reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dron se senzorem na methan úspěšně zvládl testování

30.3.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Dron se senzorem na methan úspěšně zvládl testování
I technologie, která je určená k měření plynů na Marsu, může najít své dobré uplatnění na Zemi. Výzkumníci testovali dron s čidlem od společnosti NASA, které má za úkol rozpoznávat přítomnost methanu.
Jet Propulsion Laboratory (JPL), která spadá pod společnost NASA, testovala speciální dron, jenž je vybaven čidlem pro detekci methanu. Velmi podobnou technologii vyvinula Jet Propulsion Laboratory pro měření plynů na Marsu. Tato vesmírná technologie však našla své uplatnění přímo na Zemi, protože dokáže detekovat methan s mnohem větší citlivostí než přístroje používané v současnosti.

Tento projekt má za úkol zlepšit bezpečnost v oblasti plynovodů se zemním plynem. Testování drona bylo provedeno v Kalifornii a financoval je Pipeline Research Council International. Čidlo na methan se nazývá Open Path Laser Spectrometer (OPLS) a jeho cílem je především v oblasti plynovodů zjistit i nepatrné úniky methanu a lépe je lokalizovat.

Testování prováděli výzkumníci z JPL a z Mechatronics, Embedded Systems and Automation (MESA) na konci února tohoto roku. Lítali s dronem vybaveným OPLS senzorem kolem zdrojů methanu a zkoušeli jeho citlivost a přesnost, a to úspěšně.





Letos je naplánováno ještě jedno testování čidla na methan, ale tentokrát za použití drona s pevnými křídly, který bude schopný létat déle a dál. To je totiž ke kontrolování plynovodů podstatné, protože jsou dlouhé a vedou často i v odlehlých oblastech.

"Tyto testy jsou poslední kapitolou ve vývoji toho, čemu věříme, že bude univerzální systém monitorování methanu pro detekci úniků zemního plynu," prohlásil Lance Christensen, vedoucí výzkumník z JPL, společně s tím, že tento systém přispěje ke studiu klimatických změn. Pokud tedy budou i poslední testy úspěšné, mělo by to znamenat zásadní inovaci ve způsobu kontroly plynovodů.

Zdroje: engadget.com, NASA
reklama