reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Evropský soud rozhodl ve prospěch firmy sledující soukromé zprávy zaměstnance

13.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Evropský soud rozhodl ve prospěch firmy sledující soukromé zprávy zaměstnance
Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozhodl, že vedení podniků může číst soukromou koresponenci zaměstnanců, kterou vyřizují v pracovní době. To ale nemusí platit pro všechny případy, neboť ten precedentní byl přeci jen v jistých ohledech specifický.
Pokud tedy v práci používáte k soukromým účelům Facebook messenger, přímou korespondenci na Twitteru nebo služby jako ICQ, Skype či prostě e-mail, zaměstnavatel může dle Evropského soudu pro lidská práva tuto aktivitu sledovat a dívat se, co si s kým píšete.





Ve vyjádření soudu stojí, že "od zaměstnavatele není nerozumné chtít si ověřit, že jeho zaměstnanci skutečně v pracovní době plní svěřené úkoly". Šlo přitom o už osm let trvající spor jistého rumunského muže, který pohnal k štrasburkskému soudu svého bývalého zaměstnavatele, který si četl v jeho chatu na Yahoo a na základě zjištěných skutečností jej propustil. Argumentoval tím, že tato komunikace byla soukromá a zaměstnavatel neměl právo se jí probírat. Soud ale rozhodl v jeho neprospěch a uvedl, že jeho aktivity byly monitorovány ještě v přiměřeném rozsahu. Onen účet na Yahoo si navíc zaměstnanec měl zřídit kvůli tomu, aby mohl komunikovat s firemními zákazníky, čili mělo jít o pracovní nástroj, který byl v podstatě zneužit k soukromým účelům, a to k chatování se snoubenkou.

Rozhodnutí soudu tak není dobré pro všechny zaměstnance, kteří mají či budou mít někdy pocit, že jejich vedení strká nos do jejich soukromé korespondence. Jenomže takto jednoznačné to zase není. Soudce se tak prý rozhodl především proto, že propuštěný zaměstnanec dříve tvrdil, že veškerá jeho komunikace na Yahoo byla pracovní, takže zamlčel důležité skutečnosti. Čili v případě, že by si někdo založil v práci účet čistě pro soukromé účely a vedení firmy by provoz na něm sledovalo, mohlo by být rozhodnutí soudu odlišné.

Zdroj: KitGuru
reklama