reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebook pracuje na zařízení pro diktování myšlenkami

21.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Facebook pracuje na zařízení pro diktování myšlenkami
Vypadá to, že rozhraní funkčně spojující přímo mozek s počítačem už brzy nebude sci-fi nebo záležitost pokusných laboratoří a zdravotnických výzkumů. Vedle Elona Muska se do něj pustil také Facebook Marka Zuckerberga.
Facebook by asi moc rád věděl, co si myslíme, ovšem mluví především o rozhraní mezi mozkem a počítačem, které bude využitelné pro psaní testů a také byl zmíněn poslech kůží (skin-hearing). Lidé ve skutečnost pro sluchový vjem nevyužívají pouze uši, ale také kůži. Nejde jen o očividnou hlasitou hudbu, která dokáže rozvlnit i trenky, ale třeba o pouhou řeč s využitím přídechu. Ten lze při blízké komunikaci zaznamenat na kůži jako závan vzduchu a díky tomu prý můžeme lépe rozpoznat to, co druhý říká. Ovšem v tomto případě půjde přeci jen o něco jiného.




Jde ale především o rozhraní, které má umožnit pomocí myšlenek diktovat počítači text rychlostí i sta slov za minutu. Mark Zuckerberg k tomu řekl, že "jednoho dne nám tento systém umožní cíleně sdílet myšlenky, stejně jako dnes sdílíme fotografie a videa". Bude se ale lidem chtít pustit počítače až tak hluboko do svého soukromí, jaké představují vlastní pocity? Nám se to možná bude příčit, ale nové generace třeba ani nemrknou.

Facebook pracuje na neinvazivní metodě, takže nepůjde o elektrody voperované do mozku, ale zařízení, jež má využít jistou formu vysokorychlostního skenování mozku, aby zachytilo, co si v duchu říkáme. Na tom již Facebook začal pracovat a aktuálně má za sebou první půlrok vývoje. Vypadá to také, že je toto zařízení pravděpodobně založeno na výzkumu univerzity Stanford, která s ním zkouší komunikovat s kompletně paralyzovanými pacienty. V jejím případě ale jde o senzor umístěný přímo v hlavě.

Kdy asi tak můžeme očekávat nástup této nové technologie? Facebook dnes mluví o cíli uvést ji na trh do dvou let. Na obavy o soukromí nám firma sděluje, že toto zařízení bude zachytávat pouze slova, které jsme se již "rozhodli sdílet jejich odesláním do řečového centra našeho mozku". Čili myslet si můžeme cokoliv, jen to nesmíme formulovat do slov.

Co se týče zmíněného poslechu kůží, jde o další technologii, která už existuje ve stádiu prototypů. Umožnit má kousku kůže fungovat podobně jako hlemýžď v uchu, čili jako membrána, která bude mozku předkládat to, co ze zvukového vlnění zachytila. Prozatím tento systém pracuje jen v omezené míře a bude vyžadovat další vývoj, ale jde o slibnou technologii především pro lidi, kterým vlastní uši přestaly sloužit, nebo nikdy nesloužily. Fráze "Talk to the hand" tak může dostat i zbrusu nový význam.

Zdroj: Hexus.net
reklama