reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dron: zabiják i pomocník

10.11.2014, Jan Vítek, článek
Dron: zabiják i pomocník
Bezpilotní letouny a jiné létající stroje již dávno nejsou tématem, které je spojováno především s armádou. V poslední době se objevují nové projekty, které nabízí jejich různé využití i v civilním sektoru a drony jako takové jsou čím dál dostupnější.

První dron: balón, nebo dálkově řízený letoun?


Řada zdrojů datuje vznik vojenských dronů již do poloviny 19. století, kdy Rakušané zaútočili na italské Benátky pomocí balónů naplněných výbušninami, o což se mimochodem téměř o století později pokusili za 2. světové války i Japonci, akorát na mnohem delší vzdálenost. Některé jejich balónové bomby Fu-Go skutečně doputovaly přes Pacifik až do Severní Ameriky, na což měly 3 dny a poté jejich mechanismus odhodil nálož a následně zničil balón. Jejich cíl pochopitelně nebylo nic konkrétního, a také byl největším nebezpečím vznik lesních požárů. Z nějakých 9 000 balónů mělo dle odhadů doputovat do Ameriky asi 10 %, což je skutečně možné, ale balóny větší škody nezpůsobily. Poslední balón tak byl vypuštěn v dubnu 1945.


- Fu-Go nesoucí zápalnou nálož - wikipedia.org

Málo se však ví o tom, že o něco podobného se za druhé světové pokoušeli také Britové v rámci operace Outward. Jejich balóny byly mnohem jednodušší, ale zase jich bylo vypuštěno velké množství, a to téměř 100 000. Zhruba polovina jich nesla hořlaviny a druhá polovina nesla dráty, které měly posloužit k poškození vedení vysokého napětí, což Britové zjistili náhodou poté, co se jim utrhlo několik barážových balónů sloužících jako součást protiletecké obrany. A ty také způsobily největší škody poté, co zasáhly 110kV vedení u Lipska, což vyústilo ve zničení elektrárny.

Jako pravého předchůdce dnešních vojenských dronů ale můžeme vidět spíše v řiditelných, či alespoň nasměrovatelných létajících strojích. Ty můžeme rozdělit podle toho, zda měly sloužit k účelu zabíjení (či šíření teroru) nebo ke cvičení a později i průzkumu. Pokud jde o ty první, můžeme zmínit pokusy američanů vytvořit létající bomby, což je např. Hewitt-Sperry Automatic Airplane, který je přijímaný jako předchůdce moderních střel s plochou dráhou letu, jako je Tomahawk.


- dálkově řízený dvojplošník De Havilland Tiger Moth a Winston Churchill -

A pokud jde o ty druhé, pak mezi nejznámější z meziválečného období patří DH.82B Queen Bee, rádiem řízený letoun De Havilland Tiger Moth, který byl využíván jako cvičný cíl pro královské námořnictvo Velké Británie. Queen Bee je důležité zmínit i právě kvůli tomu, že toto označení mělo vést k tomu, aby se těmto zařízením začalo říkat drony. Queen bee totiž znamená včelí královna, kdežto drone je v překladu trubec. Jisté je, že v roce 1936 začal tento termín používat vedoucí týmu v americkém námořnictvu, který tak popisoval rádiem řízené vzdušné cíle.

Do této doby datujeme i počátek éry dálkově ovládaných modelů letadel určených čistě jako hobby, čili pro zábavu. Již v polovině 30. let si Reginald Denny otevřel v Los Angeles obchod s dálkově ovládanými modely, ovšem později se trochu přeorientoval.


Druhá světová: nejen smrtonosné zbraně


Pokud si spojíme druhou světovou válku a nepilotované létající zbraně, vyjde nám především německá odvetná V-1, ovšem to je pouze jedna z mnoha. Zmíněný Reginald Denny brzy zjistil, že by mohl armádě dodávat dálkově řízené modely, jež by podobně jako Queen Bee byly určeny k výcviku dělostřelců. Ovšem i nadále je vyvíjel a prodával i ve verzích pro hobby


- Radioplane QQ-2 -

Jeho společnost Radioplane Company se nakonec od modelu RP-1 propracovala až k verzi RP-4, kterou začala vyrábět pro armádu pod názvem Radioplane QQ-1. Tyto drony armádu zaujaly natolik, aby objednala novou sérii modelů Radioplane QQ-2, a to již ne několik desítek, ale rovnou tisíce. Vyráběny byly v Los Angeles, kde je mimochodem dávala dohromady i jistá Norma Jeane Dougherty. Dnes ji známe pod uměleckým jménem Marilyn Monroe a ta právě díky armádnímu fotografovi, který původně přijel fotit nové QQ-2, odstartovala svou kariéru.

Radioplane QQ-2 se tedy staly prvními masově vyráběnými drony v americké armádě a my můžeme z fotografie restaurovaného modelu dobře vidět, proč byly určeny i pro zábavu, i když kvůli rozpětí 373 cm nebyly zrovna skladné. Nešlo o nic jiného než model hornoplošníku s dvoupístovým dvoutaktem s výkonem 4,5 kW. Zajímavé na něm je, že byl vybaven dvěma protiběžnými dvoulistými vrtulemi.


- Curtiss N2C-2 v dronové verzi -

Americké námořnictvo ale mělo i svou verzi Queen Bee, pro kterou použila např. stárnoucí letouny Curtiss N2C-2 Fledgling, které byly označeny za "vzdušná torpéda". Dokonce byly takto použity i těžké bombardéry jako B-17 Flying Fortress nebo PB4Y-2 (odvozený ze známého B-24 Liberator), ale zde šlo jen o několik pokusů (nanejvýš neúspěšná operace Aphrodite) o využití letounu jako dálkově řízené bomby určené proti zvlášť odolným cílům, např. bunkrům. Tyto "řízené bomby" většinou zničil flak, selhalo řízení, nebo se prostě pokazilo něco jiného.


- Mistel, aneb Fockewulf Fw 190 na zádech Junkers Ju 88 -

Na straně nacistického Německa se odehrávalo něco podobného, a to především pod taktovkou tajemstvím opředené eskadry KG-200. Ta využívala takzvané Mistely, čili letoun Junkers Ju 88 naložený výbušninami, který byl řízen z kokpitu Fockewulfu, jehož pilot se po navedení bombardéru na cíl odpoutal. Nicméně ani Němci nezaznamenali úspěchy, které by stály za vynaložené úsilí.

Nepoměrně větší efekt měly masově vypouštěné létající bomby V-1, jež vstoupily kvůli svému typickému zvuku pulzačního motoru ve známost také jako bzučící bomby. Tyto létající tunové nálože můžeme ale označit spíše za předchůdce moderních řízených střel s plochou dráhou letu než za drony, ovšem je pravda, že tyto kategorie se v období druhé světové války poněkud překrývaly.


- bzučící bomba V-1 -

V-1 však je třeba zmínit z důvodu jejich úspěšnosti. Německo s jejich pomocí dokázalo vázat obrovské vojenské zdroje protivníka, a to jednak bombardéry a jiné letouny snažící se o ničení továren a vypouštěcích stanovišť, aktivní vzdušnou obranu. V celkových číslech byly také V-1 svým ničivým účinkem srovnatelné s konvenčním bombardováním. Není tedy divu, že po porážce Německa vítězné mocnosti dále s V-1 experimentovaly. Francie je využila jako cvičné cíle, Spojené státy je okopírovaly a chtěly využít pro nakonec nerealizovanou invazi do Japonska. Založily na nich ale své pozdější řízené střely, jako byla MGM-1 Matador. Sovětský svaz také ukořistil několik V-1 a experimentoval s nimi až do 50. let.

V té době se ale středem zájmu už staly rakety V-2, proti nimž jednoduše nebylo obrany (V-1 mohly být sestřeleny či vychýleny z kurzu), ale to už je jiný příběh. Za druhé světové války tedy proběhla řada experimentů s drony či různými způsoby řízenými letadly. Ty, jejichž úkolem bylo ničení cílů, byly až na výjimky spíše neúspěšné, ale jako prostředek pro výcvik obsluh protiletadlových děl byly velmi úspěšné a žádané.
reklama