reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebook s Internet.org poskytují v Indii internet zdarma

10.2.2015, Jan Pánek, aktualita
Facebook s Internet.org poskytují v Indii internet zdarma
Považujete myšlenku internetu zdarma za utopickou? Tak v tom případě vězte, že ve světě se tento trend pomalu rozmáhá. Neziskové organizace se spojily, aby internet proměnily ve věc, která je stejně přístupná jako třeba chleba nebo voda.
Internet.org je seskupení mnoha technologicky vyspělých firem, organizací a expertů, jejichž cíl je přinést připojení k internetu i do míst, kde by to jinak nebylo možné. To úplně nejzajímavější na celém projektu ale je, že vše poskytují zadarmo. Základní vizí projektu je, že přístup k internetu má pouze jeden člověk ze tří, takže chtějí poskytnout tuto službu i zbylým dvěma třetinám světa.

Celé seskupení se už zaměřilo na Afriku a Latinskou Ameriku, kde připojili na síť více než 6 milionů lidí, kteří předtím připojení nebyli. Včera k tomu přibyla nově i Indie, a to v šesti tamějších státech: Tamil Nadu, Mahararashtra, Andhra Pradesh, Gujarat, Kerala a Telangana. Jeden z hlavních technologických partnerů je i Facebook. V praxi se to projevilo například tím, že sám Mark Zuckerberg byl v loňském roce v říjnu navštívit indickou vesnici, kterou teď připojili k síti.





Asi si říkáte, proč se firma Facebook do podobné aktivity vůbec zapojuje. Vysvětlení je však jednoduché. Internet.org je mobilní aplikace, která zprostředkovává až 38 základních služeb, jako je třeba předpověď počasí, zprávy, sportovní výsledky nebo vyhledávač - v případě Indie se jedná o Bing od Microsoftu. To hlavní ale je, že dokáže koncového zákazníka připojit i na Facebook. Krom samotné hlavní aplikace nabízí také Messenger.

Když se ale podíváte hlouběji, tak je zcela zřejmé, že to je jen strategický tah, protože Facebook, který se živí v podstatě reklamou na svých stránkách, si získá několik milionů potenciálních zákazníků, z čehož mu plynou další příjmy.

V širším měřítku je ale tato služba velkým pokrokem pro rozvojové země. A není to jen o přísunu informací ze světa nebo z kultury. Internet.org například prostřednictvím své aplikace nabídl informace o ebole v době, kdy se v Africe začala šířit. V té části Afriky má totiž také odběratele svých služeb, takže se mohly zachránit i lidské životy.

Ze zemí, kde Internet.org poskytuje své služby, můžeme vyjmenovat například Zambii, Tanzanii, Keňu, Colombii, Ghanu a nově Indii. Celkově služeb využívá až 150 milionů lidí, což opravdu není zanedbatelné číslo, ale vzhledem k ambicím celého seskupení tohle číslo jen poroste.

Zdroje: venturebeat.com, internet.org, zdroj obrázku: facebook.com
reklama