reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Drony ve službách veřejnosti

12.11.2014, Jan Vítek, článek
Drony ve službách veřejnosti
Minule jsme se podívali na vývoj vojenských dronů, dnes se na drony podíváme ze zcela jiného úhlu. Tématem budou civilní dálkově řízené stroje, které mohou mít mnoho různých způsobů využití.

Nejen doručování zásilek


S rozšiřováním dronů se objevila i řada zajímavých projektů, které se týkají jiného využití, než je filmování shůry. Mezi nejznámější patří systém Amazon Prime Air nebo Google Project Wing, čili doručování zásilek pomocí létajících dronů, přičemž tyto projekty jsou zatím v plenkách a není vůbec jasné, zda budou někdy vůbec připraveny pro nasazení. Překážek je mnoho a je zřejmé, že jde především o bezpečnost. Však takový dron musí být dostatečně inteligentní na to, aby nevletěl do drátů vysokého napětí nebo cestou nepoškodil něco jiného. Google ví, proč tato zařízení testuje zrovna v Austrálii, kde by mohla posloužit k doručování zásilek v řídce osídlených oblastech. Svůj dron představila i přepravní společnost DHL, která jej chce poprvé nasadit v Německu pro doručování zásilek na ostrov Juist.





Nixie - osobní nositelný dron


A co se stane, když spojíme svět dronů a nositelných zařízení (tzv. wearables)? Přeci dron v podobě náramku, a to konkrétně modýlek dronu s kamerou vyvinutý týmem Nixie (viz video).


Idea je prostá. Kolem zápěstí máme omotaného drona, kterého můžeme přímo z ruky vypustit do vzduchu, což je nápad, který vyhrál nedávnou soutěž Intel Make it Wearable. Dle Intelu má Nixie potenciál stát se "příštím velkým nápadem" a zasloužil si první cenu půl milionu dolarů. Pro koho je Nixie určen? Např. pro lezce, kteří se mohou sami nechat natočit na skále poté, co svého drona vyhodí do vzduchu. Může ale samozřejmě sloužit v podstatě komukoliv, kdo chce něco natočit či vyfotit z nezvyklého úhlu a vzhledem k dnešní popularitě selfie není vůbec těžké si představit, že by se něco takového ujalo.





- raný koncept drona Nixie -


Stačí koncept dotáhnout do cíle, kde zatím není, jak uvidíte ve videu. Zatím také ještě nefungují potřebné režimy, které chce tým Nixie zprovoznit. Samozřejmostí je nutnost vrátit se zpět ke svému uživateli a pak se uvažuje také o režimu 'bumerang', v němž dron poodletí, pořídí fotografii a zase se vrátí. Inteligenci by pak měl předvést v režimu 'následuj mě'. Brian Krzanich z Intelu doufá, že Nixie společně s dalšími finálními projekty uvidí už za několik let na trhu.


Parrot Bebop: smartphony i virtuální realita


Ještě do konce tohoto roku se má na trh dostat malý dron Parrot Bebop. Obraz z jeho vestavěné kamery se skutečně širokým 180° úhlem pohledu a rozlišením Full HD budete moci sledovat také v headsetu Oculus Rift, tedy pokud máte doma jeho vývojovou verzi, nebo si později pořídíte ostrou verzi.





Tento cca kilogramový dron nabídne možnost natáčení v rozlišení Full HD a pořizování až 13Mpix fotografií. Rozhraním Wi-Fi se má spojit s telefonem či tabletem, a to prý až na 300 metrů, přičemž přes příslušnou aplikaci jej budeme ovládat i koukat se na živý obraz.





Komu nebude stačit dosah 300 metrů, ten bude moci využít speciální ovladač Skycontroller slibující dosah velmi slušné 2 kilometry, což trumfne i profesionální modely. Bebop Drone by se měl dle čínského Engadget dostat na trh ještě tento měsíc, a to za cenu v přepočtu 500 USD za základní verzi a 900 USD za verzi se Skycontroller. V Evropě prý můžeme očekávat stejné ceny, ale v eurech.


Autonomní Hexo+ z Kickstarteru


Budoucí drony by měly být také alespoň do jisté míry autonomní, čili měly by být schopny samy o sobě splňovat zadané úkoly, rozhodovat se a starat se o své bezpečí i bezpečí jiných. Hexo+, jehož projekt byl již velmi úspěšně zafinancován na Kickstarteru, má být jednou z prvních vlašťovek, přičemž jeho ovládání je dle tvůrců velmi jednoduché. Nejdříve si na telefonu zvolíme, z jakého úhlu a vzdálenosti chceme, aby nás dron zabíral. Ten se tak následně orientuje právě podle pozice uživatele, vlastního GPS a senzorů. Následně jej vypustíme a on se sám přesune do výchozí pozice a je připraven k natáčení a sledování svého cíle rychlostí až 70 km/h po dobu maximálně 15 minut.





To vše nám jako obvykle nejlépe ukáže video, dle nějž můžeme říci, že pokud rádi při sportu využíváte kamery GoPro a podobné, HEXO+ budete chtít nejspíše taky.


Ti, kteří projekt už dříve podpořili, získají svůj HEXO+ za 499 USD a za 699 USD i příslušnou kameru GoPro. Nyní to již dle stránek hexoplus.com vypadá na cenu 1149 USD a začátek prvních dodávek v březnu příštího roku. Zadarmo to tedy není.


Anura: začíná éra dronů pro masy?


Rovněž na Kickstarteru probíhá financování dronu Anura, jenž zájemce o podporu projektu přijde na 175 dolarů, takže jde o výrazně levnější zařízení než HEXO+, ale také ne tak chytré. Jde prostě o miniaturního drona zhruba ve tvaru chytrého telefonu (ale řádně tlustého), kterého budeme moci právě pomocí chytrého telefonu ovládat. Pak je tu ještě kamera a toť zatím vše.


Jak se ale dozvíme z videa, Anura zatím nejen vypadá nehotový, on zatím postrádá i plánované funkce. Mezi ty má patřit automatický vzlet i přistání, návrat domů a sledování telefonu, a tedy i uživatele. Dle toho by mělo jít o jakýsi hybrid malého Nixie a autonomního Hexo+, a to i z hlediska připravenosti pro trh a nejspíše i ceny.





- novější koncept vyrobený na 3D tiskárně a za ním prototyp -


Anura je zatím ve stádiu prototypu, jenž ale už funguje, tedy v tom smyslu, že umí létat. Kromě dodatečných funkcí by se měl objevit i ve zcela novém kabátku s uzavřenými okraji, ale jeho design se skládacími rameny s rotory by měl zůstat nedotčen.
reklama