reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvojnásobný Maxwell v dohledu, NVIDIA asi předhoní AMD

28.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Dvojnásobný Maxwell v dohledu, NVIDIA asi předhoní AMD
NVIDIA ohlásila, že minulý týden se v New Yorku konalo setkání s neuvedenými účastníky, na němž byla představena dvoučipová GeForce. Není přitom pochyb o tom, o jakou grafickou kartu se jedná.
NVIDIA si evidentně chystá svou dosud nejrychlejší grafickou kartu, která nabídne výkon dvou grafických čipů GM200. Tuto kartu již dala do oběhu, ale zatím se k ní dostali jen pečlivě vybraní lidé, kteří si ji mohou vyzkoušet a doufejme i přijít s recenzemi. Dostali ji na tajném setkání, které proběhlo minulý týden v New Yorku.





Testování těchto karet nemůže zabrat déle než několik dní, a tak můžeme očekávat, že ihned po oficiálním ohlášení nové karty budou k dispozici recenze na těch největších hardwarových webech typu Tom's Hardware či Anandtech.





Po představení karet GeForce GTX 980 a GTX 970 s čipy GM204 v minulém roce se přitom očekávalo, že NVIDIA představí kartu se dvěma stejnými čipy, ovšem ta nikdy nepřišla na trh a už ani nepřijde, protože místo ní nastoupí dva čipy GM200 využívané kartami GTX TITAN X a GTX 980 Ti. Otázka je, zda tyto dva čipy budou mít plný počet 3072 CUDA jader nebo menší.

Základním předpokladem přitom je, aby využité čipy byly pokud možno co nejkvalitnější a vzhledem k tomu, že TITAN X je s námi již půl roku, NVIDIA měla dost času na to, aby si ty nejlepší kousky nechala. Taková GPU přitom potřebuje, aby mohly vytvořit kartu s co nejvyšším výkonem, čili takovou, která dostupnou energii využije co nejefektivněji. Starší dvoučipová TITAN Z přitom může využít až 375 W, ale nemá ani zdaleka výkon dvou karet TITAN Black, její cena byla trojnásobná a z konkurenčního tábora na ní útočila daleko levnější AMD Radeon R9 295X2. Doufejme tedy, že nová dvoučipovka od NVIDIE na tom bude lépe. Každopádně je téměř jisté, že NVIDIA dostane na trh dvoučipový model aktuální generace dříve než AMD, ale to ostatně není divu, když 2. generace Maxwell je na trhu již rok, zatímco Radeony 300 byly představeny teprve na začátku letošních prázdnin.

Zdroj: wccftech
reklama