reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Drony mohou nahradit čističe oken, lakýrníci jsou na řadě

1.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Drony mohou nahradit čističe oken, lakýrníci jsou na řadě
Předpokládá se, že v příští dekádě ztratí po celém světě nějakých pět milionů lidí práci kvůli rozšiřující se robotice. Průmysloví roboti v továrnách ale nemají být jediní, kteří se o to postarají. Svůj díl si mají ukousnout i drony.
Pro drony se zatím vžilo neživotné označení, ale možná že se to v dohledné době změní stejně jako v případě robotů, v jejichž případě už většině lidí přijde neživotné označení divné. Možná že tedy nebude trvat dlouho a my budeme mluvit o tom, že droni berou lidem práci. Však jde v podstatě o zařízení, které bychom mohli v moderní podobě označit za létající roboty. Ty se tedy mohou ve vzduchu pohybovat zcela autonomně, tedy bez zásahu člověka v roli vzdáleného pilota, čímž se z nich stávají inteligentní zařízení využitelná pro různé činnosti. A právě společnost Apellix vyvíjí drony, které se mohou využít ve výškách pro různé mycí či natěračské práce.





Společnost Apellix operuje s tím, že jednou z nejnebezpečnějších prací ve Spojených státech je práce ve velkých výškách, kde se lidé starají o mytí oken mrakodrapů či natírání konstrukcí, jako jsou mosty. Vyvíjí pro tyto účely speciální drony, jež pochopitelně musí být připojeny na základovou platformu, která jim dodá třeba potřebnou barvu. Díky tomu se ale nemusí řešit jedna z nejpalčivějších otázek, a sice výdrž na baterie.

Záměr firmy Apellix tedy je využít namísto lidí malé quadrokoptéry spojené se základnou kabely a hadičkami. Ve skutečnosti tedy chtějí v konečném designu využít pouze jeden svazek, který dodá potřebnou barvu, vodu či jinou tekutinu a také energii. Zatím firma ukázala prototyp, který létal kolem plechového skladu, který díky němu dostal novou vrstvu barvy, a to pochopitelně pomocí trysky. Díky tlaku přes 20.000 kPa je možné takový systém využít i ve velice větrném prostředí, které spíše nevydrží samotný dron než jeho lakovací systém. Spíše jde ale o to, aby mohla být pod takovým tlakem využita voda pro čištění povrchů, takže pak jde o takovou létající wapku.


Apellix má také další nápady na využití dronů, které by mohly s využitím speciální montážní pěny vytvářet celé struktury, a to v podstatě stejně jako 3D tiskárna.

Zdroj: KitGuru

reklama