reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk představil humanoidní roboty Tesla, mají nám sloužit

20.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Elon Musk představil humanoidní roboty Tesla, mají nám sloužit
Je třeba nabrousit ostrovtip, Elon Musk totiž představil humanoidní roboty Tesla Bot, kteří jsou tvořeni za účelem sloužit lidstvu a zcela jistě ne rozdupávat naše lebky na apokalyptickém bojišti. Co zvládnou? 
Společnost Boston Dynamics zrovna včera ukázala, jak její humanoidní roboti Atlas dokáží s grácií (víceméně) zdolávat opičí dráhu, a to lépe než mnozí lidé. 
 
 
Nyní ale přichází na řadu společnost Tesla, jejíž humanoidní roboti Tesla Bot už na rozdíl od neforemných Atlasů vypadají jako vystřižení ze sci-fi snímku a oplývají ladným tělem, jehož hlava rozhodně nevypadá jako legrační kostka ledu a tříselný nástavec aby jeden pohledal. 
 
 
Ovšem Tesla Bot je zatím spíše jen vize budoucnosti vysoká cca 173 cm a těžká 57 kg, přičemž s takovými proporcemi bude moci nosit maximálně 20 kg, což sice nestačí ani na malý pytel cementu, ale třeba se najde i jiná práce. Na natažených rukách to bude maximálně kolem 5 kg a s pomocí nohou (deadlift) má ze země zvednout až 57 kg. 
 
 
Tesla Bot se bude s využitím některých ze 40 motorů či pohybových aparátů chodit rychlostí až 8 km/h. Uloženo jich má 12 v pažích, 2 v krku, 2 v trupu, 12 v rukou a 12 v nohou. Z čeho je ale Tesla Bot vyroben? to se nedozvíme, ale má jít o lehké materiály (uhlíková kostra?) s evidentně flexibilním povrchem. Co se týče hlavy, ta nebude jen černá a prázdná. Na svém displeji bude ukazovat "důležité informace", což je v podstatě standard.
 
 
Elon Musk uvádí, že Tesla Bot bude určen k vykonávání prací, které jsou pro lidi příliš nebezpečné či repetitivní a nudné. Dle Muska tak bude fyzická práce pro lidi budoucnosti jen volba a ne nutnost. Budeme ji moci vykonávat, pokud budeme chtít. 
 
 
Musk samozřejmě také poznamenal, že jeho roboti mají být přátelští a pokud by se snad přece jen vzbouřili, budeme jim moci snadno utéct, anebo je přemoci. Ostatně Muskovy firmy se v roce 2018 zavázaly, že nebudou vyvíjet robotické technologie, jež by mohly sloužit k útokům na lidi. V tom je dle Muska zaneseno také morální pravidlo, které říká, že bychom neměli tvořit stroje, jež budou moci činit život ovlivňující či ohrožující rozhodnutí, za něž v důsledku ani nemusí být žádný člověk zodpovědný. Tomu tak budou odpovídat i schopnosti robotů Tesla z hlediska rychlosti či schopnosti nosit náklad. 
 
Jak ovšem bylo řečeno, projekt Tesla Botů je aktuálně ve fázi konceptu, přičemž v příštím roce má dorazit první fungující prototyp.  
 


reklama