reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dune Case: chcete PC se vzhledem Mac Pro?

9.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Dune Case: chcete PC se vzhledem Mac Pro?
Na Kickstarteru se o naše peníze uchází projekt s počítačovou skříní Dune Case, která velice připomíná moderní verzi počítače Mac Pro v podobě tlusté trubky. Autoři potřebují 130 tisíc dolarů na to, aby ji dostali na trh.
Apple Mac Pro v moderní podobě byly představeny již v roce 2013 a jde o kompaktní počítače v trubkovité skříni, v níž je natěsno poskládán potřebný hardware. Apple využívá chladicí prvky umístěné uprostřed těla počítače, které obklopuje trojúhelník komponent: až dvě grafické karty a deska s procesorem. Takové provedení si Apple může snadno dovolit, když prodává hotové počítače s vybraným hardwarem jako celé řešení, ovšem v případě Dune Case půjde o něco jiného. Tam se musí počítat s tím, že se budou moci využít různé běžně dostupné komponenty, i když je jasné, že tu budou jistá omezení, se kterými se u klasické skříně typu Middle Tower nesetkáme.





Už na první pohled je ale jasně vidět, kde se tvůrci Dune Case inspirovali, neboť tvar skříně a umístění zadních portů je velice podobné. Průměr kruhové základny je 215 mm a výška 260 mm (hmotnost 2,6 kg) a většina vnějšího pláště má být vyrobena z hliníku, který může být černý nebo zlatavý.





Co se týče vnitřního uspořádání komponent, pak Dune Case je rozdělena na tři části interiéru rozdělené vertikálními přepážkami, což je logické, neboť pro chlazení všech se využije velký 140mm ventilátor umístěný nahoře za velkou mřížkou. Do hlavní, tedy největší části, se vejde základní deska formátu Mini ITX, která má na jedné straně prostor pro grafickou kartu. Ta může mít plnou výšku a zabrat dva sloty, ale délka je omezena na 185 mm a také se připojuje ne přímo do slotu desky, ale přes adaptér. Grafická karta tak má vlastní komůrku a ta třetí je vyhrazena pro dva 2,5" disky či SSD.





Zcela vespod máme prostor pro malý zdroj formátu SFX a pak je tu ještě otázka, jakým způsobem k desce a grafice zapojíme všechny porty na panelu, kde se nachází dva audio konektory, čtyři USB 3.0, dva HDMI/DisplayPort 1.2, Ethernet, vypínač a napájecí konektor. Za nimi je speciální PCB, na něž jsou napojeny kabely, jež pak vedou k potřebným místům, tedy ke zdroji, základní desce a grafické kartě.





Pak jsme ještě neřešili procesorový chladič. Na velké věžovité pochopitelně můžeme zapomenout a spolehnout se budeme muset na nízkoprofilové, nebo si prostě ponechat originální BOXovaný. Otázka ale je, zda bude tento projekt vůbec úspěšně financován, tedy alespoň na Kickstarteru. Zbývá už jen týden a vybraná částka sotva překročila polovinu té cílové.

Zdroj: Kickstarter
reklama