reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FBI chce odhalovat zločince díky databázi 411 milionů fotek

17.6.2016, Jan Pánek, aktualita
FBI chce odhalovat zločince díky databázi 411 milionů fotek
Rozpoznávání tváří není v dnešní době velký problém. FBI však zašla ještě dále a používá obrovskou databázi 411 milionů fotografií tváří lidí, kteří mají v Americe řidičský průkaz nebo si vyřizovali vízum. Svou tvář tam tedy můžete mít i vy.
Americká FBI momentálně čelí problému, kdy se zjistilo, že má velkou databázi fotografií lidských tváří. Tyto tváře chce následně používat k odhalování zločinců pomocí rozeznávání tváří. Největší problém byl v tom, že FBI tento projekt držela pod pokličkou a sama k němu nechtěla nic říct. Vše odhalil až audit na pokyn minnesotského senátora.

FBI spolupracuje s několika klíčovými americkými ministerstvy, díky čemuž má přístup k asi 411 milionům fotografií tváří. Mezi zdroje fotek patří řidičské průkazy, pasy nebo víza. Pokud jste tedy v poslední době byli ve Spojených státech, je zde možnost, že se vaše tvář v databázi také nachází.

Jeden z problémů systému je, že FBI neposkytuje informace, zdali se vaše tvář v databázi skutečně nachází. Na druhou stranu není databáze veřejná, takže ji nemůže nikdo zneužít. K fotce jsou v databázi připojeny i základní údaje o daném člověku, ale další podrobnosti zde nejsou známy.





Lidem dále vadí, že se v databázi nacházejí i občané, kteří nikdy nebyli trestáni. Například otisky prstů se snímají převážně v případech, kdy člověk spáchá trestný čin, a následně jsou zaneseny do databáze. V ní jsou tedy jen zločinci.

Další problém je v přesnosti. FBI zaručí pouze 80-85% přesnost, pokud je daná osoba v 50 nejpřesnějších shod. To znamená, že je systém poměrně nepřesný. FBI argumentuje, že tento systém nemá být přímý důkaz, který člověka dostane do vězení, ale stopa vedoucí k identifikování a dopadení pachatele.

Zdroj: theguardian.com
reklama