pro menší PC, a tak jsou všechny příslušné desky formátů Mini-ITX nebo Micro-ATX.





Téměř nikdo už si ale bohužel neuvědomil, že dnes jsou na trhu dostupné zdroje, které mají v drtivé většině naprosto přehnaný výkon. APU s TDP 25 W, příslušnou paměť, disk a periferie přitom dokáže pohodlně napájet i základní 65W notebookové adaptéry, ale pro ty by musely být desky upraveny. Až na výjimky nejsou, ale buďme rádi alespoň za ně.

Procesory pro AM1 se tak hodí jako základ levné sestavy určené pro přehrávání multimédií a nenáročnou práci v kancelářských aplikacích či ve webovém prohlížeči.


Nastal konec Windows XP, Windows 8 dostaly očekávanou aktualizaci


O konci systému Windows XP a aktualizaci Windows 8 Update jsme slyšeli již dlouho dopředu. Microsoft tak několikrát upozorňoval, že 8. 4. 2014 bude poslední tzv. Patch Tuesday, které se bude týkat systému Windows XP a pak už nebudou následovat žádné aktualizace a především bezpečnostní záplaty. Je možné, že na to čekali mnozí potenciální útočníci, kteří se chystají využít chyb v bezpečnosti, jež byly doposud drženy pod pokličkou. Však Windows XP je stále velmi oblíbený systém, který po celém světě využívá přibližně čtvrtina počítačů (odhady se v tomto značně liší).





Windows 8.1 Update (dříve Update 1) je zase dalším ústupkem uživatelům, kteří nedají dopustit na práci s klávesnicí a myší a dotyková obrazovka je neoslovila, stejně jako dlaždicové rozhraní. Nová velká aktualizace pro W8.1 tak přináší nové funkce právě pro pohodlnější ovládání klávesnicí a myší a vedle toho můžeme někdy příště očekávat také návrat klasického Start Menu. Tedy ne zcela půvoního Start Menu, ale inovované verze, která bude obsahovat i nějaké dlaždice. Microsoft nám tedy salámovou metodou vrací prostředí, na nějž jsme zvyklí z Windows 7, jejichž podíl na trhu v poslední době rostl výrazně rychleji než Windows 8 a 8.1 dohromady.

Trendy a obecný přehled – březen

NVIDIA Maxwell oficiálně na trhu


V uplynulém měsíci NVIDIA již oficiálně představila desktopové karty s novou generací čipů Maxwell, které navazují na Kepler. Ovšem ani ty neřekly své poslední slovo, protože společně s GeForce GTX 750 a GTX 750 Ti byla představena také GeForce GTX Titan Black s plným počtem CUDA jader, jaké dokáže GK110 nabídnout a s plným výkonem v plovoucí řadové čárce (double precision).




GeForce GTX 750 Ti


Desktopové karty Maxwell nejdříve přichází tedy ve dvou exemplářích a svůj zájem si nevysloužily díky svému výkonu, který je veskrze průměrný, ale především díky velmi slušnému poměru výkonu a spotřeby, což se odrazilo i v použitém chladiči na kartě GTX 750 Ti. Díky tomu můžeme očekávat, že až přijdou hi-endové modely s GPU Maxwell, nabídnou to samé a je jen otázkou, jak toho NVIDIA využije. Přímo se nabízí podstatné navýšení výkonu právě díky vyšší efektivitě, ale tak jednoduché to není, takže uvidíme.

Každopádně my jsme nově použili kartu GeForce GTX 750 Ti v naší březnové sestavě HOME, kde nahradila starší GTX 650 Ti.


AMD útočí novými kartami i věrnostním programem


Společnost AMD si připravila opět nové karty, jimiž postupně zaplňuje celé cenové spektrum. Tentokrát jde o Radeon R9 280, jež můžeme brát jako přeznačený Radeon HD 7950 s čipem Tahiti Pro. Nejde tedy o nejnovější Hawaii, protože ty jsou výhradně součástí řady Radeon R9 290.





Vedle toho si AMD ve spolupráci s Raptrem připravilo nový věrnostní program, který byl již oficiálně odstartován. Jde o AMD Gaming Evolved zahrnující stejnojmennou aplikaci, která poslouží ke sbírání bodů. Ty jsou rozdávány i za pouhé hraní her, ovšem jenom to nebude stačit na hodnotnější odměny (hry), natož pak na ty nejlepší, jako je hardware. Uživatel tak musí být aktivní i jinak a třeba tvořit obsah pro ostatní členy komunity. Pak už musí zhodnotit sám, zda se mu čas a energie vynaložená na získání potřebných bodů vyplatí.


Microsoft přechází na OneDrive a Office Online


Redmondský Microsoft byl v uplynulém měsíci také velmi aktivní. Mezi nejviditelnější novinky patří představení služeb OneDrive a Office Online, což tedy jsou jen trošku vylepšené a přejmenované služby Skydrive a Office Apps. Následně se objevily zprávy o zlevňování operačních systémů Windows, aby byly především u levnějších zařízení více konkurenceschopné a potom jsme se dozvěděli dokonce o chystané zcela bezplatné verzi Windows. Nic ještě ale není uvařeno, takže se teprve uvidí, jak se situace vyvine.




Spíše se tak naše zraky mohou obrátit k chystaným DirectX 12 a Windows 8.1 Update 1, který již unikl na internet. Je možné, že tyto novinky přijdou ruku v ruce jako jedna aktualizace, nebo i krátce po sobě. Však Microsoft nedávno prošel změnou vedení, což se nutně podepíše na strategii firmy, která dle prvotních příznaků začíná přikládat pod kotel. Bude tedy zajímavé sledovat, co si pro nás v příštích měsících připraví, protože je jasné, že vzhledem ke klesajícímu zájmu o desktopová PC i notebooky a vzrůstajícímu zájmu o mobilní zařízení, kde vládne Google s Applem, musí postupovat rychle.


AM1: zbrusu nová platforma pro levné desktopy


Začátkem měsíce března se objevila zbrusu nová platforma založená na socketu AMD AM1. Jde o nový socket, ačkoliv bychom jej čistě dle názvu mohli zařadit před AM3 a AM2. Těžko říci, proč si AMD pro dříve nazývaný FS1b vybralo takový název, každopádně jde o socket pro nová APU rodiny Kabini. Jde o nízkospotřebová desktopová APU s TDP 25 W.





Zajímavé na nich je to, že jde o vůbec první desktopové procesory, jež na sebe kompletně přebírají funkce čipové sady. Tu tedy na základních deskách pro AM1 nenajdeme, díky čemuž můžeme očekávat jejich nižší ceny, protože v podstatě půjde pouze o "tupé" obvody zajišťující datové propojení jednotlivých komponent a jejich napájení. Nic ale samozřejmě nebrání tomu, aby výrobci desek používali řešení třetích stran pro zajištění lepší výbavy nad rámec té, kterou mají APU Kabini.


Chytré monitory s Androidem nastupují


V poslední době se nepochybně v reakci na stále vyšší oblíbenost mobilních zařízení s OS Android začaly objevovat tzv. chytré monitory. Ty vedle své původní funkce mohou pracovat i samostatně jako All in One počítače vybavené systémem Android a samozřejmě i příslušným hardwarem, který se podobá především tomu, co najdeme v chytrých telefonech či tabletech.





Mezi takové produkty patří Philips Smart All-in-One S221C4AFD a S231C4AFD nebo také AOC a2272Pw4t a a2472Pw4t, jež mohou dobře posloužit pro přístup k internetu, poště, IM, přehrávání multimédií, hraní her na dotykovém displeji, apod. V žádném případě ale nejde o náhradu plnohodnotných desktopových PC, ale je třeba také říci, že řada uživatelů takové počítače ani nevyužije.

Trendy a obecný přehled – únor

Microsoft už konečně má nového šéfa


Po dlouhých měsících nejistoty, spekulací, nově objevovaných kandidátů a čekání na výsledek jsme se konečně dozvěděli jméno nového CEO firmy Microsoft. Stal se jím Satya Nadella, dosavadní zaměstnanec Microsoftu prosazující cloudové služby, který byl v úzkém výběru kandidátů již od začátku. Novou funkci bude zastávat i Bill Gates, zakladatel firmy a předseda správní rady, který bude pracovat jako Founder and Technology Advisor, čili zakladatel a technologický poradce právě pro nového šéfa Microsoftu.





Satya Nadella je člověkem, od nějž se očekává mnoho. Měl by z Microsoftu vytvořit moderní společnou zaměřenou na produkty a služby, která nabere nový směr a začne i v mobilním světě úspěšně konkurovat firmám Apple a Google. Bude to mít ale velmi těžké, protože bude muset bojovat na mnoha frontách a to i v oblastech, kde doposud zastává dominantní pozici.


Intel NUC


Viceprezidentka PC Client Group ve společnosti Intel, Lisa Graff, nedávno označila prodeje minipočítačů formátu Intel NUC (Next Unit of Computing) za velmi dobré a ve světě skomírajících prodejů desktopových počítačů jde o zcela opačný trend. Intel se tak dle ní ocitl na zelené louce, čili otevřel nový trh s malými, levnými a dostatečně výkonnými počítači, z nichž si uživatelé dělají sekundární PC a zvýšený zájem je také ze strany podniků. Nicméně ostatní výrobci samozřejmě také vycítili příležitost a připravili si konkurenční produkty, mezi nimiž vykukuje především Gigabyte BRIX nebo Asus VivoPC.

Vypadá to tedy, že kategorii desktopů nebudou držet nad vodou jen herní a podniková PC, ale také tyto malé systémy, které mohou posloužit jako univerzální počítače, pokud tedy od nich nečekáme nereálné výkony, terabajty prostoru pro data, apod.


AMD Mantle


O novém API AMD Mantle se mluví již několik měsíců. V poslední době firma AMD přitvrdila a začala zveřejňovat čísla, která udávají nárůst výkonu v desítkách procent oproti DirectX. Samozřejmě jde především o ono kouzelné slovíčko "až", takže v reálném provozu se dočkáme spíše nižšího nárůstu výkonu, což závisí na použitém GPU, hře i nastavení grafiky.





AMD Mantle bylo oficiálně představeno na samotném konci ledna a ihned poté se začaly objevovat zkušenosti recenzentů i uživatelů. Prozatím nejde o vyspělé API, takže je tu řada zádrhelů týkající se podpory ze strany grafických čipů, stability a především podpory herních vývojářů a titulů. Ty můžeme zatím sečíst na prstech jedné ruky, ovšem fakt je ten, že Mantle v řadě případů funguje skutečně dobře, což by v ideálním světě mělo zajistit jeho úspěch. Uvidíme až v dalších měsících a letech, jak úspěšné toto API bude, ale jisté je, že jde o jeden z mnoha útoků na výsostné území firmy Microsoft, který se musí brát vážně.


První NVIDIA "Maxwell"


V táboře firmy NVIDIA je velkým tématem karta GeForce GTX 750 Ti, která bude první využívající grafický čip nové generace Maxwell. Dle prvních testů má sice její výkon pokulhávat za modelem GTX 660 z předchozí generace, ovšem jednak jde o nové čipy, pro něž se musí odladit ovladače a pak se má nová GTX 750 Ti blýsknout svou velmi vysokou efektivitou, čili výkonem na watt.




Trendy a obecný přehled – leden

Ceny


Pokud se podíváte na vývoj cen, pak ty na podzim poznamenala Česká Národní Banka, která rázem zhoršila kurz Koruny k Euru. Výsledkem je, že musíme při koupi sestav sáhnout hlouběji do svých kapes. Například procesor Core i7-4770K ukazuje na přelomu října a listopadu skokové zvýšení ceny, která se od té doby drží víceméně ve stejné hladině. Nicméně za těch několik měsíců už jsme měli šanci si zvyknout a v poslední době je naše vnímání křiveno špíše slevami, ať už existujícími, nebo virtuálními.
 
 

Microsoft stále neoznámil jméno nového šéfa


Na konci minulého roku se mluvilo o tom, že Microsoft již do jeho konce konečně zvolí svého nového CEO a vzápětí oznámí jeho jméno. Nicméně i dnes stále čekáme a zatím se objevují noví a noví kandidáti. Stojí za tím prý především tři důvody. Jednak do výběru mluví zakladatel firmy Bill Gates, který má vlastní názor, pak je tu další silná osobnost, odstupující Steve Ballmer a nakonec tlak ze strany investorů na provedení významných změn ve společnosti a její strategii.

Oslovení kandidáti na pozici CEO tak vidí překážku především v tom, že by Gates a Ballmer měli zůstat v představenstvu firmy, což by nevyhnutelně přineslo konflikty. Jedním z bodů pro vyjednávání tak prý je i otázka toho, jakou pozici bude Gates a Ballmer zastávat poté, co se nový šéf ujme funkce. Pro svého kandidáta můžete hlasovat zde.





Přinese rok 2014 konečně dostupné monitory s vysokým rozlišením?


I dnes, kdy se na trh pomalu chystají mobilní telefony s rozlišením 2560 x 1440, výrobci monitorů stále ve velkém počtu přinášejí na trh obrovské 27" i 28" obrazovky s rozlišením Full HD. Nicméně letošní rok by se konečně mohl stát přelomovým a přinést podstatné rozšíření stolních monitorů s vysokým rozlišením.

Chystá si je např. společnost LG Electronics, cenovým hitem pak bude 700dolarový Dell P2815Q s úhlopříčkou 28" a rozlišením Ultra HD a pak se objeví i Asus Swift PG278Q. Jde o 27" herní LCD s rozlišením 2560x1440, zatímco ostatní herní modely se tvrdošíjně drží rozlišení Full HD bez ohledu na úhlopříčku. A když už jsme u herních monitorů, neměli bychom zapomenout na technologii NVIDIA G-Sync, která se začala v novém roce často objevovat v jejich výbavě.

Nicméně nemusí se rovnou rozpršet. Monitorů s rozlišením 2560 x 1440 a podobným je i na našem trhu už dost, ale leckdo stále čeká na jejich zlevnění, však všechny stojí vysoko přes 10 000 Kč. Snížení cen by pak mohl přinést především zmíněný Dell a jemu podobné modely.


Valve SteamMachines


Horkým tématem letošního CES byly také Valve SteamMachines, čili specializované herní počítače založené na operačním systému Steam OS. Svou SteamMachine si může postavit každý doma, ovšem výrobci se toho pochopitelně chytli a ukázali řadu různých modelů, na nichž bude náš herní zážitek zaručeně nejlepší a nejintenzivnější. Stále jde ale o prostá PC, ke kterým Valve ještě nabídne specializované ovladače, jako je Steam Controller. Jde o gamepad, takže je jasné, že Valve chce vytvořit svět jakýchsi PC konzolí, jež osloví zástupce obou táborů.


AMD Kaveri, konečně


V novém roce 2014 jsme se také konečně dočkali odkládaných APU Kaveri od firmy AMD. Ty již přinesly zbrusu novou a moderní architekturu HSA spojující výkon procesorových jader Steamroller, grafického jádra Radeon R7 s architekturou GCN a paměťovou hUMA.

My jsme však v tomto díle doporučených sestav tyto procesory ještě nebrali v potaz, protože bylo ještě příliš brzy na zhodnocení jejich kvalit.


Windows 8 navazují na neúspěch Windows Vista


Microsoft již přiznal, že systém Windows 8 a potažmo 8.1 není úspěšný, na což ostatně již dříve ukazovala čísla ukazující podíly systémů Windows na trhu. Dle nich jsou totiž Windows 7 stále mnohem úspěšnější než Windows 8 a 8.1 dohromady a získávají si daleko více nových uživatelů.

Nyní se tedy naše zraky mohou upírat k dubnu příštího roku, kdy mají dorazit Windows 9 "Threshold". Na ty pak můžeme nahlížet jako na nové Windows 7, které napraví neúspěch předchozího systému, pokud se tedy Microsoft poučí. Mohou ale znamenat také něco zcela nového, konkrétně spojení mobilních a desktopových systémů v jeden. Ovšem to už bude mít pod palcem budoucí CEO společnosti, čili otázkou je především to, jaké změny nastolí.


Intel Haswell Refresh v dohledu a Broadwell míří do výroby


Nakonec zbývá zmínit aktuální plány společnosti Intel týkající se procesorů Haswell Refresh a Broadwell. Právě Haswell Refresh přinesou především schopnost pracovat i na nových základních deskách s čipsety 9 Series a možná se dočkáme i vyšších taktů či nových technologií.

Nicméně stále půjde o 22nm čipy, zatímco Broadwell budou již 14nm procesory a je dobré vědět, že by jejich příchod na trh neměl být zpožděn a že se máme prvních kousků dočkat někdy na konci letních prázdnin či krátce po nich. Vyrábět je Intel chce začít už v únoru v Oregonu a postupně rozšiřovat jejich produkci především do svých arizonských továren.



Komentáře ke komponentám


 

Procesory


Dnešní střední proud znamená 4 jádra od Intelu, jež mají z hlediska poměru ceny a výkonu v klasických aplikacích stále navrch oproti procesorům AMD, u kterých je fyzicky třeba i 8 jader. Ne že by procesory AMD neměly žádný potenciál, ale pokud chcete mít počítač na obecné použití, jsou modely od Intelu výhodnější. Jsou zde i výjimky jako levný 6jádrový AMD Vishera FX-6300, který ukázal ostatním v dané kategorii záda díky příznivé ceně. Obecně doporučujeme procesory s architekturou Intel Haswell či Haswell Refresh, protože jde o to nejlepší, co lze dnes do nového počítače dát (než dojde k nahrazení Broadwellem).


Chlazení


Výrobci se u chladičů už jen předhánějí, kdo bude mít větší a o ždibínek účinnější. V pasivní části se toho moc nemění, na rozdíl od lopatek ventilátorů, u nichž se setkáte s různými výstupky, dvojím profilováním apod., čehož efekt nelze bez testu poznat. Volbu tak usnadní naše recenze chladičů. V testech ventilátorů se zaměřujeme i na rozptyl vzduchu, aby bylo zřejmé, co ventilátor ve skříni udělá. Bude foukat správným směrem, nebo jen vířit vzduch? Více v naší metodice testování ventilátorů popř. v článku o ventilátorech Noctua.


Operační paměti


U operačních pamětí vždy platilo pravidlo: lepší je více paměti, přestože pomalejší. Tedy v případě běžné kancelářské činnosti. S nástupem SSD a integrovaných grafických čipů do procesorů již to platit nemusí. Pokud chcete využít grafický čip v procesoru, je dobré dbát na to, aby operační paměť měla aspoň 1600 MHz a u nejnovějších APU od AMD už nestačí ani 2400 MHz DDR3. Na výkon ve hrách to má výrazný vliv. Navíc jsou tu SSD, jež umožnily výrazné zrychlení načítání dat a menší operační paměť tak už nemusí tolik vadit jako dříve. Její velikost je tak dnes diskutabilní. Na běžnou kancelářskou práci a dnešní hry obvykle stačí i 4-8 GB. Jakmile však potřebujete pracovat v něčem náročnějším, je 16 GB dobrý základ. Kolik osadit do sestavy tak hodně záleží na využití.


Skříně


Trendem poslední doby je co nejvíce strohý design. Důkazem je skříň Fractal Design Define R4, která se stala hitem. Zatím to vypadá, že tyto skříně budou i nadále populární. Extravagantní skříně patří hlavně do herních sestav. Pro kancelářské sestavy se dnes hodí malé skříně. Velkou skříň si užijete doma a pro pracovní stanici, ale v kanceláři bude z velké části prázdná, což je zbytečné.


Zvuková karta


Obvyklý přístup je dnes: "neřeším, je na základní desce". Pokud nejste opravdoví hudební fajnšmekři či nepotřebujete speciální zvukovou kartu, ta integrovaná obvykle stačí. Zvlášť v poslední době výrobci desek dbají na kvalitnější zvuk. Obvykle umí 7.1, má 100% podporu operačního systému a hry už také nezpomaluje. Pokud ale máte lepší repro, je dobré se poohlédnout po lepší zvukové kartě. Je totiž škoda degradovat reproduktory s cenou kolem 6 000 Kč integrovanou zvukovkou. Např. Asus Xonar DX poskytuje perfektní odstup signálu od šumu, ale už není tolik vhodná na hraní her, kde jsou lepší zvukové karty Creative Sound Blaster X-Fi. Pro opravdové fajnšmekry je tu např. externí DAC Audiolab M-DAC.


Pevné disky a SSD


Platí důležité pravidlo: SSD pro operační systém a HDD pro data. Tím se prakticky vyhnete čekání při spouštění programů (u náročných programů bude prodleva samozřejmě stále znatelná). V redakci máme názor, že je lepší ušetřit na procesoru nebo příslušenství a investovat do SSD, čímž se odezva počítače výrazně zrychlí. Jaké SSD zvolit je otázka financí. Ideální kapacita je 128 GB. Dnes se hodně skloňují Samsung SSD 850 EVO díky nízké ceně a dle testů jsou i slušně rychlé. Pokud jste hráč a máte stále nainstalováno mnoho her, poohlédněte se po 180/240/250GB verzi. Pro levné sestavy dobře poslouží i levnější SSD s nižší kapacitou, ale pořád je lepší nějaké SSD než žádné.


Periferie


Někomu může stačit obyčejná klávesnice a myš za 300 Kč, někomu nebude stačit příslušenství za 10 000 Kč. Je třeba si uvědomit, co k počítači opravdu potřebujete a co chcete. A nejvíce investovat do toho, co používáte nejčastěji. Určitě je dobré investovat do kvalitní klávesnice i myši a koupit si klávesnici, která vám bude vyhovovat rozložením kláves. Pokud bude jiné, než na které jste zvyklí, prostě si na něj hned nezvyknete. Pracujete-li v noci, je možné si zvolit podsvícenou klávesnici. Píšete hodně textu? Pak se poohlédněte po mechanické klávesnici, jež jsou ale obvykle výrazně dražší.


Software


Coby operační systém pro počítače vhodné i na hry doporučujeme Windows 8.1 až na výjimku v podobě kancelářské sestavy, kde jsou stále Windows 7, aby se administrativní pracovníci nemuseli učit nové prostředí. Windows 8 nabízí lepší správu paměti, rychlejší start a celkově svižnější a stabilnější systém. Investice do antivirového programu se s ohledem na dobrý balík od Microsoftu (Security Essentials) zdá být už zbytečná. Doba drahých antivirových programů je pryč a pokud používáte zdravý rozum a neklikáte bezhlavě na všechny odkazy, co kde vidíte, nemá drahý antivir už moc velké opodstatnění.





Další software je už vaše volba. Pokud potřebujete jen základní psaní dokumentů, asi není třeba velký balík Microsoft Office, ale může stačit Libre Office (dříve Open Office), a to i přes jeho těžkopádnost v ovládání. Také u editace fotografií můžete často slyšet, že Photoshop je to pravé. Ano, obvykle je to pravda. Ale je to to pravé i pro vás? Nestačí si při výběru příslušenství zjistit, zda nedodávají např. Photoshop Elements jako bonus? Např. koupíte-li si grafický tablet, může být Photoshop Elements už přibalen. Také existují bezplatné varianty typu Gimp či Paint .NET. Ty sice poskytují pro někoho krkolomné ovládání (Gimp), nebo nedostatečné funkce (Paint .NET), ale tyto výtky jsou platné z pohledu profesionálů. Pokud potřebujete jednou za týden upravit dva obrázky, může vám bezplatná varianta bohatě stačit.

Je dobré myslet i na katalogizaci fotek. V téměř každé rodině je už aspoň 1 digitální foťák. Existují opět placené programy stylu Adobe Lightroom, ale pro běžné použití dostačuje (a někdy je i lepší, navíc je v češtině) Zoner Photo Studio (viz naše recenze verze 17), který za svou cenu poskytuje opravdu mnoho. Pro domácí použití jde o nepřekonatelný nástroj.


Čeho se vyvarovat


U softwaru je dobré se vyvarovat hlavně různých drobných prográmků slibujících zlepšení výkonu počítače. Paradoxně obvykle jen brzdí počítač. Také různé utilitky předinstalované v noteboocích jsou spíše na škodu. Pokud si nevíte rady, je dobré svěřit notebook na pár okamžiků někomu zdatnějšímu, kdo vám jej rychle vyčistí. Nebojte se toho! Dělba práce je přirozená a každý se vyzná v něčem jiném. Onen kamarád, co vám vyčistí notebook, např. nebude umět spočítat daně, nebo nabrousit kotouč na pile.


Možnost zakoupení sestavy


Jelikož se námi doporučované sestavy těší velkému zájmu a mnozí z vás se jimi při sestavování počítačů skutečně inspirují, dohodli jsme se s jedním z největších českých online prodejců počítačových komponent, se společností CZC.cz, že bude námi doporučené sestavy skládat a umožňovat jejich koupi za zvýhodněnou cenu a se všemi výhodami, které na své počítače standardně poskytuje.





Cena sestav by měla být typicky jen o něco málo vyšší (někdy dokonce i nižší) než průměrná cena samostatných komponent v českých e-shopech a v takové podobě bude platná po dobu 1 týdne, v kterém konfigurace sestav oznámíme (stane se tak vždy ve stejný den u nás i na CZC). Koupit je bude možné s operačním systémem nebo i bez něj.

Zakoupením sestavy jako celku získáte oproti vlastnímu složení následující výhody:
  • spolehlivost celé sestavy
  • odborné sestavení techniky CZC.cz včetně instalace OS
  • záruku na sestavu jako celek (a to bez pečetí, abyste mohli kdykoli upgradovat)
  • nízkou cenu tvořenou pouze zvýhodněnými cenami komponent = za sestavení neplatíte
  • technickou podporu

Řadu těchto počítačů poznáte podle názvu CZC Světhardware.cz.

Aktuální sestavy budou vždy na této adrese: www.czc.cz/czc-svethardware-cz/produkty

  

Doporučené fotoaparáty

 
Vybíráte nový fotoaparát? Na Digimanii je pro vás testujeme a na základě toho každý měsíc přinášíme přehledný souhrn s doporučenými modely z jednotlivých kategorií s odkazy na naše vlastní vyčerpávající recenze pro podrobné informace: www.digimanie.cz/doporucene-fotoaparaty

 

reklama