reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Edge zatím jenom paběrkuje, prohlížečům stále dominuje Chrome

7.10.2015, Michal Hala, aktualita
Edge zatím jenom paběrkuje, prohlížečům stále dominuje Chrome
Microsoft věnoval nemalé úsilí vytvoření nového prohlížeče Edge a má s ním nemalé ambice. Ale podle údajů společnosti Quantcast se mu zatím nepodařilo získat zajímavý tržní podíl a spíše jen paběrkuje na okraji zájmu uživatelů.
Microsoft vytvořil Edge, respektive jeho jádro EdgeHTML důkladným osekáním jádra Trident z Internet Exploreru. Obětoval zpětnou kompatibilitu, vše staré hodil přes palubu a získal tak nové, velmi rychlé jádro. Jenže prohlížeč jako takový je stále jaksi v rozpracovaném stavu a zatím mnoho nových uživatelů k sobě nepřitáhl. V porovnání se zavedenou konkurencí (Chrome, Firefox) působí stále jako chudý příbuzný.

Potvrzují to data společnosti Quantcast, která udávají podíl Edge mezi prohlížeči někde pod pěti procenty (viz první graf níže). Chrome, který Microsoftu leží nejvíc v žaludku, přitom má 65-70 %. Dokonce i starší bráška Edge Internet Explorer se drží zhruba kolem dvaceti procent. A Firefox se pohybuje nad patnácti procenty. Takže oslnivý nástup nového prohlížeče se nekonal.

Lepší skóre zaznamenává Edge v rámci platformy Windows 10 (viz druhý graf), na kterou je ostatně vázaný. Takže je možná relevantnější analyzovat jeho nástup jen v rámci segmentu desítek. Ale ani tady to není žádná sláva. Edge v červenci rychle nastoupil, ale pak jeho podíl klesl a ustálil se nad deseti procenty. Firefox se drží na patnácti a Chrome kolem sedmdesáti procent. Microsoft může utěšovat snad jen to, že v tomhle segmentu Edge výrazně překonává svého předchůdce (tj. IE).








Čím je malý tržní podíl Edge způsoben a co bude dál? Předně, nový prohlížeč je stále spíš polotovar než hotový produkt. Myslím, že si Microsoft vydáním takto minimální verze skutečně moc nepomohl. Ale jak budou Windows 10 postupně dostávat aktualizace, bude nové funkce postupně snad dostávat i Edge. A mohla by mu hodně pomoct třeba očekávaná podpora rozšíření.

Pokud Microsoft přidá opravdu potřebné a zajímavé funkce, dost možná Edge časem zaujme další a další uživatele. Zatím rozhodně má za Chromem a Firefoxem co dohánět. Také je pravda, že počítačů s Windows 10 je zatím jen 110 miliónů. A jelikož je Edge vázán na desítky, řada uživatelů starších verzí Windows nemá možnost s ním přijít do kontaktu. Jakmile budou průběžně upgradovat, existuje šance, že podíl Edge půjde nahoru.

Ale Microsoft na něm musí každopádně ještě hodně zapracovat. Zatím je to spíš sice hodně rychlá, ale pořád jen hračka. K seriózni práci toho celkem dost chybí.

Zdroj: BetaNews, Neowin
reklama