reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EPYC Rome se 64 jádry na 2,2 GHz v prvních testech

1.4.2019, Jan Vítek, aktualita
EPYC Rome se 64 jádry na 2,2 GHz v prvních testech
AMD chce už v dohledné době vypustit na trh procesory EPYC generace Rome, což znamená, že bude mít 64jádrové serverové procesory vhodné i pro starší platformy. Ty nyní už procházejí testy s veřejně dostupnými databázemi.
Procesory EPYC Rome nám mohou leccos prozradit o tom, co nabídnou i nové procesory Ryzen 3. generace, neboť lze očekávat, že budou založeny na stejných 7nm čipletech s osmi jádry. O tomto tématu se ale z nových testů moc nedozvíme.
 
 
Můžeme se ale podívat na to, že se v databázi SiSoftu už objevil procesor ZS1406E2VJUG5_22/14_N, který představuje raný vzorek, čili v žádném případě už hotový model s finálními specifikacemi. To je ostatně vidět na tom, že z jeho označení vyčteme základní takt pouze 1,4 GHz a turbo 2,2 GHz, přičemž v testech byl průměrný takt právě 2,2 GHz, takže nebyl problém se držet maxima. Vzpomenout můžeme také na vzorek EPYC Rome z minulého roku, který měl ještě takt 1,4 až 2 GHz a už tehdy nám potvrdil, že bude mít 16 MB L3 cache na jeden CCX.
 
- klikněte pro zvětšení -  
 
Sandra už má ve své databázi více záznamů procesorů Rome a většina z nich má označení začínající písmenem Z, což znamená zkušební vzorky, které by se měly už velice blížit tomu, co dorazí na trh. Budeme ale předpokládat, že výsledné frekvence budou mnohem vyšší. Samotné výsledky tak zatím ani nejsou moc zajímavé.
 
ZS1406E2VJUG5_22/14_N byl testován na dvoupaticovém serveru Dell PowerEdge R7515 a z označení se vedle taktu opět dozvíme, že tu máme procesor se 64x 512 kB L2 cache a celkem 256 MB L3 cache. Dosud nejlepší model EPYC 7601 se 32 jádry přitom pracuje na taktech 2,2 až 3,2 GHz, takže právě proto lze očekávat, že Rome se na 1,4 až 2,2 GHz opravdu nezastaví. Ostatně i ten nejslabší 32jádrový EPYC měl maximální takt alespoň 3 GHz a all-core boost (max. takt všech zatížených jader) pak 2,6 GHz v případě dvoupaticových modelů. 
 
Nové procesory EPYC už budou mít také výhodu architektury Zen 2, od níž očekáváme asi o 14 % vyšší IPC, či spíše ještě lepší, když budeme srovnávat se Zen a ne Zen+. To by vyrovnalo jistou ztrátu taktu, ale 2,2GHz turbo by i tak bylo opravdu velice málo. 
 
Lisa Su se už ostatně pochlubila, že jeden její EPYC Rome v ray tracingu překonal dva Xeony Platinum 8180, a to jsou sice 28jádrové modely, ale s takty 2,5/3,2/3,8 GHz (základ, all-core, max). Uvidíme tak, co osm čipletů a jeden I/O čip pod společnou "kapotou" umožní. Vodítkem by mohl být údaj o TDP, ale to se zatím nedozvíme a vyhlížet proto můžeme konec května v Tchaj-pej. 
 


reklama