reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elektronická evidence tržeb (EET): jak na to?

13.9.2016, Milan Šurkala, článek
Elektronická evidence tržeb (EET): jak na to?
EET neboli Elektronická evidence tržeb, která je strašákem pro stovky tisíc českých podnikatelů, je už za dveřmi. Podívejte se s námi na to, co nás vlastně čeká, co k tomu bude potřeba a jak vše technicky vlastně vyřešit.
Co říci k celému EET a technickému řešení závěrem? Jednoznačně je dobře, že podnikatelé mají velkou volnost v tom, jak k celému EET přistoupit a nejsou tlačeni k nesmyslně drahým řešením, která nepotřebují. Každý si může vybrat to, co potřebuje. Navíc si lze odečíst 5000Kč náklady, takže pro mnohé bude zavedení EET poměrně levné. Na druhou stranu tato volnost zavádí velkou nejistotu a zmatky v tom, jak vše vlastně vyřešit a zda bude požadované řešení stačit nebo ne.


EET závěr


Je zde ale spousta cest, jak minimalizovat náklady. Dávejte si pozor na to, zda je nabízený software k dispozici za měsíční paušál, nebo jde o jednorázový poplatek. Kvůli tomuto se pak celkové náklady mohou dost lišit. Na druhou stranu, při ročních výdělcích jde i tak o minoritní částky. Výhodou paušálu je obvykle to, že je zajištěna trvalá podpora a nové verze, naopak jednorázové poplatky vycházejí levněji, ale větší updaty samotné aplikace mohou stát peníze. Dobré programy by ale neměly vyžadovat platby za úpravu funkčnosti programů, které budou vycházet z případné změny legislativy a prakticky vždy platíte za moduly (funkce navíc).

Z toho vychází i náklady na zavedení EET. V případě mnoha moderních zařízení je to jen záležitostí updatu softwaru a není potřeba řešit nějaké dramatické náklady (v podstatě jen novou verzi programu a internetové připojení). Každopádně nyní už je možné žádat o certifikáty, takže si pospěšte, ať to neřešíte na poslední chvíli. Certifikáty jsou zdarma a podnikatel může zažádat o větší počet podle toho, jak to bude vyhovovat jeho potřebám.

Po vzoru jiných zemí nás čeká také účtenková loterie, která má zákazníky motivovat k přebírání účtenek a jejich kontrole. Forma loterie ale zatím není známa, stejně jako několik dalších detailů ohledně EET.


Počítač X-POS S s dotykovým monitorem a tiskárnou zapůjčila síť prodejců X-POS.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama