reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ESL změní pravidla, prý dopují už i profi hráči

21.7.2015, Jan Vítek, aktualita
ESL změní pravidla, prý dopují už i profi hráči
V minulém týdnu se profesionální hráč Kory “Semphis” Friesen, ohradil proti tomu, že řada jeho kolegů bere před turnaji lék Adderall. Ten jim má pomoci k lepším výkonům, takže se dá jeho braní označit za doping. Jak reaguje komunita a ESL?
Kory “Semphis” Friesen je členem týmu Nihilum a profesionální hráč, který se specializuje na CounterStrike: Global Offensive. Dle jeho informací řada dalších hráčů na profesionální scéně bere Adderall, což je lék na předpis, který byl dříve znám jako Obetrol. Jde o látku spadající mezi amfetaminy a jako taková zvyšuje mentální aktivitu a bdělost, což je přesně to, co takový hráč síťové akční hry potřebuje.





Friesen vyvolal v celé eSports komunitě velkou vlnu zájmu a různých reakcí a na celou věc už reagovala také organizace Electronic Sports League (ESL), která ohlásila, že se budou měnit pravidla. ESL se v těchto dnech radí s příslušnými úřady a v těch příštích se chystá ohlásit, jaké budou její další kroky. Nyní tak ještě není jasné, jaké budou, ale logicky půjde o změnu v pravidlech, která by měla používání povzdbudivých látek zakázat. Součástí herních turnajů by se tedy stalo i testování na zakázané látky.

Co se týče reakce ESL na obvinění, které Friesen vznesl, pak ta nejspíše zpětně zkoumat nebude. Organizace poukázala na to, že Friesen je bývalým členem skupiny Cloud9, z níž musel odejít kvůli slabým výkonům, takže pochybuje o jeho objektivitě. On sám nemá žádné nezvratné důkazy o tom, že by hráči Adderall na akcích ESL opravdu užívali, takže organizace bude postupovat opatrně. Nicméně také uvedla, že elektronické sporty potřebují v tomto ohledu svou politiku, zavedené postupy a vůbec celý systém, který by případně zajistil i možnost odvolání a přezkoumání sporných případů. Je tak zřejmé, že se tímto krokem eSporty opět posunou blíže ke světu ostatních sportů.

Zdroj: KitGuru
reklama