reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FBI se podle soudu může lidem nabourávat do počítačů bez odůvodnění

25.6.2016, Libor Pánek, aktualita
FBI se podle soudu může lidem nabourávat do počítačů bez odůvodnění
Toto soudní rozhodnutí však není důležité pouze pro Ameriku, ale i pro ostatní soudy, protože by se mohly řídit stejným soudním precedentem. Znamená to skutečný konec soukromí na internetu?
FBI se totiž zaměřila na dětskou pornografii, a to na anonymních stránkách, kde se pedofilové mohli cítit bezpečně. Jenže FBI začala používat hackerské nástroje, aby odhalila až 1.500 pedofilů v USA, Čile, Dánsku a Řecku. Potom ale hackerský systém nestáhla a posbírala dalších 1.500 IP adres návštěvníků dalších podobných stránek.

Proti tomuto jednání se ale zvedla vlna nevole, protože FBI hackovala uživatele bez jakéhokoliv odůvodnění. Na anonymních sítích se totiž nepohybují pouze pedofilové, ale i normální lidé, kteří si takto mohli stěžovat.

Americký soudce Henry Coke Morgan Jr. nicméně prohlásil, že toto jednání neporušuje americké zákony. "Soud zjistil, že FBI neporušila zákony, protože vláda nepotřebuje odůvodnit schraňování IP adres žalovaných," napsal soudce Morgan. A důvod?

"Obecně by nikdo neměl očekávat nějaké soukromí, co se IP adres týče, pokud používá internet, a to i v případě, když navštěvuje anonymní weby," pokračoval Morgan. "Nárůst hackerských útoků změnil názor uživatelů internetu na problém soukromí," řekl Morgan.





"Nyní je velmi nerozumné si myslet, že počítačové připojení k internetu je imunní vůči zásahům do soukromí. Opak se zdá pravdou: V dnešním digitálním světě to je spíše jistotou, že počítače mohou být hackovány a potenciálně budou hackovány," zakončil Morgan.

Jinými slovy když mohou hackovat počítače teroristické organizace, nevidí důvod k tomu, aby tak nemohla činit FBI. Uživatelé se mají chránit a očekávat, že jsou v potenciálním nebezpečí. Problémem ale může být, pokud takové rozhodnutí změní pohled na věc osobního soukromí. V tomto konkrétním případě se jedná sice o americké zákony, ale byl jim vtisknut liberální výklad, který by mohl fungovat i jinde ve světě.

Takže v blízké budoucnosti může přijít ještě větší nejistota, zdali se uživatelům někdo nehrabe v počítači, a to zřejmě zcela legální cestou. Má to sice výhody, v dnešní celkem nejisté době kontrolování počítačů může odhalit teroristické útoky. Na druhou stranu každý běžný člověk bude mít obavy o své soukromí, zdali si někdo ve vzdálené kanceláři právě neprohlíží data v jeho počítači.

Zdroj: Engadget
reklama