reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doprava budoucnosti: Volkswagen představil koncept samořiditelného auta

7.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Doprava budoucnosti: Volkswagen představil koncept samořiditelného auta
Automobilka Volkswagen odhaluje své plány do budoucna. Konkrétně se týkají autonomních vozidel, protože společnost odhalila svůj koncept Sedric. Jedná se o samořiditelné vozidlo, které nebude vůbec potřebovat řidiče.
Německá automobilka Volkswagen představila svůj koncept autonomního vozu budoucnosti. Ti, kteří si však představovali, že vůz bude vypadat jako normální automobil třeba i s volantem, byli vyvedeni z omylu. Volkswagen u svého prvního plně autonomního auta vsadil na nevšední design, který připomíná spíš podivnou krabici s očima vepředu.

Koncept dostal pojmenování Sedric a má být představou pro dopravní prostředky budoucnosti. Název je zkratkou, která v angličtině vznikla ze slov "self-driving car". Vůz je plně autonomní, nenajdeme u něj žádný volant ani pedály, cestu zvládne odřídit sám. Také přivolání je velmi jednoduché, stačí stisknout jediné tlačítko na dálkovém ovládání. Vůz by tak měl být v budoucnu k dispozici pro každého na jakémkoliv místě.

Sedric představuje kompromis mezi vlastnictvím vozu a sdílenou jízdou. Nebude totiž nutné sdílet svou jízdu s někým dalším, kdo si autonomní auto přivolal. Bude totiž možné využívat Sedrica i jako soukromé taxi, které se bude dát použít pro téměř cokoliv od vyzvednutí dětí ze školky až po vyzvednutí předem objednaného zboží.


Kromě toho, že by Sedric měl být plně autonomní při řízení, nabídne ještě další vychytávky. V podstatě se bude jednat o digitálního asistenta, kterému bude moc pasažér říct, kam chce dovézt. Čelní sklo automobilu už nebude potřeba, a proto by jej měl nahradit OLED displej, který cestujícím nabídne informace o okolí či zajímavé efekty.

Vnitřek elektrického autonomního vozu bude vyroben z pečlivě vybraných materiálů, sedačky budou vyrobené z kůže. Celkový vzhled tak bude uzpůsoben tomu, aby se cestující cítili co nejvíc pohodlně, když už nebude muset nikdo z nich řídit. Po dopravení pasažérů na požadované místo by vozidlo mělo samo zaparkovat, nebo jet pro další cestující.

Vozidlo budoucnosti bylo odhaleno v předvečer ženevského autosalonu. V autonomních vozidlech vidí automobilky zářnou budoucnost, a proto se zaměřují na jejich vývoj. Nejinak je na tom i Volkswagen. V příštích letech plánuje společnost investovat do systémů samořiditelných automobilů nemalou částku. Jestli se však koncept Sedric vůbec stane skutečností, to zatím není jisté. Zároveň nebyly uvedeny ani žádné podrobnosti o tom, kolik by takový autonomní automobil měl stát.

Zdroj: engadget.com

reklama