reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvounohý robot BALLU nikdy nespadne

21.11.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Dvounohý robot BALLU nikdy nespadne
Ne každý robot musí připomínat člověka nebo být podobný zvířeti. BALLU je velmi nevšední bipední robot, který nikdy nespadne, protože jeho tělo tvoří heliové balóny. Může tak chodit například i po vodě.
V robotice se někdy objevují i velmi netradiční řešení problémů. U bipedních robotů vědci často potřebují přijít na způsob, jak roboty přimět, aby padali co nejméně. Skupina výzkumníků z RoMeLa spadající pod Kalifornskou univerzitu v Los Angeles přišla s dvounohým robotem, který podle jejich slov nikdy nespadne. Robot dostal pojmenování BALLU a byl prezentován tvůrci Sepehrem Ghassemi a Dennisem Hongem na Mezinárodní konferenci o robotice a automatizaci IEEE.

Jedná se o robota, který svým vzezřením trochu napodobuje lidskou postavu, protože se také musí zvládnout udržet jen na dvou končetinách a je podobně vysoký. Už na první pohled je ale zřejmé, že robotovo tělo je poněkud netradiční. Vědci se totiž rozhodli jít na to jiným způsobem a robotův trup je tvořen balóny naplněnými heliem. Horní část těla zároveň není lehčí než vzduch, takže neodlétne do vzduchu, ale je nutné, aby měla nějakou podporu.


Trup robota vyrobený z balónů podpírají dvě velmi tenké nohy. "Roboti jsou často spojováni s tím, že to musí být těžké, mechanické a kovové stroje. Ve skutečnosti je převážná část současných bipedních robotů nebezpečná, nestabilní, složitá, drahá a pomalá. Rizika nebezpečí a neefektivnost brání jejich širšímu využívání a interakci s lidmi," prohlásila skupina vědců, která stojí za stvořením lehkého robota BALLU.

Všechny elektronické komponenty jsou součástí pouze robotových nohou. I když jsou končetiny velmi tenké, představují většinu hmotnosti celého robota, ten je celkově velmi lehký. Nohy mohou být tak tenké právě díky tomu, že na sobě nemusí nést skoro žádnou hmotnost, každá má jen jeden kloub. Netradiční robot BALLU zvládne pohyb dopředu i dozadu, kroky do stran, otočky, dokonce i výskoky. BALLU se nezalekne ani chůze po laně a je možné ho vidět i při procházení se po vodní hladině.

Je zřejmé, že takovýto robot se nemůže ani v nejmenším vyrovnat propracovanému humanoidovi jménem Atlas od Boston Dynamics. Tento extrémně bezpečný a levný robot by však měl podle tvůrců najít své uplatnění jako chodící informační zařízení. Jestli se však tento nápad ujme, je zatím otázkou, protože robot je teprve v počáteční fázi vývoje. Tým výzkumníků má v plánu dál pracovat na čtyřnohé verzi robota či na verzi, která unese i nějaký náklad.

Zdroj: techxplore.com

reklama