reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EVGA GeForce GTX 980 Ti VR Edition se představuje

11.2.2016, Jan Vítek, aktualita
EVGA GeForce GTX 980 Ti VR Edition se představuje
Společnost EVGA již vypustila na trh dříve oznámenou kartu GeForce GTX 980 Ti VR Edition, která je tedy speciálně určena pro sestavy vybavené VR headsetem. Co nám tedy tato karta nabídne, co ostatní nemají?
EVGA GeForce GTX 980 Ti VR Edition byla ohlášena již na CES 2016 a nyní byla již oficiálně vypuštěna na trh, takže by měla být brzy k dispozici. V základu jde o normální grafiku založenou na čipu NVIDIA GM200, tedy GeForce GTX 980 Ti, což je v současnosti nejrychlejší čistě herní GPU od NVIDIE.





Co tedy tuto kartu odlišuje od řadových GTX 980 Ti? Je to především možnost připojení s konektorem na PCB, který může být propojen s HDMI 2.0 ve speciálním 5,25" modulu, v němž najdeme také dvě rozhraní USB 3.0, což postačí pro připojení VR headsetu jako Oculus Rift. To nám ale v podstatě jen trošku usnadní připojení headsetu, abychom nemuseli jeho HDMI kabel přivést přímo ke kartě. Dvojici USB 3.0 pak mají moderní skříně běžně mezi předními I/O konektory. Oculus VR tedy uvádí, že pro využití jeho headsetu Rift potřebujeme celkem tři USB 3.0 a jeden USB 2.0, ovšem samotný headset potřebuje jen dva USB 3.0. Zbylé porty jsou určeny pro ovladače.

Konkrétní požadavky na systém byly zveřejněny firmou Oculus VR již dříve:


Ikona Odkaz na databázi
Doporučený hardware dle Oculus VR (obecně)
OS:
Windows 7 SP1 nebo novější
Procesor
Intel Core i5-4590 nebo lepší
Grafická karta
Nvidia GeForce GTX 970 / AMD Radeon R9 290 nebo lepší
Paměti
8 GB RAM
Síť
Pevný diskIkona Odkaz na databázi
I/O
2x USB 3.0 port (bez ovladačů)


Měli bychom tedy správně mluvit o dvou kartách, neboť EVGA si chystá základní verzi a vylepšenou s označením ACX 2.0+. Rozdíl je pouze v tom, že ACX 2.0+ je vybavena dvouventilátorovým chladičem, který by měl být když už ne výkonnější, tak alespoň tišší. A vzhledem k tomu, že obě mají stát 700 USD, tak je celkem jasné, kterou bychom si vybrali.





Jádro GM200 je zde taktováno na základních 1000 MHz a turbo je 1076 MHz, k dispozici je 6 GB paměti GDDR5 na efektivních 7 GHz a 384bitové sběrnici s propustností 336,5 GB/s. Mezi obrazové konektory na samotné kartě patří DVI, dva DisplayPort a dva HDMI 2.0. Samotné karty tedy nejsou nijak výjimečné.






A to je tedy vše, co VR edice karet EVGA nabízí. Navíc je to tedy pouze 5,25" modul usnadňující zapojení VR headsetu.

Zdroj: wccftech
reklama