reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Finsko: psací písmo již není potřeba, nebude se učit

1.12.2014, Radan Tuhý, aktualita
Finsko: psací písmo již není potřeba, nebude se učit
Finsko bude zřejmě jednou z prvních zemí, která oficiálně postaví psací písmo do opozice. Na jednu stranu je to logický krok, na druhou stranu zde zůstává otázka, zda se jedná skutečně o správné rozhodnutí.
Faktem je, že v dnešní době psaní na klávesnici počítačů a laptopů včetně psaní zpráv na mobilních telefonech jednoznačně převládá. Elektronické zprávy jakéhokoli charakteru ve svém počtu nepoměrně převyšují zprávy psané psacím písmem. V duchu tohoto trendu se Finsko rozhodlo odebrat hodiny výuky psacího písma ze seznamu povinných předmětů ve školách.





Výuka psacího písma má nahradit výuka psaní na klávesnici a dokonce výuka psaní zpráv na mobilních telefonech. Jedná se určitě o důležitý aspekt například na trhu práce, kde zaměstnanec schopný rychle psát na klávesnici je určitě efektivnějším pracovníkem.

Tyto změny budou ve Finsku představeny ve druhé polovině roku 2016, přičemž jednotlivé školy mohou výuku psacího písma stále vyučovat, pokud budou chtít. Nejedná se tedy o povinnou změnu. Přihlížet by se také mělo k těm dětem, které nemají z různých důvodu přístup k moderním technologiím potřebným k tomuto typu výuky.

Finsko se tak skutečně stává jednou z prvních zemí, která oficiálně prohlásila výuku psacího písma jako pouze volitelnou a nepovinnou součást školní docházky. Nejedná se přitom téměř určitě o poslední zemi - většina škol ve Spojených Státech již v minulosti hlasovala pro vyřazení výuky psacího písma z povinného balíku předmětů.

Zdroj: Digitaltrends
reklama