reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ethereum 2.0 přichází, blíží se i konec jeho klasické těžby

1.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Ethereum 2.0 přichází, blíží se i konec jeho klasické těžby
Ethereum 2.0 a rovněž Ethereum Improvement Proposal #1559 (nebo zkráceně EIP-1559) je katastrofa řítící se na těžaře této kryptoměny, kteří by ji přirozeně chtěli zcela zablokovat, což se ovšem asi nestane. 
Nové návrhy počítají jednak se zavedením statického modelu, což jednoduše znamená nižší výdělek pro těžaře. Aktuálně se blockchain Etherea sestavuje jako v mnoha jiných případech (včetně Bitcoinu) tak, že těžaři si logicky vybírají transakce s nejvyššími nastavenými poplatky a tvoří z nich bloky s neměnnou velikostí. Pro transakci samotnou to znamená, že bude rychle zpracována a pro těžaře z toho plyne zase vysoká odměna, ovšem statický model znamená i statické poplatky za transakce, zatímco se naopak bude měnit velikost bloků, z nichž je tvořen výsledný blockchain
 
 
Kritici počítají s tím, že velikost bloků spíše vzroste, což vidí jako ohrožení bezpečnosti transakcí. Na druhé straně naroste celková rychlost zpracování a tvorby blockchainu, o což právě v modelu Ethereum 2.0 jde a pokud už nebude možné nastavit vyšší poplatky za transakce, pro těžaře samotné to bude znamenat mnohem nižší zisky, pokud vůbec nějaké budou.
 
Ethereum 2.0 také v důsledku už nemá využívat stejný mechanismus pro tvorbu blockchainu, čili PoW (Proof of Work), v němž se používá výkonný hardware pro těžbu či hashování. Nastoupí PoS (Proof of Stake), v němž musí dostatek členů "validátorů" (vlastnit musí 32 ETH, anebo fungovat v rámci poolu) transakci schválit, k čemuž už nebude zapotřebí výkonný hardware, který spotřebuje kvanta energie. Díky novému systému se bude moci zpracovat až kolem deseti tisíc transakcí za sekundu oproti několika desítkám ve stávajícím systému, a to právě především díky větším blokům. 
 
Pak je tu ale navíc i EIP-1559, který by měl být zaveden zhruba ve stejnou dobu jako ETH 2.0, přičemž dle tohoto návrhu bude výdělek za každou transakci rovnou zničen. Nezíská jej tak těžař či prostě ten, kdo transakci umožní. To by mělo dle některých fungovat v symbióze s PoS a ve zprávě o stavu Etherea v roce 2020 se píše, že to pro tuto měnu bude znamenat stabilní růst do budoucna. Zakladatel Etherea Vitalik Buterin k tomu uvedl, že ETH 2.0 společně s EIP-1559 mohou mít ten dopad, že objem měny v oběhu přestane stoupat, ale to bude záviset na celkovém objemu transakcí.
 
 
Těmto změnám se tak těžaři pochopitelně brání, ovšem velké těžební pooly jako Ethermine a Spar Pool jsou ovládány zakládající Ethereum Foundation, která dané změny připravuje, čili komunita může hlasitě protestovat, ale hlavní slovo jí nepatří. Mnozí těžaři přitom fungují v rámci poolů, které v podstatě připravují jejich konec v takové podobě, v jaké dnes fungují. 
 
Otázka je, kdy se Ethereum 2.0 stane skutečností. Technicky již má být vše připraveno, a tak může být postupný přechod spuštěn kdykoliv, respektive už byl loni v prosinci, ale to zatím nastala jen fáze 0. Situace je ale taková, že obecná podpora Etherea 2.0 tu zatím není a právě ta má už jako jediná scházet pro jeho zavedení, neboť z technického hlediska má být vše už připraveno.
 
Zdroj: Medium  


reklama