reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Evropská mise ExoMars začala, TGO odstartoval na cestu

14.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Evropská mise ExoMars začala, TGO odstartoval na cestu
Dnes dopoledne odstartovala raketa Proton-M, která na své palubě nese družici Trace Gas Orbiter. Začíná tak především evropská mise ExoMars, jejímž úkolem je hledat na Marsu známky života.
Právě o misi ExoMars se zmiňujeme v dnešním článku, ze kterého můžete vyčíst, že nejdříve odstartoval na svou cestu Trace Gas Orbiter. Ten začne vybírat vhodné místo k přistání a pokud vše půjde dobře, za dva roky se na cestu vydá také Schiaparelli EDM lander, který poté na povrchu vysadí své vozítko.





Jeden z hlavních a kritických kroků byl dnes úspěšně proveden, když v půl jedenácté středoevropského času odstartovala ruská raketa Proton-M. Již ve 4:50 dala státní komise startu rakety zelenou na základě příznivé předpovědi počasí. Tedy příznivé zrovna ne, ale zamračená obloha s možností deště nebyla pro start překážkou. Ještě dvacet minut před tím začala být raketa Proton-M napouštěna palivem, což bylo ukončeno v půl osmé.

Zástupkyně ESOC (European Space Operations Centre) po deváté hodině potvrdila, že TGO (Trace Gas Orbiter) je v dobrém stavu a připraven, takže poté už mohla na Bajkonuru odrolovat od rakety servisní věž a vedoucí letu v ESOC ohlásil, že všechny systémy jsou připraveny. Po desáté hodině byl TGO odpojen z podpůrného napájení, takže už začal brát energii z vlastních baterií, které mu musí vydržet po dalších 12 hodin. V 10:26 byla potvrzena připravenost na start, který proběhl v 10:31.


Raketa Proton-M se úspěšně zbavila prvního, druhého i třetího stupně a pak už bylo další urychlování na stupni Breeze-M. Ten má nyní za úkol postupnými zážehy akcelerovat TGO pro cestu na Mars, přičemž aktuálně zbývají ze čtyř zážehů dva.

Sami můžete průběh mise sledovat v online vysílání zde a pak je k dispozici ještě stránka s popisem nejdůležitějších událostí.

Zdroj: ESA

reklama