reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Finanční výsledky Intelu: růst PC divize vyrovnal pokles mezi servery

23.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Finanční výsledky Intelu: růst PC divize vyrovnal pokles mezi servery
Intel přinesl přehled o svých finančních výsledcích za druhý letošní kvartál, v němž dokázal utržit téměř stejnou sumu jako před rokem, ovšem pod touto pokličkou se dějí mnohem větší změny, než by se mohlo zdát. 
Pokud jde tedy čistě o tržby, pak ty se meziročně příliš nezměnily, a to počítáno dle GAAP i non-GAAP principů, nicméně hrubé marže se zvýšily až o téměř 4 procentní body a i přes zvýšení výdajů Intel dokázal dosáhnout stejného čistého zisku, nebo dle non-GAAP i vyššího než před rokem, a to s vyšším výnosem na akcii. 
 
Především ale Intel dokázal překonat vlastní předpoklad, který zněl, že non-GAAP tržby mezikvartálně klesnou na 17,8 miliard dolarů. Ve skutečnosti získal 18,5 miliard i výrazně vyšší výnos na akcii oproti předpokládaným 1,05 dolarům. Pat Gelsinger tak může mluvit o tom, že výkon firmy se začíná stupňovat a ukazuje se další prostor k růstu. 
 
 
Zajímavý je také výkon jednotlivých divizí, kde PC divize CCG zachraňovala pokles serverové divize DCG. Ten ale už není takový jako v minulém kvartálu, kdy získala jen 5,6 miliard dolarů na tržbách, což znamenalo pětinový meziroční propad. Nyní už je to 6,5 miliard, čili o 9 % méně než před rokem.
 
 
Výrazné změny se dějí také v menších divizích, mezi nimiž prudce roste IOTG a zvláště Mobileye, což ale do jisté míry "sabotuje" pokles NSG a PSG. To mělo ale jen malý vliv na celkové výsledky vzhledem k tomu, že růst IOTG kompenzoval pokles podobně velké NSG a malá Mobileye i přes 124% zvýšení tržeb celkové tržby výrazně neovlivní. Čili díky tomu všemu mohou být tržby velice podobné jako před rokem, ačkoliv v rámci jednotlivých divizí nastaly výraznější změny v jejich výkonu. 
 
 
 
Podívat se ještě můžeme na detaily z PC divize, kde Intel dokázal dostat na trh meziročně o 15 % více desktopových procesorů a dokonce o 40 % více notebookových, čili jak je možné, že růst tržeb tomu zrovna moc neodpovídá? Započítat je totiž třeba také snížení ASP (prům. prodejní ceny), a to o 5 a 17 % (desktop a notebook). 
 
Můžeme tak očekávat, že růst podílu firmy AMD na procesorovém trhu se zastaví a možná i zvrátí, neboť zde již nejde o kvalitu a poptávku, ale prostě o schopnost zásobit trh. Intel ale varuje, že během tohoto kvartálu počítá sám s výrazným nedostatkem procesorů pro PC a že to bude nejspíše představovat pomyslné dno a pak už by mělo být lépe, ale potrvá alespoň další rok, než se situace opravdu stabilizuje. 
 
Dále se dozvídáme, že Intel nyní již vyrábí více 10nm waferů než 14nm a že během posledních 12 měsíců dokázal snížit výrobní náklady na 10nm wafer o 45 procent. V pondělí 26. července, ovšem až v našich 23:00, se můžeme těšit na Intel Accelerated Webcast, kde firma prozradí více o vývoji svých výrobních procesů, technologií pro pouzdření čipů a vypustí do světa nové roadmapy. 


reklama