reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Finální verze HTC Vive spatřena; nové videoukázky

21.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Finální verze HTC Vive spatřena; nové videoukázky
Na web se dostala fotografie nové verze VR headsetu HTC Vive stejně jako dvou speciálních ovladačů. Vedle toho se můžeme podívat i na dvě nová videa, která ukáží také funkci sledování pohybu prstů.
Uživatelé těšící se na nástup VR headsetu HTC Vive objevili fotografii verze, která byla označena za již finální. Bez přímého srovnání bychom si ji ale mohli s již známou starší verzi poměrně snadno splést. Je tu ale několik rozdílů, na které lze poukázat, a to především absence viditelných teček pro sledování polohy a pohybu headsetu, skryté kabely vycházející z horní části, které jsou nyní umístěny v popruhu a vedle toho se nám přední kamerka přesunula do dolní části.




- klikněte pro zvětšení -


Zajímavé je, že tu už nejsou dvě kamerky, které ostatně byly u starší verze headsetu poněkud podivně pod sebou a ne vedle sebe, takže by stejně nemohly poskytnout prostorový obraz. Kamerka ale má stejně posloužit jen k tomu, aby uživatel mohl rychle a nakrátko bez sundání headsetu vstoupit do reality a zkontrolovat čas, přečíst si SMS nebo se podívat, co právě rozbil.





Ovladače samotné ale vypadají už zcela jinak než vývojářská verze, což je vidět na první pohled. Nové ovladače již mají čistší design, oblé tvary a namísto velkých neforemných krabic na konci pro sledování pohybu jen menší kroužky. Přibyly také spodní spouště a změnil se vrchní kruhový dotykový ovladač.


Dále se můžeme podívat na dvě nová videa, v nich najdeme také prezentaci funkce pro sledování pohybu prstů, a to s využitím speciálních rukavic vybavených jakousi tyčkou pro sledování pohybu. Na takové funkci pracují vývojáři VR headsetů více než rok a nejen oni. Technologii z videa vyvinula firma Noitom a dle videa vypadá už celkem funkčně. Do virtuálního světa se přenáší pohyb celé ruky a také jednotlivých prstů, takže na displejích headsetu uvidíme svou ruku v podstatě tak, jak bychom ji viděli v reálném světě. Stále se ale bude moci pracovat na plynulosti pohybu, neboť prsty se ještě trošku klepou, ale už nyní lze jimi uchopit virtuální objekty a manipulovat s nimi. To vypadá velice zajímavě a až to bude spojeno třeba s hardwarem schopným simulovat dotykový vjem, bude to ještě zajímavější.


V dalším videu se ukazuje virtuální zbraň, která má svůj vzor v reálném světě a zbytek je zřejmý. Taková zbraň je pochopitelně také sledována pohybovým systémem stejně jako samotná ruka ve zmíněné rukavici, takže tu k jejímu ovládání nepotřebujeme. Je ale zřejmé, že až bude tento hardware dostatečně vyvinutý, nebude problém si pořídit nebo i vyrobit nějaký ovladač vybavený senzory pro sledování, který pak po propojení se sledovacím systémem můžeme dostat do virtuálního světa. Zatím jde ale o koncepty a nyní firma Noitom doufá, že naváže spolupráci s HTC a Valve na vývoji a výrobě již k prodeji určených zařízení.

Zdroj: KitGuru

reklama