reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EU prý připravuje pro Google pokutu 3 miliard eur

17.5.2016, Jan Vítek, aktualita
EU prý připravuje pro Google pokutu 3 miliard eur
Evropská komise se dle zatím ještě neoficiálních informací chystá Google zasáhnout obří pokutou, a to 3 miliard eur. Jde přitom pouze o jeden z více případů, které komise aktuálně vede a v nichž Google figuruje.
Evropské komisi se dle všeho nelíbí, jakým způsobem Google využívá svůj dominantní vyhledávací engine, který dle ní je využíván k upřednostňování jeho vlastních služeb. To je právě předmětem probíraného případu, který by mohl vyústit ve třímiliardovou pokutu v eurech, což je zhruba 81 miliard korun.





Za touto věcí stojí také několik dalších nejmenovaných společností, které si právě u Evropské komise měly stěžovat na to, že Google předkládá uživatelům takové výsledky vyhledávání, kde jsou nejvýše umístěny odkazy na jeho vlastní služby. Google se už pokusil komisi vysvětlit svůj postoj, ale výsledkem má být hrozba pokuty, jež by byla bezpečně největší sankcí udělenou technologické společnosti. Dosud totiž "vede" Intel, který v roce 2009 dostal od Evropské komise pokutu 1,1 miliard eur. Google by pak zároveň musel zajistit, aby jeho služby nebyly ve výsledcích upřesňovány a ani tím by to pro něj nemuselo skončit.

Maximální možná výše pokuty, pokud vezmeme v úvahu další antimonopolní případy vedené proti Googlu, by mohla dosáhnout až 6,6 miliard eur. Více informací bychom se měli dozvědět ještě před prázdninami, kdy se mají odpovědní lidé k této věci oficiálně vyjádřit. Zatím Google odmítl tuto věc komentovat, ale jeho další krok by mohlo být napadnutí pokuty u Evropského soudu.

Zdroj: The Telegraph
reklama