reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FENG, generátor pro napájení elektroniky lidským pohybem

11.12.2016, Milan Šurkala, aktualita
FENG, generátor pro napájení elektroniky lidským pohybem
Mobilní elektronika se i přes snižující se energetické nároky stále potýká s problémem vybitých baterií. Nové generátory FENG by toto mohly částečně řešit, neboť tvoří tenký film, který je schopný lidských pohybem generovat elektřinu.
Vědci z Michiganské státní univerzity vytvořili novou technologii, která může svým ohybem vytvářet elektřinu a napájet tak nejedno zařízení. Největší využití najde patrně u těch mobilních, které pořád trápí problémy s tím, že se jejich baterie dříve nebo později vybije. Novinka je schopna převést lidské pohyby (např. stisk) na elektřinu a napájet tak zařízení. To by nebylo nic úplně tak nového, nicméně FENG (FerroElectret NanoGenerator), jak se nová technologie nazývá, tvoří jen tenkou flexibilní vrstvu, díky čemuž se množství případných aplikací výrazně rozrůstá.


FENG


Tento nanogenerátor byl demonstrován např. na dotykové LCD obrazovce, pásu 20 LED nebo flexibilní klávesnici, která se napájí sama tím, jak uživatel tiskne klávesy. K výrobě je použit křemíkový wafer, který pracuje s několika dalšími vrstvami tvořenými např. stříbrem, polyimidy a polypropylenovým feroelektrikem. Každá vrstva navíc obsahuje přidané ionty, takže nabídne nabité částice a mechanická energie jako již zmíněný stisk pak může generovat elektrickou energii. Když se nový materiál přeloží, napětí exponenciálně roste. Jeho výhodou je vedle nízké hmotnosti a tloušťce také biokompatibilita, robustnost, nízké výrobní náklady a škálovatelnost.

Zdroj: msu.edu, techtimes.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama