reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Energy Dome vybralo 11 mil. USD na dostavění "CO2 baterie" na Sardinii

4.12.2021, Milan Šurkala, aktualita
Energy Dome vybralo 11 mil. USD na dostavění "CO2 baterie" na Sardinii
Většina obnovitelných zdrojů energie vyžaduje kvůli své nestálosti úložiště energie. Vedle lithiových a jiných podobných akumulátorů existují desítky jiných možností. Mezi nimi i ukládání do stlačeného CO2.
Tlak na obnovitelné zdroje energie s sebou nese také zvýšené požadavky na dočasné úložiště energie. Některé z nich (především vítr a slunce) jsou totiž značně nestálé a je potřeba ukládat nevyužité nadbytky, které se hodí, když elektrárny naopak nestíhají poptávku. Nejen lithiové akumulátory jsou ale řešením. Různých řešení jsou snad desítky a mezi nimi nezřídka figuruje i ukládání do stlačeného plynu. V případě italské společnosti Energy Dome, která byla založena v roce 2019, je elektřina ukládána do CO2. Přesněji řečeno, využívá se stlačení a kondenzace CO2.
 
Energy Dome
 
Firma získala v investičním kole 11 mil. USD, které využije k dokončení ukázkové "CO2 baterie", má tedy jen zlomkový výkon proti těm, které by měly být nasazeny komerčně. Ta je v Sardinii v Itálii a je už těsně před dokončením, spuštěna má být totiž už v prvním čtvrtletí roku 2022. V tomto případě nabídne max. výkon 2,5 MW a uloží 4 MWh energie. Společnost ale podepsala také memorandum o porozumění s firmou A2A přes společnost 360 Capital, které by mělo vyústit v první komerční verzi tohoto projektu se 100 MWh (výkon nebyl zveřejněn, ale dá se očekávat asi 60-65 MW). Systém má nabízet značnou modularitu.
 
 
CO2 baterie funguje na tom principu, že obsahuje velkou nádrž s plynným CO2. Když je elektřiny nadbytek, ta se použije pro pohon kompresoru, který z nádrže odčerpá CO2 a stlačí ho. Vzniklé teplo je uloženo v jednotkách TES (Thermal Energy Storage), CO2 je zkapalněno a uloženo při teplotě okolí. Když je naopak elektřiny nedostatek, CO2 se nechá vypařovat do systému, využije se uložené teplo z TES, vzniklý plyn pohání turbínu a vrátí se zpět do velké nádrže. Pochopitelně jde o ztrátový proces a tzv. roundtrip efektivita je 75-80 %. Výhodou systému by ale měla být vysoká životnost okolo 25 let, při které se v průběhu času nemá snižovat výkon a množství uložené energie jako u lithiových akumulátorů. Cena ukládání by proti akumulátorům měla být poloviční.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama