reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Eric Schmidt: Google je bezpečnější díky odhalení dokumentů NSA

16.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Eric Schmidt: Google je bezpečnější díky odhalení dokumentů NSA
Předseda společnosti Google, Eric Schmidt, komentoval aktivity americké organizace National Security Agency (NSA) odhalené Edwardem Snowdenem. I díky němu jsou dnes služby firmy Google bezpečnější.
Edward Snowden, dnes bývalý pracovník amerických tajných služeb, se již před časem rozhodl zveřejnit řadu tajných dokumentů, jež odhalily také fakt, že interní síť Googlu byla napadena americkou organizací NSA. To znamenalo, že veškerá data, která prošla skrz servery firmy Google, mohla NSA sledovat. Firmu Google to pochopitelně nenechalo v klidu a dle vlastních slov značně zapracovala na vylepšení svého zabezpečení, takže již po pár měsících mohl Google oznámit, že začal šifrovat, takže i když se někomu podaří síť napadnout, získá jen zašifrovaná data.





Eric Schmidt se na nedávné konferenci opět vyjádřil k celému problému. Připomněl, že kvůli zmíněným odhalením mají americké firmy ve světě ztíženou pozici, protože cizí společnosti jim už nechtějí svěřovat svá data. Kvůli tomu začaly ve světě stále častěji vznikat datová centra, která jsou tak mimo jurisdikci Spojených států. Nicméně Schmidt podotkl, že díky provedeným vylepšením v zabezpečení je cloud firmy Google v současnosti nejbezpečnějším místem pro ukládání dat, ale od předsedy firmy Google ani nemůžeme čekat jiná slova.

Je tedy pravda, že se zabezpečení googlovského cloudu zlepšilo, ale před Snowdenovými odhaleními Google také věřil, že má své servery dobře zabezpečeny. V té době ale také Google možná nepředpokládal, že jeho síť napadne jeho vlastní vláda a její agentura, i když to možná bylo dle některých poněkud naivní.

Schmidt také uvedl, že priority firmy Google jsou z hlediska zabezpečení stejné jako priority jejích zákazníků. Záměrem firmy je prý vytvářet věci ku prospěchu zákazníků, do čehož patří i ochrana před ilegálními snahami vlády o přístupu k jejich datům. Dále se zmínil i o tolik diskutovaných zadních vrátkách a v podstatě řekl, že jejich zřízení i s dobrým záměrem znamená, že mohou být zneužita v podstatě kýmkoliv. Jinými slovy, zadní vrátka jsou špatná.

Je třeba také připomenout, že Google na novém systému Android 5.0 zprovoznil šifrování dat jako výchozí funkci (a podobně k věci přistupuje i Apple u iOS 8), což se pochopitelně autoritám příliš nelíbí. Ty se snaží veřejnost přesvědčit, že pokud toto firmám Google a Apple projde, pak "záporňáci vyhráli". Argumentem je pochopitelně to, že bezpečnostní agentury nebudou moci tak dobře sledovat aktivity teroristů a jiných zločinců. Máme tu tedy obvyklý souboj mezi svobodami občana a pravomocemi vlády.

Google ovšem ještě zdaleka není hotov. Již dříve v tomto roce ohlásil, že přijde s rozšířením pro Gmail, které bude šifrovat mailovou korespondenci, ale od té doby jsme se nic nového nedozvěděli. Něco podobného by mělo potkat i Google Hangouts.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama