reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Edward Snowden tvrdí, že FBI může hacknout teroristův iPhone

9.3.2016, Milan Šurkala, aktualita
Edward Snowden tvrdí, že FBI může hacknout teroristův iPhone
Kauza FBI a společnosti Apple pokračuje. FBI chce po Applu, aby odemknul iPhone jednoho z teroristů, Apple toto odmítá. Edward Snowden se pak vyjádřil, že jde spíše o hru o precedens, neboť odemčení telefonu by pro ni měla být hračka.
Poslední dobou má Apple hodně "veselo". Během dvou týdnů by měl podle neoficiálních informací představit 4" iPhone SE a 9,7" iPad Pro, ale také je tu mnohem méně příjemná záležitost v podobě sporu s FBI. Jeden z teroristů, kteří počátkem minulého prosince zavraždili 14 lidí v Kalifornii, vlastnil iPhone 5C a FBI nyní po Applu chce jeho odemčení. Telefon se ale po 10 neúspěšných pokusech sám smaže, takže FBI "potřebuje" zajistit, aby se tak nestalo.

Edward Snowden

Edward Snowden - Laura Poitras / Praxis Films [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], Wikimedia Commons

Podle Edwarda Snowdena ale nejde o samotný telefon, ale spíše o precedens, který by tímto mohl vzniknout a být použit v jiných sporech (případně by to mohlo vést k zavedení zadních vrátek do aplikací ze zákona). Tvrdí totiž, že odemčení telefonu je v silách FBI a nejde o až tak moc zapeklitý problém, aby kvůli tomu dělala takové "haló". Dle Snowdena by mělo stačit vytvořit kopii obsahu NAND paměti s daty a klíči k těmto datům, jenž jsou uloženy v tzv. Effaceable Storage. Pak už se mohou zkoušet jen tyto zálohy a snažit se prolomit heslo na nich. Pokud by došlo k vymazání obsahu, ten by se obnovil ze zálohované paměti a mohlo by se pokračovat dále.

Zdroj: aclu.org, techradar.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama