reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Evropská komise vyšetřuje řadu firem ohledně protikonkurenčních praktik

3.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Evropská komise vyšetřuje řadu firem ohledně protikonkurenčních praktik
Evropská komise ohlásila, že zahájila nová vyšetřování řady firem, která se týkají jednak protikonkurenčních praktik a také oboustranných dohod znevýhodňujících zákazníky. Jmenovat můžeme firmy Asus, Philips, Pioneer i Valve a jeho Steam.
Evropská komise zahájila tři vyšetřování, z nichž jedno se však týká hotelů, takže tomu se věnovat nebudeme. Pak je tu ale případ s protikonkurenčními praktikami firem Asus, Denon & Marantz, Philips a Pioneer, které měly "omezovat schopnost online prodejců nastavovat vlastní ceny". Nutily je tak prodávat produky za částky, které vyhovovaly právě jim, čímž měly zároveň nepřímo ovlivňovat i ceny dalších konkurenčních produktů.





Ve zprávě je upřesněno, že se to týkalo domácích spotřebičů, notebooků a hi-fi produktů a pak už se dozvíme jen to, že aktuálně probíhá vyšetřování, takže na výsledky a další informace si musíme počkat.

Pak tu máme společnost Valve/Steam, která je zase vyšetřována kvůli oboustranným dohodám s firmami Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media a ZeniMax, čili herními vydavateli. Tato věc se týká blokování produktů v různých členských zemích EU (tzv. geo-blocking), takže jde o případ, že v některých zemích si zákazníci nemohou koupit jistý digitální obsah, konkrétně pak PC hry. Aktivační klíče pro hry tak mohly fungovat jen ve vybraných zemích a také jde o to, že někde se zákazníci mohli dostat k vybraným hrám levněji než jinde, což má přímo porušovat pravidla EU. I v tomto případě zatím probíhá vyšetřování, takže se další informace nedozvíme.

Zdroj: europa.eu
reklama