reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DOSBox Pure nabízí éru starých her v jednoduché podobě

22.12.2020, Jan Vítek, aktualita
DOSBox Pure nabízí éru starých her v jednoduché podobě
DOSBox se nikdy nedal označit jako vyloženě uživatelsky přívětivý, i když na druhou stranu nejde ani o přehnaně složitý software. Občas to ale chtělo zkoušet všechno možné, než se povedlo kýženou hru rozběhat, ale nyní je tu DOSBox Pure. 
DOSBox Pure se zaměřuje právě na uživatelskou přívětivost, aby připomínal spíše konzolový emulátor, než aby na nás působil jako klasický virtualizovaný systém se všemi důsledky. Ostatně ne každý už je dnes schopen nebo ochoten fungovat v DOSovém prostředí a tvůrci si jistě uvědomují, že díky snadnější obsluze budou moci nalákat více lidí. 
 
Pokud máte zájem, DOSBox Pure je už k dispozici na GitHubu, takže si jej můžete ihned vyzkoušet na starých hrách, jako je třeba Descent. Co ale tato verze DOSBoxu umí? 
 
 
Mezi klíčové vlastnosti nové verze patří možnost spouštět hry přímo ze ZIP archivů anebo z nich zavádět obrazy CD. Dále tu máme menu autostart s různými možnostmi pro automatické využití, databázi s podporou mnoha různých her zasahujících do cca 20leté éry systému DOS a nechybí ani široká podpora ovladačů s předmapovanými funkcemi, ale primárně je podporována pochopitelně klávesnice a myš. Pokud však klávesnice nebude k dispozici, budeme moci využít virtuální na obrazovce. 
 
Dále bude k dispozici cheatovací menu, možnost uložení stavu celého DOSBoxu pro jeho budoucí obnovení a pak tu máme podporu MIDI a SoundFont. Verze Pure ovšem má mít ještě automaticky fungující nastavení výkonu s předvolbami, které odpovídají různým hardwarovým konfiguracím DOSové éry. V té době totiž výkon či lépe řečeno rychlost mnoha her závisela na výkonu hardwaru, takže pokud jsme využili až moc výkonný počítač, hra mohla běžet až moc rychle, a byla proto nehratelná. I k tomu se na starých PC (především s CPU 286 a 386) hodila funkce turbo, jejímž primárním úkolem bylo počítač zpomalit, aby hry či jiné programy neběžely příliš rychle. 
 
DOSBox Pure je zatím k dispozici ve zkušební verzi 0.1 pro systémy Windows, Linux a Raspberry Pi (Arm7). 


reklama