reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Evropský parlament chce rozdělený Google

28.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Evropský parlament chce rozdělený Google
Evropský parlament předložil kontroverzní návrh, dle nějž by se firma Google měla rozdělit na několik samostatných společností. To jí samozřejmě nemůže v žádném případě nařídit, ale mluví se o jiných dopadech.
Dle BBC by rozhodnutí Evropského parlamentu (EP) podat návrh na rozdělení firmy Google mohl uškodit obchodním vztahům Evropy s USA, ačkoliv návrh je spíše jen symbolický, než aby mohl Google opravdu nějak ovlivnit. EP se prý obává vzrůstajícího vlivu a stále silnější pozice firmy Google, která by ji dle těchto obav mohla zneužít. Návrh tak podpořilo 384 poslanců, kteří přehlasovali 174 odpůrců, přičemž návrh byl předložen německým sociálním demokratem Andreasem Schwabem a španělským liberálem Ramonem Tremosou.





Nicméně i když se Google na základě tohoto návrhu nerozdělí, lze očekávat, že Evropská komise může být v budoucnu méně vstřícná vůči jeho aktivitám v Evropě. Poslanci samotní volali především po úpravách vyhledávací služby, která musí být dle nich jasně a transparentně oddělena od komerčních aktivit. Google už také v minulosti byl předmětem zkoumání, zda svou silnou dominanci mezi vyhledávacími službami v Evropě (téměř 90 %) nezneužívá k boji proti konkurenci.

A právě konkurenční společnosti požádaly Evropskou komisi, aby prošetřila čtyři oblasti, a sice způsob, jakým Google zobrazuje vlastní tzv. vertikální vyhledávací služby (Google Images, Book Search, apod.) v porovnání s konkurenčními. Dále to je způsob, jakým Google kopíruje obsah z jiných stránek (například hodnocení restaurací), jejž pak využívá v rámci svých služeb. Další námitky se týkají prodeje reklamního prostoru a kladené podmínky, dle nichž inzerenti nemohou přesunout své online reklamní kampaně k jiným vyhledávacím službám.

Návrh Evropského parlamentu tak volá po tom, aby vyhledávací služby byly jasně odděleny od ostatních komerčních aktivit, čímž by se zajistilo prostředí, v němž by konkurence měla větší šanci uspět. Na pomoc firmě Google ale přispěchali američtí politici, a to jak republikáni, tak demokrati, dle nichž takovéto návrhy spíše "staví zdi než mosty a neberou plně v úvahu negativní dopady na celkový obchodní vztah Evropy a USA". Google sám celou věc (zatím) nekomentoval.

Zdroj: Hexus.net
reklama