reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Drony se budou učit autonomně létat od hmyzu

14.4.2016, Jan Pánek, aktualita
Drony se budou učit autonomně létat od hmyzu
Dnešní drony jsou nejčastěji ovládány člověkem, už se ale testují drony, které jsou autonomní - nikdo je neovládá. Průlom v této oblasti zaznamenali vědci na Lundské univerzitě ve Švýcarsku, drony se mohou orientovat v prostředí jako hmyz.
Vědci nejdříve zkoumali, jak se pohybuje ve velmi členitých terénech právě hmyz. Jako vhodné prostředí zvolili hluboké lesy a pralesy. V nich si hmyz musí najít velmi efektivní strategii, jak se vyhýbat překážkám. Některé jedovaté nebo masožravé rostliny by pro něj jednoduše znamenaly smrt.

Podle švýcarských vědců z Lundské univerzity používá hmyz velmi jednoduchou metodu. Tou je sledování intenzity světla. Pokud například chtějí z lesa ven, není nic snazšího než najít díru v listoví pomocí vysoké intenzity světla, které logicky velkou dírou prochází.

Emily Bairs, lundská výzkumnice, řekla: "Tento systém je velmi jednoduchý, je velmi pravděpodobné, že ho využívají i další zvířata. Dále je ideální například i pro malé a lehké roboty, jako jsou drony. Myslím, že budou podobnou technologií vybaveny do 5-10 let."





To se může zdát jako dlouhá doba, ale pro dnešní umělou inteligenci je to ještě celkem zásadní problém. Takový dron by musel být vybaven velkým množstvím snímačů, následně by z nich musel složit matematický model celého prostředí.

Ovládací systémy dronu musí přesně vědět, jakým způsobem a kudy musí letět. Pokud by dron viděl pouze kužel světla, mohl by například opomenout jednu větvičku, která netlumí světlo, ale zabrání mu proletět.

I tento systém je důležitou součástí toho, aby drony v budoucnosti mohly být zcela autonomní. Nyní je plánu, že drony Amazonu budou doručovat zásilky jen ve velkých městech, až se ale dostanou na venkov, s podobnými problémy se mohou setkat.

Zdroj: lum.lu.se
reklama