reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dron od MIT překreslí obrazy na plochy, které nejsou snadno přístupné

29.3.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Dron od MIT překreslí obrazy na plochy, které nejsou snadno přístupné
Drony si najdou velkou spoustu využití v různých odvětvích. Napadlo vás ale někdy, že by se daly využívat i v umění? Právě to je totiž úkol drona od MIT, který lidské kresby přímo překresluje na zeď nebo jiný povrch.
Massachusettský technologický institut přišel s velmi zajímavým nápadem. Jedná se o drona, který funguje jako létající pantograf - je schopný překreslit obrazy ve zvětšeném podání nebo je nakreslit například na místa, kam by se umělec nemohl normálně dostat.

Zatímco umělec používá na kreslení pero, které je s dronem spojeno, a svůj obraz může vytvářet ve vodorovné poloze na podložce, létající stroj vše překreslí na vertikální podklad. Tím může být plátno, stěna, či jakýkoliv jiný povrch, na kterém má výsledný obraz být. Dron kopíruje pohyby lidské ruky s perem a přímo vytváří kresbu.





Pokud člověk pohybuje po podložce s perem pomalu, barevně blikající dron vše stihne v klidu překreslit. Když ale začnete rukou pohybovat příliš rychle, létající stroj už nebude tempu stačit a tah nedotáhne až do konce, ale bude pokračovat na dalším.

Nejedná se však o úplně přesně stejný obraz, jaký člověk nakreslí. Dron se při létání trochu třepe a čáry tak nejsou vždy úplně rovné nebo přesné. To si však vývojáři obhajují tím, že tvrdí, že tímto způsobem dává dron do umění i něco ze sebe, ze své "osobnosti", a jedná se tak o skutečnou spolupráci člověka a stroje. To je také hlavní myšlenka celého výzkumu.

Tento kreslící dron by mohl i dobře najít své využití v praxi. A to zejména když bude člověk chtít překreslit obraz na nějaké obtížně dostupné místo nebo když bude potřeba kresbu zvětšit - a nakreslit obrovský obraz například na stěnu budovy. Drona by také mohli využít umělci, kteří ze zdravotních důvodů nemohou před plátnem normálně stát nebo na něj dobře nedosáhnou.

Zdroj: engadget.com
reklama