reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Průmyslový robot se učil od samuraje umění meče

8.6.2015, Libor Pánek, aktualita
Průmyslový robot se učil od samuraje umění meče
Společnost Yaskawa Electric Corporation se rozhodla oslavit sté výročí svého trvání zajímavým duelem mezi vlastním robotem Motoman-MH24 a novodobým samurajem a mistrem Iaidžucu Isao Machiim.
Robotika je seriózní vědecká disciplína, která nám pomáhá v mnoha oblastech života. Například při některých výrobních operacích, při organizaci skladů nebo třeba v lékařství. Díky robotům můžeme mít každý den posekanou zahradu nebo vyčištěnou podlahu. Ale hlavně nám roboti pomáhají zkoumat místa, kde by člověk nepřežil, ať už se jedná o hlubiny oceánu nebo více či méně vzdálená místa vesmíru.

To, že vážné věci lze brát i s jistou mírou nadsázky, předvedla společnost Yaskawa Electric. Tato firma se zabývá výrobou robotů už celé jedno století a jako součást oslav uspořádala soutěž mezi robotem a novodobým samurajem. Postavilo svůj stroj Motoman-MH24 proti známému samuraji Isao Machiimu. Samozřejmě se nejednalo o skutečný boj, ale dovednostní soutěž.

Isao Machii je mistr Iaidžucu a má na svém kontě řadu zajímavých rekordů, jako je přeseknutí vystřelené 6mm airsoftové kuličky v letu, tisíc nejrychlejších seků mečem nebo rozseknutí tenisového míčku, který letěl rychlostí 708 km/h.

Naučit se Iaidžucu, což je umění rychlého tasení meče, trvá dlouhé roky, kdy musíte trénovat nejen své tělo, ale i mysl a ducha. Potom, díky koncentraci mysli a dokonalému ovládnutí meče, jste schopni sekat s neuvěřitelnou přesností a rychlostí.

Napřed museli inženýři z Yaskawa Electric analyzovat pohyby Isaa Machiiho a naprogramovat svého robota, aby tyto pohyby co nejpřesněji napodobil. Dovednostní soutěž pak zahrnovala zvládnutí několika různých seků s maximální precizností. Tamešigiri, což je zkouška seku, probíhalo na tradičních rákosových rohožích. První sek Kesa Giri neboli diagonální sek shora patří sice ke složitým sekům, ale je nejčastěji používaným. Další dva Gjaku Kesa Giri neboli diagonální sek zdola nahoru a Joko Giri čili sek horizontální pak patří k těm nejsložitějším. Udržet celou dráhu seku ostří ve správné poloze je pro přeseknutí to nejdůležitější. Jakákoliv odchylka je okamžitě poznat na způsobu proseknutí rákosové rohože.

Robot Motoman dokázal všechny seky napodobit a provést s dokonalou přesností. A co víc při posledním klání, kdy bylo cílem provést tisíc seků, se narozdíl od Isaa Machiiho ani nezapotil. Video z klání si můžete prohlédnout níže.



Dokonalost robotů, jejich rychlost, přesnost i pohyblivost ve všech třech osách je sice úžasná, ale to neznamená, že není dále co zlepšovat. Navíc stále za naprogramováním celého stroje, které mu dává jeho schopnosti, stojí pořád člověk.

Zdroj: Engadget

reklama