reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dron pomůže najít staré nášlapné miny, a tím přispěje k jejich likvidaci

18.4.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Dron pomůže najít staré nášlapné miny, a tím přispěje k jejich likvidaci
Problém s minami, které byly po válce ponechány svému osudu, je celosvětový. Likvidace těchto min je nákladná a zdlouhavá, a proto vědci vyvinuli dron, který má za úkol tento proces urychlit a udělat ho bezpečnějším.
Po světě je rozeseto 110 miliónů starých nášlapných min, které tam zůstaly zapomenuté po válce. Představují velké nebezpečí, protože potom už stačí jen nešťastně šlápnout a stane se nehoda. Podle statistik je denně takto zmrzačeno nebo zabito deset lidí po celém světě. Proto je nutná likvidace min, ale ta není se současnými prostředky jednoduchá.

Většina min se nachází v rozvojových zemích a není snadné je odstranit. Se současnými technologiemi by k odstranění všech 110 miliónů nášlapných min bylo třeba 30 miliard dolarů (přes 716 miliard korun) a při současném tempu i více jak 1000 let.

Tým britských vědců proto vyvinul dron, který by tento proces dokázal značně urychlit a především ho dokázal udělat bezpečnějším a o něco méně nákladnějším. Tento projekt mají na starosti dvě společnosti, a to Bristolská univerzita a britská charita s názvem Find A Better Way.

Charita Find A Better Way sponzoruje právě bezpečné odstraňování nášlapných min a jiné nevybuchlé munice. Není proto divu, že se tato společnost pustila do vývoje dronu, který ze vzduchu dokáže snímat velké zaminované oblasti. Miny se tak dají najít bezpečně, rychle a dron schopný létat autonomně je pro tyto účely dobrou a levnou variantou.





Likvidátoři min díky tomuto dronu dostanou nový úhel pohledu, a to z oblohy. Dron snímání krajiny provádí ve velmi vysokém rozlišení a také pomocí infračervených snímků. Snímky se pak poskládají do 3D obrazu. Díky tomuto způsobu skenování krajiny se pak dá určit, kde je nebezpečná oblast a i kde konkrétně se mina nachází.

Přítomnost min má totiž vliv na okolní vegetaci, takže drobné nesrovnalosti půjdou vidět. To, jak mají výbušniny vliv na vegetaci vysvětlil Dr. John Day tím, že rostliny jde v infračerveném spektru dobře vidět. Pokud jsou zdravé, vypadají ovšem jinak než ty, které rostou v blízkosti nášlapných min, jež uvolňují do půdy chemikálie. Infračervené světlo nechá vystoupit i například miny schované v porostu.

Vědci demonstrovali schopnosti svého dronu na fotbalovém stadionu Old Trafford v Manchesteru. Tuto velkou plochu zvládl dron zmapovat za méně než dvě hodiny, žádné miny tam však samozřejmě nenašel. V terénu tomu ale už bude jinak.

Zdroj: IFLScience
reklama