reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doručovací roboti z Estonska budou prosit chodce o pomoc

24.2.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Doručovací roboti z Estonska budou prosit chodce o pomoc
V estonském hlavním městě společnost Starship Technologies vyvíjí své robotické doručovatele jídla. Jedná se o malé autonomní vozíky, které mají úložný prostor, v němž převáží pokrmy. Společnost cílí i na USA.
Jak byste reagovali, kdyby se vás u přechodu robot zeptal, jestli mu můžete stisknout tlačítko na sloupu od semaforu? Takové roboty vyvíjí vědci v Estonsku. Malý robot, který je člověku vysoký asi po kolena, vypadá jako černobílá krabice na kolečkách. V hlavním městě Estonska - Tallinnu - se tento stroj se šesti koly prohání po ulicích a jeho systémy mu umožní, aby se vyhýbal chodcům a překážkám. Pokud na semaforu u přechodu svítí červená, vždy se poslušně zastaví.

Za výrobou těchto robotů stojí společnost Starship Technologies. Roboti se při svých jízdách, kdy měli za úkol klientovi dovézt oběd, dříve vyhýbali semaforům, na kterých byla tlačítka. Tito roboti totiž nejsou vybaveni paží, kterou by mohli tlačítko stisknout, aby se jim rozsvítila zelená. Nyní ale Starship Technologies vybavilo tyto malé stroje reproduktory a mikrofony, které jim na přechodu pomůžou komunikovat s chodci. Roboti tak budou používat předdefinované věty, kterými chodce požádají o stisknutí tlačítka na sloupku semaforu.





Prototyp tohoto robota původně společnost Starship Technologies navrhla do soutěže pořádané NASA. Úkolem bylo vyvinout robota, který bude schopný na Marsu nebo na Měsíci sbírat vzorky hornin. Týmu se však nepodařilo vyhrát, a tak svůj model použil k vytvoření robotického vozíku na dodávky jídel. Poté začala společnost Starship Technologies spolupracovat s firmou Wolt, která zajišťuje rozvážení jídel.

Robot si při rozvážení jídla nemá problém poradit s terénem, ale jakmile dorazí na místo určení, zůstane stát před domem. A protože není schopný zazvonit na zvonek, odešle zákazníkovi zprávu na mobil. Tato zpráva zároveň obsahuje i kód, pomocí kterého zákazník otevře úložný prostor s jídlem. Tím se zajistí, aby objednávku nevyzvedl někdo, kdo by neměl. Doručení od tohoto robota vyjde na 3,5 eura, což je asi 95 korun, Starship Technologies chce ale cenu stáhnout jen na 1 euro (27 korun).

Roboti nejsou příliš rychlí, maximální rychlost se pohybuje okolo šesti kilometrů za hodinu, mezi chodci by to ani o moc rychleji nešlo. Zároveň nejsou tak nákladní na výrobu a provoz, jako například doručovací drony od Amazonu. Starship Technologies se hodlá se svými doručovacími roboty uchytit i v USA.

Před tím je ale třeba robota naučit ještě několika věcem. Estonský robot nemá problém vyhýbat se překážkám, jeho nedostatky se skrývají v orientaci v pravidlech silničního provozu. Robot například nepočítá s tím, že i když mají chodci zelenou, na některých křižovatkách mohou i přesto auta odbočovat vpravo a je na ně třeba dát pozor.

Zdroj: phys.org
reklama