reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dron MQ-4C Triton zvládl testovací let s vylepšeným softwarem

10.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Dron MQ-4C Triton zvládl testovací let s vylepšeným softwarem
Drony mohou sloužit k různým účelům. Kromě toho, že můžou doručovat zboží až do domu, své drony využívá i námořnictvo. Dron MQ-4C Triton je právě takový stroj a nyní byl vybaven aktualizací softwaru, která mu zajistí lepší autonomní schopnosti.
Ne všechny drony musí být drobné, jako tomu je u bezpilotního letounu, který zvládne opylovat květy. Existuje i dron tak velký, že unese člověka. Ten by měl od léta začít létat v Dubaji. Žádný drobek není ani dron MQ-4C Triton od Northrop Grumman Corporation, který už připomíná spíš malé autonomní letadlo. Pro přepravu pasažérů ale určen rozhodně není.

Společnost Northrop Grumman Corporation je americká národní korporace, která má sídlo v Los Angeles. Northrop Grumman Corporation postavila dron, který dostal pojmenování MQ-4C Triton, pro námořnictvo Spojených států amerických. Tento velký dron dokončil laboratorní testování a také absolvoval první úspěšný let s novým vylepšeným softwarem.


Na videu je možné vidět let Tritona ještě se starší verzí softwaru. MQ-4C Triton zvládl svůj první testovací let už v roce 2013 a od té doby na něm tvůrci pracovali. Dron MQ-4C Triton tedy není žádnou žhavou novinkou, může se ale chlubit vylepšeným softwarem, který zajistí kvalitnější autonomní manévry. Systémy byly aktualizovány zejména pro lepší schopnost zamezení kolizím. Tato funkce se nazývá Traffic Alert and Collision Avoidance System. Upgrade také přináší lepší možnosti průzkumu, zaměřování či sledování, které by mohl dron nad oceánem provádět.

Všechna tato vylepšení společně s absolvováním úspěšných testovacích letů směřují k jedinému cíli. Společnost Northrop Grumman Corporation chce zajistit, aby námořnictvo mohlo dron používat co nejdříve. Autonomní letoun by mohl být nasazen už v roce 2018.

Dron je určen pro průzkumné mise, které mohou trvat až čtyřiadvacet hodin. Autonomní letoun je totiž vybaven více senzory jako radar či infračervený senzor. Při takové misi dron zvládne v reálném čase monitorovat až 2,5 milionů kilometrů čtverečních oceánu, konkrétně Pacifiku. Úkolem dronu bude také detekovat nejrůznější plavidla, sledovat je a provádět klasifikaci lodí v pobřežních oblastech. Velký autonomní letoun má rozhled 360° a může se pohybovat až do výšky 17 kilometrů.

Zdroje: engadget.com, northropgrumman.com

reklama