reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO ColorEdge CG3145: prominentní zobrazovadlo

18.4.2017, Jan Vítek, aktualita
EIZO ColorEdge CG3145: prominentní zobrazovadlo
EIZO si připravilo nový 31,5" monitor ColorEdge PROMINENCE CG3145, který má velice zajímavé specifikace. Dočteme se o podporovaném rozlišení 4K, a to opravdovém DCI-4K a dále tu je dokonce typický kontrast 1.000.000:1.
Přiznám se, že titulek je trošku zavádějící, neboť Prominence zde nemá znamenat význačnost či důležitost, ale protuberanci, čili jasný výron plazmatu z povrchu Slunce. Nicméně dvojznačnost tohoto slova také přijde vhod, a EIZO si jej tak vybralo i proto, že ColorEdge PROMINENCE CG3145 dokáže zobrazit velice jasné barvy s neuvěřitelným typickým kontrastem milion ku jedné. Jas přitom dosahuje hodnoty 1000 cd/m2 potřebné na to, abychom mohli mluvit o opravdovém HDR panelu, a to vše na panelu IPS s úhlopříčkou 31,5" a rozlišením DCI-4K, čili 4096 x 2160.





Tento monitor navíc nemá trpět dětskými nemocemi jiných technologií pro zajištění HDR, které se dnes využívají. Jde o ABL (Auto Brightness Limiter) a Local Dimming. První dle potřeby omezuje maximální jas, ale to má za důsledek bledé barvy a druhá zase dokáže v různých částech obrazu nastavit rozdílný jas, ale tyto části se pochopitelně nemusí překrývat se zobrazovanými objekty, pro něž má platit různý jas, což způsobuje halo efekt, který je na profesionálním monitoru naprosto nežádoucí.

EIZO zde využívá dvě gamma křivky pro HDR video, a to HLG (hybrid log-gamma) a PQ (perceptual quantization). První je vhodná pro živé televizní vysílání a druhá se má přibližovat k lidskému zraku, co se týče barev a vnímání světla, takže se hodí především pro filmy. Tyto křivky budou nově k dispozici také pro další monitory EIZO série CG, a to konkrétně CG318-4K, CG248-4K, CG277 a CG247X.

Dále se dozvíme, že monitor můžeme krmit buď přes HDMI vstup kompatibiln s 10bit 4:2:2 při 50/60 snímcích za sekundu, přičemž DisplayPort zvládne 10bit 4:4:4 pro stejné snímkovací frekvenci. Panel dokáže z 98 % pokrýt barevný prostor DCI-P3 a jde o 10bitový typ s 24bitovou tabulkou LUT.

Zatím se o tomto modelu dozvíme vše, neboť i produktové stránky (viz zdroj) zatím neobsahují plné specifikace. EIZO jej bude prezentovat společně s dalšími HDR modely v Las Vegas na NAB Show ke konci tohoto měsíce.

Zdroj: EIZO
reklama