reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dozvuky Buildu 2015: stal se Apple nudným a Microsoft zajímavým?

2.5.2015, Michal Hala, aktualita
Dozvuky Buildu 2015: stal se Apple nudným a Microsoft zajímavým?
Ten titulek je zčásti vypůjčený z článku na Engadgetu. Je tak dobrý, že stojí za převzetí. A ilustruje pocity, které asi mělo mnoho z nás, co jsme sledovali show Microsoftu na konferenci Build 2015. Opravdu jako kdyby se Redmond inspiroval v Cupertinu.
Jasně, Windows 10 jsou zatím jen Insider Preview, okolní ekosystém je na počátku zrodu, ale ta vize v pozadí je působivá a pro vývojáře třetích stran, kteří sehrají klíčovou roli v úspěchu či neúspěchu „desítek“, snad i dostatečně chytlavá a racionální zároveň.


Logo Windows 10


Pryč jsou zdá se doby, kdy tahounem inovací byl Apple, který postupně vynalezl a pak i ovládl mobilní segment iPodem, iPadem a iPhonem. A který zářil a září na desktopu i v noteboocích úžasným designovým hardwarem spolu s nádherným a „vymazleným“ operačním systémem OS X. A k tomu vytvořil fantastický ekosystém aplikací a služeb v pozadí. Tedy ty doby trvají stále, ale další disruptivní inovace (rozumějte „zabijácká“) není na obzoru. Hodinky Watch opravdu nepočítám.

Dál samozřejmě trvá dominance Googlu v mobilním segmentu, Google Play je plný aplikací od super užitečných po super zbytečné, ale dostatečně „zabijácká“ inovace z Mountain View také není v dohledu. Chromebooky v roli lehkých klientů moc neprorazily, brýle Glass prozatím prodělávají restart a Project Loon s balóny ve stratosféře je dílem velmi ambiciózní a dílem velmi ztřeštěný.


Tablet Surface


Takže zbývá Microsoft, aby překvapoval a ohromoval. Zatímco za Steva Ballmera Redmond pomlouval Linux, nebo se mu vysmíval, zatímco neuspěl se speciálním operačním systémem pro mobily a naprosto prošvihl nástup tabletů, teď je všechno jinak. Především se v Redmondu poučili z vlastních chyb, vzali vážně okolní svět ICT a přestali před ním strkat hlavu do písku.

Microsoft se najednou kamarádí s Linuxem a Dockerem. Microsoft chrlí aplikace i pro konkurenční platformy iOS a Android. Ale přesto se nevzdává myšlenky na univerzální operační systém od mobilu, přes phablet, malý a velký tablet, konvertibilní i klasický notebook, desktop, herní Xbox, nástěnný Surface Hub a brýle HoloLens.


Brýle HoloLens


Zatím nikdo nic tak ambiciózního ani nezkusil. Ona to totiž není a nebude legrace – dnes už nestačí samotný systém, je třeba komplet ekosystém zahrnující vývojáře a spoustu aplikací a adekvátně nadšené zákazníky. Což znamená dát jim, co chtějí. Vypadá to, že Microsoftu to konečně celé došlo a celou vizi promyslel a začíná ji krok za krokem měnit na realitu. Už to nevypadá na výstřely od boku, jako byla Windows Vista a Windows 8/8.1.


Windows 10 - zařízení


Pojďme si zrekapitulovat to hlavní, co Microsoft zatím dělá správně:
  • Provokuje zpětnou vazbu od uživatelů a bere jí vážně – to přesně je Insider Program.
  • Myslí na dostatek aplikací – včetně přenosu těch z konkurenčních platforem (z iOSu a Androidu)
  • Myslí na vývojáře – nabízí jim (mnohdy zdarma!) dostatek kvalitních nástrojů pro vývoj nových nativních, nebo konverzi stávajících aplikací z jiných platforem s minimem úsilí.
  • Vytváří tržiště aplikací (Windows Store) v tom duchu, jako ho vybudoval Apple a jako ho vybudoval Google.
  • Nezanedbává zpětnou kompatibilitu (tj. respektuje na desktopu klasický desktop) – jak ve způsobech ovládání, tak v tržišti aplikací, kde budou mít otevřené dveře i ty desktopové.
  • Přidává dostatečně atraktivní funkce do systému – především jsou to Cortana a Edge.
  • Ukazuje sám cestu v oblasti hardware – tablety (či spíše 2-in-1) Surface, mobily Lumia, nástěnný Surface Hub a brýle HoloLens.
  • A konečně pracuje s emocemi zákazníků ve stylu Applu – nemají potřebovat Windows 10, mají je chtít.
Pokud jsem donedávna o Windows 10 zejména v mobilním segmentu docela pochyboval, teď začínám věřit, že určitě mají nějakou šanci. A začínám mít dojem, že Satya Nadella bude pro Microsoft jeho Stevem Jobsem.

Zdroj: Engadget
reklama