reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Evropský parlament bude žádat ukončení nerovností v nabídce online služeb

27.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Evropský parlament bude žádat ukončení nerovností v nabídce online služeb
Je dobře známá věc, že nabídka online služeb též firmy nemusí být ve všech zemích stejná a na stejné úrovni, což také nebývá. EP se rozhodl tento problém řešit za účelem, aby firmy přistupovaly ke všem zákazníkům EU stejně, ale ne ve všech případech.
Je jistě velice otravné, když si platíte třeba některou ze služeb poskytujících online přístup k hudbě či seriálům a filmům a pak zjistíte, že v cizí zemi se najednou nelze k oblíbenému obsahu dostat, neboť ten jednoduše není k dispozici. Je zřejmé, že to funguje i na opačnou stranu, takže o velkou část jinde dostupného obsahu zde zase přicházíme, což je souhrnně nazýváno prostě jako geoblokace. S tou jsme se ostatně mohli setkat už dávno na fyzických nosičích, které zakoupeny v jiném regionu nefungovaly v našem přehrávači. Ta ale fungovala spíše na úrovni světadílů, zatímco online služby nabízí velice rozdílný obsah i v rámci Evropy.





To však neznamená, že se nové změny budou týkat všech poskytovatelů a veškerého obsahu. Do celé otázky spadají třeba také licence na sportovní utkání, které bývají samy o sobě územní a pak tu jsou zprávy z finančního sektoru, informace o dopravě a podobné. Ty jsou zatím z regulací vyňaty, ale Evropská komise bude muset do tří let rozhodnout, jak to v těchto případech s poskytováním obsahu bude.

Původní návrh zahrnoval ukončení geoblokací na online zboží nabízených prodejci jako Amazon, eBay nebo Zalado a týkal se poskytování cloudového prostoru pro data, služeb firewallů, hostingu webových stránek, bookování hotelů, sportovních a hudebních událostí, atp. Evropský parlament ale tento seznam dále rozšířil o elektronické knihy, hudby, hry či software, což je naprosto zásadní změna. Jenomže ta se vyloženě netýká audiovizuálních materiálů a je tu také podmínka, že prodejce musí mít příslušná práva na distribuci daného materiálu. Pokud tak bude mít územní licenci vztahující se třeba jen na Německo, nikdo jej nemůže nutit nabízet daný obsah i u nás.

Nový zákon tak díky tomu ovlivní nabídku serverů jako iTunes, Spotify nebo Steam a právě na Valve se už evropské orgány dříve zaměřily. Vyšetřování se týká jednak geoblokace a pak také oboustranných smluv s herními vydavateli za účelem maximalizovat zisk. Hudební průmysl už stačil reagovat tím, že to celé bude mít za následek zdražování služeb, ale stanovisko Evropského parlamentu je jasné: "ukončit diskriminaci na jednotném trhu, která je založena na národnosti, místě bydliště nebo jen dočasného pobytu".

Nyní bude ustanovená skupina vyjednávat s Evropskou komisí a Evropskou radou nad konečnou podobou zákona.

Zdroj: EP News
reklama