reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FBI varuje: povinný čínský software pro DPH obsahuje backdoor

24.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
FBI varuje: povinný čínský software pro DPH obsahuje backdoor
Boj mezi Čínou a USA neutuchá a jedna mocnost obviňuje druhou z nějakých nekalých praktik. FBI tak nyní varuje americké firmy, které podnikají v Číně, že povinný software k DPH obsahuje nebezpečný backdoor.
Velké mocnosti se budou asi vždycky nenávidět a navzájem špehovat. Jedna obviňuje druhou a nově se tu objevuje další případ, kdy USA (resp. agentura FBI) říká, že se Čína snaží špehovat americké firmy. Tentokrát k tomu došlo přes povinný daňový software k DPH. Varování FBI Flash Alert AC-000129-TT říká, že aktualizace daňového software Baiwang potřebného k hlášení DPH do systému zanesly backdoor. Jedna farmaceutická firma totiž v dubnu 2019 přišla na to, že se děje něco nekalého a že má v systému tzv. zadní vrátka způsobena právě updatem tohoto povinného softwaru. Bezpečnostní firma Trustwave jej později identifikovala jako malware pod názvem GoldenHelper.
 
Hacker Čína
využit základ snímku autora: Free Images/InkMedia.eu [CC-BY 2.0], přes Flickr
 
Když se dostaneme do nedávné minulosti, června 2020, další soukromá firma zabývající se kybernetickou bezpečností řekla, že i software Intelligence Tax od společnosti Aisino Corporation, který je vedle softwaru Baiwang alternativním povinným nástrojem pro DPH, obsahuje malware. Tentokrát šlo o vylepšenou verzi GoldenHelperu, malware GoldenSpy. Podle FBI tento malware může dovolit v napadeném systému spuštění vzdáleného kódu, monitorování aktivit a podobně. Trustwave pak společnostem doporučuje, aby systémy pracující s těmito softwary (a obecně jakýmkoli softwarem třetích stran) byly co nejlépe izolovány od ostatních a aby si chránily svá další data.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama