reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doprava kolem Marsu houstne, dvě sondy se minuly o 3 km

5.5.2015, Milan Šurkala, aktualita
Doprava kolem Marsu houstne, dvě sondy se minuly o 3 km
Zájem o Vesmír je veliký, a tak není divu, že kolem planety Mars obíhá už několik výzkumných sond. Začíná jich být čím dál více, což počátkem letošního ledna vyústilo ve sblížení dvou z nich a manévry pro zabránění srážky budou muset být častější.
Kolem planety Mars obíhá několik výzkumných sond. Od roku 1997 je to již dnes neaktivní NASA Mars Global Surveyor, jejíž poloha se odhaduje, od roku 2001 Mars Odyssey od NASA, v roce 2003 byla vypuštěna sonda Mars Express od ESA (European Space Agency) a v roce 2006 další sonda od NASA, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). V minulém roce se pak počet sond výrazně zvýšil o další dvě, Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN) od NASA a Mars Orbiter Mission z indického vesmírného výzkumu. Celkem kolem planety obíhá 5 činných a jedna nečinná sonda. Není divu, že s rostoucím počtem oběžných drah těchto sond kolem planety roste i riziko jejich srážky.


Planeta Mars

Zdroj: mars.nasa.gov



Např. sonda MAVEN má eliptickou dráhu, takže občas je blíže k planetě než ostatní sondy a někdy naopak dále. Nyní je nutno využívat pokročilejší systém monitorování polohy sond, neboť díky různě tvarovaným oběžným drahám vzniká podstatně více možných míst střetů a je pak nutné na základě vyhodnocených dat provádět úhybné manévry. Např. počátkem letošního ledna se MAVEN a MRO k sobě přiblížily na dvě míle (zhruba 3 kilometry). Nové procesy koordinace pohybu ale nebudou jen zabraňovat srážkám, ale umožní také výzkum jednoho místa pomocí dvou sond zároveň, pokud budou blízko sebe. Bude možné dostat data pro stejný výzkum ze dvou zdrojů najednou a zpřesnit tak výsledky.


Oběžné dráhy sond kolem Marsu

Zdroj: mars.nasa.gov



Zdroj: nasa.gov
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama