reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enermax Twister Pressure: výkonné ventilátory s výdrží

11.2.2014, Jan Vítek, aktualita
Enermax Twister Pressure: výkonné ventilátory s výdrží
Společnost Enermax zařazuje do své nabídky novou řadu 120mm ventilátorů Twister Pressure, které slibují výsoký výkon i s ohledem na statický tlak a také ložiska s dlouhou výdrží. Podívejme se na jejich nabídku.
Ventilátory Enermax Twister Pressure využívají vylepšená ložiska Twister Bearing druhé generace, která oproti první slibují o 60 tisíc hodin delší výdrž, a to konkrétně 160 tisíc hodin.





Z ložisek zmizela ocelová kulička, která zde byla jako prostředník mezi rotorem a hřídelí a byla nahrazena vypouklou kontaktní plochou, která je nyní na opačné straně, než byla kulička. Kolem kuličky se časem hromadily nečistoty, které narušily její povrch a nakonec se objevila koroze, takže na otáčkách přes 3000 RPM nemohla původní ložiska dosáhnout udávané životnosti. Enermax tvrdí, že nová ložiska jsou daleko více odolná proti prachu a stejně jako u starších ventilátorů můžeme i nové snadno rozebrat a vyčistit. Stačí vycvaknout rotor s lopatkami.





Ventilátory Twister Pressure mají vydržet pracovat i v 85 °C okolní teplota a jsou vybaveny devíti lopatkami, což jim dle výrobce umožní dosáhnout při 1200 RPM statického tlaku 1,709 mm vodního sloupce. Takového výkonu dokáže dosud nejvýkonnější model od Enermaxu, Cluster Advance, potřebuje k dosažení srovnatelné hodnoty otáčky 1500 RPM. Při porovnání se známým ventilátorem Noctua NF-P12 má Twister Pressure, alespoň dle specifikací, také navrch, protože P12 dosahuje na 1300 RPM statického tlaku 1,68 mm. Nové Enermaxy se tak budou hodit především pro chlazení radiátorů a všude tam, kde mají překonat silný odpor.





Nakonec můžeme zmínit funkci APS (Adjustable Peak Speed), jež umožní řídit otáčky ve třech krocích - Ultra Silent Mode (500 – 1,200 RPM), Silent Mode (500 – 1,500 RPM) a Performance Mode (500 – 1,800 RPM). Jinak může pro řízení otáček posloužit i klasické PWM.

Doporučená cena 120mm Twister Pressure (UCTP12P) je 11,90 euro s daní (cca 330 Kč).

Zdroj: TZ Enermax
reklama