reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebook za poslední rok opravil desetitisíce chyb

26.2.2015, Jan Pánek, aktualita
Facebook za poslední rok opravil desetitisíce chyb
Facebook zveřejnil výsledky svého programu hledání chyb, které byly objeveny za rok 2014. Za nalezení chyb bylo celkem rozdáno 1,3 milionu dolarů, což je mnohem více, než jak tomu bylo v předchozím roce.
Každá větší společnost, která na internetu provozuje služby, potřebuje, aby data klientů byla v bezpečí. Kromě programátorů, kteří samozřejmě chyby hledají, existují i programy, kdy chyby hledají samotní uživatelé. A v právě takovém programu Facebook za minulý rok rozdal celkem 32 milionů Kč, což představuje asi 16% nárůst oproti roku 2013.

Celkem byly peníze vyplaceny 321 hledačům chyb po celém světě. Z toho největší výplata pro jednotlivce byla 2,1 milionu Kč, ale to bylo samozřejmě za několik nalezených chyb. Za jednu reportovanou chybu byl maximální výdělek 768 tisíc Kč, přičemž průměrně lidé dostali 44 tisíc Kč.

Celkově bylo nalezeno 17 011 různých chyb. To nemusí nutně znamenat, že bylo nalezeno 17 011 zranitelných míst, mohou to být i další chyby. Jako vysoce závažné bylo považováno šedesát jedna chyb. Důležité ale je, že počet nalezených chyb roste. Facebook tuto službu hledání chyb založil v roce 2011 a za celou dobu provozu vyplatil na odměnách za nalezení chyb 74 milionů Kč.





Facebook má dokonce i informace ohledně zemí, ze kterých jsou chyby hlášeny. Celkem hledači chyb pocházeli z 65 zemí po celém světě, což je 12% nárůst počtu zemí oproti roku 2013. První místo v počtu nalezených chyb získává možná překvapivě Indie a druhé místo získává Egypt. Až na třetím místě se nachází Spojené státy americké. Ale ty na druhou strany měly z těchto zemí největší průměrnou vyplacenou částku za jednu chybu - konkrétně to je přibližně 61 tisíc Kč, což už je poměrně velká suma.

Možná se divíte, že se celkově jedná o obrovskou čístku, ale ve skutečnosti to není až tak moc peněz. Když rozdané peníze porovnáme s Googlem, tak Facebook vyplatil hledačům chyb pouze o 7,4 milionu Kč méně. Avšak Google provozuje mnohem více služeb, takže by i logicky měl vyplatit více peněz.

Na závěr je ještě nutno dodat, že k dnešnímu dni bylo Facebooku nahlášeno 100 chyb, které Facebook na konci roku zase peněžně ohodnotí, na další výsledky hledání chyb se můžeme těšit zase za rok, už teď se ale jeví jako pravděpodobné, že jich bude víc než letos.

Zdroj: www.eweek.com
reklama