reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Evropská komise chce zakázat geoblocking

9.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Evropská komise chce zakázat geoblocking
Evropská komise se nyní zaměřila na geoblocking, čili obvyklou praktiku poskytovatelů obsahu, kteří v různých regionech mají různou nabídku. To by tedy mohlo nyní skončit, což by nebylo vůbec špatné.
Velké streamovací služby jako Netflix nebo Amazon dnes nabízí více obsahu než kdy jindy, ovšem stále je tu fakt, že v různých regionech či zemích existuje různá nabídka. Tudíž pokud má Netflix dejme tomu v Americe v nabídce nějaký seriál, automaticky to neznamená, že se na něj mohou podívat také evropští uživatelé. Nás to tedy zatím nemusí nijak moc trápit, protože stále čekáme na to, až se Netflix rozhodne vstoupit na náš trh.





Evropská komise chce tedy docílit toho, aby byl všude nabízen stejný obsah bez rozdílu. Důvodem prý ale není primárně tato neférovost plynoucí z rozdílných nabídek, ale z toho, že člověk platící si doma nějakou službu nemá možnost ji v zahraničí využívat v plném rozsahu. Zatím jde ale ze strany Evropské komise jen o návrh.

Pokud by tento návrh prošel, pak by zákazníci měli možnost využívat streamovací službu i v zemích, kde oficiálně ještě nefunguje, takže Němec by mohl přijet k nám a sledovat seriály na Netflixu. Pak je ale otázka, zda bychom si my nemohli vytvořit zahraniční účet a využívat jej stejně jako cizinec u nás na návštěvě. V případě Netflixu jde ale stejně o bezpředmětné úvahy, neboť ten má u nás začít fungovat už někdy v příštím roce.

Evropští komisaři si uvědomují, že mediální společnosti jako tvůrci obsahu z tohoto návrhu nebudou nadšeny, protože jde také o otázku licencí v různých zemích. Samotný Netflix a další poskytovatelé streamovaného obsahu by se ale rozhodně neměli bránit, neboť pro ně to bude znamenat rozmanitější nabídku a potenciálně vyšší výdělky. I to je asi důvod, proč Netflix moc neřešil různé snahy uživatelů o zamaskovaný přístup, kterým si zajistili přístup k obsahu, na nějž by oficiální cestou nedosáhli.

Návrh Evropské komise bude více probírán v příštím roce a pokud vše půjde dobře, od roku 2017 by mohl vstoupit v platnost.

Zdroj: KitGuru
reklama